Κάλπες σε Βραζιλία, Βοζνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Λετονία – Πόλωση εν αναμονή των αποτελεσμάτων
Εν μέσω έντονων πολιτικών και οικονομικών πιέσεων πολίτες σε Βραζιλία, Βοζνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία πάνε σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τις νέες ηγεσίες των χωρών τους ενώ στη Λετονία η επικράτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Ακραία πόλωση στη Βραζιλία
Στη Βραζιλία ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα είναι το φαβορί έναντι του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Στις πιο πολωμένες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, ο αριστερός Λούλα φαίνεται πώς έχει σταθερό προβάδισμα εδώ και μήνες, όμως ο Μπολσονάρου έχει επισημάνει πως μπορεί να αρνηθεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του, δημιουργώντας φόβους για θεσμική κρίση ή μετεκλογική βία.
Ένα μήνυμα που προβλήθηκε στο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από την ψηφοφορία έγραφε: «Ειρήνη στις εκλογές».
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2003 ως το 2010, θα εκλεγεί με διαφορά 10-15 εκατοστιαίες μονάδες. Αν κερδίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, κάτι που αρκετοί δημοσκόποι εκτιμούν πως είναι μέσα στις δυνατότητές του, μπορεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο.
Ο νικητής θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα ωρών μετά το κλείσιμο των καλπών στις 5 μ.μ. (ώρα Μπραζίλια, 23:00 ώρα Ελλάδας). Αν δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους, μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων, οι δύο κορυφαίοι φιναλίστ θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο, παρατείνοντας μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.
Ο Μπολσονάρου έχει απειλήσει ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού διατύπωσε αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία, κατηγορώντας τις εκλογικές αρχές ότι συνωμοτούν εναντίον του και προτείνοντας να κάνει μια παράλληλη καταμέτρηση ψήφων ο στρατός, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.
O απερχόμενος πρόεδρος Jair Bolsonaro (AP Photo/Silvia Izquierdo)
Όπως και σε προηγούμενες εκλογές, οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια των περίπου 477.000 εκλογικών τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούν μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιτρέπουν την ταχεία καταχώριση των αποτελεσμάτων από την εθνική εκλογική αρχή (TSE).
Μετά τις επικρίσεις του Μπολσονάρου για τα συστήματα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, η TSE προσκάλεσε αριθμό ρεκόρ ξένων εκλογικών παρατηρητών, μεταξύ άλλων για πρώτη φορά αποστολές αμερικανών παρατηρητών από το Carter Center και το International Foundation for Electoral Systems (IFES).
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η χώρα ψηφίζει σε μια περίοδο εθνοτικών τριβών
Εν μέσω έντονης πολιτικής κρίσης διεξάγονται σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι γενικές εκλογές σε μια χώρα με αυξανόμενες εθνοτικές διαιρέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά της.
Ανάμεσα σε απειλές απόσχισης από τους ορθόδοξους Σέρβους, την απογοήτευση των καθολικών Κροατών, που δεν θέλουν πια να συγκατοικουν με τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, και τα όνειρα για ένα «κράτος των πολιτών» μεγάλου μέρους αυτών των τελευταίων, πολλοί εκφράζουν φόβους για νέα αναταραχή μετά την ψηφοφορία.
Αυτή η φτωχή μικρή χώρα των Βαλκανίων είναι διαιρεμένη σε μια σερβική οντότητα, τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (RS, Σερβική Δημοκρατία), και μία κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, οι οποίες συνδέονται μέσω μιας ασθενούς κεντρικής εξουσίας που συχνά παραλύει. Αυτό το σύστημα έχει κληρονομηθεί από τις συμφωνίες του Ντέιτον (ΗΠΑ) το 1995, που έβαλαν τέλος στον πόλεμο κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι.
«Δίνουμε προτεραιότητα σε ανθρώπους ανίκανους, που ρέπουν προς τη διαφθορά στους κόλπους κομμάτων που εγκαθίδρυσαν πελατειακές σχέσεις», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Τζόγκιτς, μια 21χρονη φοιτήτρια φιλοσοφίας στο Ανατολικό Σαράγεβο, που αποτελεί τμήμα της RS. «Δεν παύουν να οδηγούν προς την άβυσσο τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
Στις τρεις κοινότητες, αρχηγοί που εδώ και καιρό έχουν καταλάβει το προσκήνιο, επιδίδονται σε εθνικιστική πλειοδοσία για να παραμείνουν στην εξουσία την ώρα που όλοι όσοι μπορούν επιλέγουν την εξορία, αντιμέτωποι με την απουσία προοπτικών, τόσο πολιτικών όσο και οικονομικών.
Σχεδόν 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την τελευταία απογραφή του 2013, όταν αριθμούσε 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ένωση για μια Βιώσιμη Επιστροφή.
«Δεν περιμένω τίποτε καινούριο μετά τις εκλογές αυτές, όλα θα είναι τα ίδια, οι λαοί θα ψηφίσουν και πάλι μέσα στα στρατόπεδά τους, τους δικούς τους. Εγώ δεν ψηφίζω πια από καιρό», λέει η Μίρα Σλαντόγεβιτς, μια απογοητευμένη συνταξιούχος.
Ο νεποτισμός ευνοεί το status quo, εκτιμούν πολλοί παρατηρητές. Σύμφωνα με τον αναλυτή Ζάρκο Πάπιτς, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το δημόσιο τομέα (250.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους) και αποτελούν «μια δεξαμενή ψηφοφόρων για τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία».
Βουλγαρία: Κάλπη για 4η φορά σε ενάμισι χρόνο
Οι Βούλγαροι ψηφίζουν σήμερα Κυριακή για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, με ένα θέμα να βρίσκεται στο μυαλό όλων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας: την άνοδο των τιμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν η ενδημική διαφθορά δέσποζε στις συζητήσεις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος, Kostadin Kostadinov (AP Photo/Petko Momchilov)
«Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Άντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.
Οι μελέτες δείχνουν «ένα φόβο για το χειμώνα», μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.
Σ’ αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, ενδέχεται να επανέλθει δυναμικά: τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων φέρουν το συντηρητικό κόμμα του, το Gerb, να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 25% της πρόθεσης ψήφου.
Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος», να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».
Λετονία: Επανεκλέγεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός
Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ενότητα του λετονού πρωθυπουργού Κρισγιάνις Κάρινς είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο, σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα, καθώς κερδίζει το 19% των ψήφων και βρίσκεται σε θέση να ηγηθεί άλλης μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Τα αποτελέσματα -με καταμετρημένες τις ψήφους στο 91% των εκλογικών περιφερειών- σημαίνουν ότι η Λετονία θα συνεχίσει, μαζί με τους γείτονές της στη Βαλτική, τη Λιθουανία και την Εσθονία, να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ μιας αποφασιστικής στάσης εναντίον της Ρωσίας.
Μετά τις εκλογές, το κόμμα του Κάρινς είναι και πάλι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Τα μέλη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται ότι θα κερδίσουν 42 από τις 100 έδρες του κοινοβουλίου, έτσι ο Κάρινς θα πρέπει να βρει και άλλους συμμάχους για να παραμείνει πρωθυπουργός.
Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κάρινς είπε στο Ρόιτερς πως θα εργαστεί για να σχηματίσει ένα συνασπισμό κομμάτων με τις ίδιες ιδέες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More