Ι. Παπαφλωράτος, διεθνολόγος: Η Τουρκία διολισθαίνει προς ανατολάς – Δείχνει για ακόμη μία φορά το «διπλό της πρόσωπο»
«Είναι σε όλους γνωστό ότι η Τουρκία παίζει έναν αν μη τι άλλο περίεργο ρόλο στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν επιβάλλει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η υπόλοιπη Δύση στη Ρωσία και επιπλέον ενισχύει υπόγεια τη ρωσική οικονομία» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ π νομικός και διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας αλλά και το δημοσίευμα των Financial Times προσθέτοντας πως «η Δύση δεν εξεπλάγη από όλη αυτή τη συμπεριφορά».
«Εάν δε προσθέσουμε και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου που λέει ότι εφόσον δεν μας δίνουν δυτικά όπλα, εμείς θα στραφούμε προς ανατολάς, είναι ένα ακόμη βήμα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε επιπλέον υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία διολισθαίνει προς ανατολάς».
Ωστόσο βάζοντας όλα τα δεδομένα στο «τραπέζι» ο κ. Παπαφλωράτος τόνισε πως «ούτε η Δύση θα ήθελε να χάσει την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τη Δύση» χαρακτηρίζοντας τεράστιο παζάρι τα όσα διαδραματίζονται και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα τόνισε πως «η Άγκυρα δείχνει για ακόμη μία φορά το διπλό της πρόσωπο και αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από τους δυτικούς. Οι Έλληνες το λέμε πάρα πολλά χρόνια, όπως και οι Κύπριοι» και πρόσθεσε πως «ή θα συνετιστεί η Άγκυρα ή από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα» υπογραμμίζοντας από την άλλη αναφορικά με τα μέτρα πως δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόνοια ώστε να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας «αδύνατο» ένα τέτοιο σενάριο τονίζοντας πως «το μόνο που μπορεί να γίνει και έχει γίνει είναι να παγώσουν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί και πέρα σε ορισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, όπως ξέρουμε πολύ καλά, η Τουρκία χαρακτηρίστηκε εχθρική χώρα. Εξού και οι Τούρκοι αξιωματικοί απεχώρησαν».
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε πως «η Γερμανία εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τότε που είχε αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, έχει αλλάξει και πολιτική και τακτική, όχι όμως στρατηγική. Εν τούτοις δεν υπάρχουν άλλα μέσα πέραν του περιορισμού της οικονομικής βοήθειας και φυσικά του παγώματος το οποίο ήδη υφίσταται, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά, αυτό που κάνει να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνεται ανεκτή αυτή η τακτική της Άγκυρας, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο» και πρόσθεσε πως η Βρετανία αποτελεί μία πόρτα της Τουρκίας προς τη Δύση.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε πως «η στάση αυτή της Τουρκίας δεν είναι χωρίς κόστος. Όλη αυτή η πολιτική του να «πατώ σε δύο βάρκες» έχει τις συνέπειές της και αυτό φαίνεται, είναι ορατό ακόμα και στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής Συνεχώς αυτοπροτείνεται ο κύριος Ερντογάν για να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή ή του προστάτη των Παλαιστινίων και ουσιαστικά όλοι τον αγνοούν. Επομένως, ναι μεν θα ήθελε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο Τουρκία, ναι μεν θεωρεί εαυτήν μία περιφερειακή δύναμη, αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι δεν το καταφέρνει».
«Πρωτοφανή» μεσούσης μιας στρατιωτικής επιχείρησης χαρακτήρισε την εκεχειρία με τις ανταλλαγές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τονίζοντας πως η τελευταία πολύ θα ήθελε να παραταθεί αυτή η εκεχειρία, να ασκηθούν τρομερές πιέσεις από τη Δύση στο Ισραήλ για να σταματήσει στρατιώτες επιχειρήσεις και έτσι να παρουσιαστεί η Χαμάς ως νικήτρια. Αυτός είναι και ο μείζων κίνδυνος που ελλοχεύει για τους Ισραηλινούς. Πρώτον, να υπάρχει διάσταση μέσα στην ισραηλινή κοινωνία. Να πουν κάποιοι ότι ωραία απελευθερώσαμε τους ομήρους. Έχουμε κάνει τόση μεγάλη ζημιά στη βόρεια Γάζα. Να σταματήσουμε εδώ. Και από την άλλη να υπάρχουν αυτοί που λένε ότι αν δεν εξαλείψουμε τον κίνδυνο της Χαμάς, θα επανέλθει δριμύτερη και θα έχουμε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου. Είναι ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι που παίζεται.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More