Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Μπαλτζώης για νέο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό: Σημαντικό βήμα – Χρειάζονται επιπλέον ενέργειες για τη θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων

baltzois

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» την πρόσφατη ανακήρυξη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς για πρώτη φορά οι ελληνικές θαλάσσιες διεκδικήσεις αποτυπώνονται επίσημα σε ευρωπαϊκό κείμενο τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει εύκολα αυτά τα δεδομένα, καθώς πλέον αναγνωρίζονται ευρωπαϊκά».

«Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν περιέχει μόνο αυτό που λέμε υφαλοκρηπίδα, γιατί αυτό δείχνει ότι ποια θα είναι τα δυνητικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας» σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης. «Το νέο πλαίσιο προβλέπει τέσσερις χωρικές ενότητες, οι οποίες ορίζουν δυνητικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της χώρας» δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο Αντιστράτηγος ε.α επισημαίνοντας ότι στο Αιγαίο μένουμε στα 6 ναυτικά μίλια. Το πλέον σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «η Άγκυρα αποφεύγει να προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο, γνωρίζοντας πως δεν έχει νομικό έρεισμα.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της εκπομπής, Νίνα Κασιμάτη, ανέλυσε τις τέσσερις θαλάσσιες ενότητες. Για την ενότητα 1, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη εξήγησε ότι εκτείνεται σε ολόκληρο το Αιγαίο και περιλαμβάνει σημαντικές νησίδες όπως η Ζουράφα, τις οποίες η Τουρκία διεκδικεί. «Η Ζουράφα φέρεται να διαθέτει ενεργειακά κοιτάσματα και γι’ αυτό οι Τούρκοι την αποζητούν με ιδιαίτερη επιμονή», υπογράμμισε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεί.α.

Αναφερόμενος στην ενότητα 2 τόνισε ότι καλύπτει την περιοχή της συμφωνίας με την Αίγυπτο και σταματά στον 28ο μεσημβρινό. «Είναι κρίσιμη καθώς δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου μέσω Καστελόριζου και Στρογγύλης, νησιών που μας παρέχουν πλήρη επήρεια», όπως σημείωσε.

Όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, βάσει του νόμου Μανιάτη (2011), που έχει ήδη κατατεθεί στον ΟΗΕ (ενότητα 3) δήλωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι της ανήκει η περιοχή μέχρι να καθοριστεί επίσημη ΑΟΖ με τη Λιβύη».

Αναφορικά με την ενότητα 4 υποστήριξε ότι είναι η πιο ώριμη νομικά, καθώς βασίζεται στη συμφωνία με την Ιταλία. «Τα νησιά εδώ διαθέτουν πλήρη δικαιώματα στα 12 ναυτικά μίλια, και προ ολίγων ημερών καταχωρήθηκε επίσημα και η ανακήρυξη της ΑΟΖ», επισήμανε

Ο κ. Μπαλτζώης ξεκαθάρισε ότι «το σχέδιο δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο», αφού ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους όπως αλιεία, τουρισμό, στρατιωτικές δραστηριότητες και ενεργειακή εκμετάλλευση. «Είναι σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζονται και άλλες ενέργειες για πλήρη θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει δικές της ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, αγνοώντας την εθιμική ισχύ της Σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι. «Τα διεθνή δικαστήρια δικάζουν βάσει αυτών των κανόνων, είτε τους έχει αναγνωρίσει η Τουρκία είτε όχι», σημείωσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More