Ι. Μουσλέμ στο Πρώτο: Πολύ θετικό ότι έπεσε το καθεστώς Άσαντ – Το αρνητικό είναι ότι έπεσε με τα χέρια των ισλαμιστών (audio)
«Είναι πολύ θετικό ότι μετά από 54 χρόνια, έπεσε το καθεστώς Άσαντ, μονο-οικογενειακό καθεστώς που κυβέρνησε την Συρία. Αλλά για μένα το αρνητικό είναι ότι έπεσε με τα χέρια των ισλαμιστών» τόνισε ο Ιμπραήμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος του Συροκουρδικού Κόμματος Βαλκανίων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Αυτό ήταν σαν δώρο για το πολιτικό Ισλάμ. Αυτό στο μέλλον θα λειτουργήσει πολύ αρνητικά όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, γιατί θα δείχνουν ότι η λύση ήρθε από το Ισλάμ, τότε πρέπει να επιστρέψουμε όλοι στο Ισλάμ» συνέχισε ο κ. Μουσλέμ.
«Αλλά αυτές οι δυνάμεις από μόνες τους δεν μπορούν να κυβερνήσουν μία χώρα. Δεν ξέρουν από δημοκρατία, από λειτουργία οργάνωσης γιατί όλα μέσα σε αυτό είναι τι μας έχει διατάσσει ο Θεός και πώς και λειτουργούμε βάση αυτό. Οδεύουμε πιστεύω προς πολλά κρατίδια ακόμα και να μην είναι επίσημα που θα αντιμάχονται μεταξύ τους και τα περισσότερα θα είναι ισλαμικά. Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι ομάδες είναι πάρα πολλές, δεν είναι ένα και δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή ακόμα και στα θρησκευτικά έχουν διαφωνίες» προσέθεσε.
Απαντώντας στο αν θα συζητήσουν οι Κούρδοι με τον ηγετή των ανταρτών Αλ Τζολάνι, επισήμανε «συζητάμε και είμαστε έτοιμοι να συζητάμε. Αλλά μέχρι πού και τι, αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι, αφού τον έχουμε δίπλα μας και εφόσον είναι στην Δαμασκό και κυβερνάει, συζητάμε. Ο κ. Τζολάνι όταν ξεκίνησε την επίθεσή του είχε στείλει μήνυμα σε εμάς ότι δεν έχει στόχο να κάνει επίθεση απέναντί μας. Και μέχρι τώρα το κρατάει».
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που επιδιώκουν οι Κούρδοι στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά «να ζήσουν σαν άνθρωποι. Οι Κούρδοι θέλουν ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα φύλων. Να είμαστε όλοι μαζί αγαπημένοι. Δηλαδή όλες οι θρησκείες, όλες οι εθνικότητες. Αυτό θέλουμε τώρα, αυτό το έχουμε καταφέρει κατά κάποιο τρόπο στις περιοχές που ελέγχουμε. Και είναι επόμενο να έχουμε και την προστασία και τη βοήθεια για να μην πέσει και αυτό στο κενό. Και την αμερικάνικη βοήθεια και την ευρωπαϊκή και από παντού, δηλαδή δημοκρατική βοήθεια από τον δυτικό κόσμο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Βασικά ο κίνδυνος, ο μεγάλος έρχεται από τον βορρά, από την Τουρκία και τις ομάδες που είναι φιλοτουρκικές. Ο σκοπός τους είναι να χτυπήσουν τον κουρδικό λαό».
Απαντώντας στο αν πρέπει να έχουν ρόλο οι Κούρδοι σε μια μελλοντική κυβέρνηση στη Συρία, ανέφερε «βεβαίως. Γιατί, άμα είναι οι Κούρδοι μέλος στη Συρία, στη μελλοντική Συρία πρέπει αναγκαστικά δηλαδή να έχουν και συμμετοχή στην κάθε κυβέρνηση, να έχουν συμμετοχή όταν θα γράψουμε το Σύνταγμα, να έχουμε συμμετοχή στις όλες οργανώσεις και στο κράτος. Αλλιώς θα πάει προς άλλη κατεύθυνση το θέμα».
Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και την παρουσία του κυρίου Μπλίνκεν εκεί, ο κ. Μουσλέμ ανέφερε τα εξής.
«Η Τουρκία προσπαθεί να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι αυτό ήταν μια νίκη δικιά της. Δεν είναι έτσι όμως. Και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί στο μάξιμουμ. Γι’ αυτό είδαμε και χθες επίσκεψη, λένε, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού στις μυστικές υπηρεσίες. Και ο Καλίν και ο Φιντάν ήταν εκεί, ο Φιντάν απλώς επέστρεψε αμέσως, ο Καλίν έμενε. Προσπαθούν τώρα, ο σκοπός των Τούρκων εκεί είναι βρουν μία συμφωνία, να χτυπήσουν τους Κούρδους, να απομονώσουν τους Κούρδους, να μην συμμετέχουν στις μελλοντικές συζητήσεις. Πιστεύω δεν φαίνεται να το καταφέρνουν. Γιατί πιστεύω ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ήταν ακριβώς και αυτό. Δηλαδή, αυτό ήταν το ένα βασικό κομμάτι, ότι δείξανε στους Τούρκους ότι, εδώ είναι διαφορετικά και δεν θα μπλέξετε».
Ο κ. Μουσλέμ εξέφρασε την άποψη ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για τις εξελίξεις στη Συρία. «Αν βλέπει κανείς από πού έχει διαλέξει ομάδα ο κ. Τραμπ θα δει ότι αυτή η ομάδα είναι κατά της τουρκικής πολιτικής και όλοι υποστηρίζουν την κουρδική πολιτική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ενώ σημείωσε πως ο κ. Τραμπ έχει προσκαλέσει την τελετή παραλαβής της προεδρίας εκπροσώπους των Κούρδων.
«Είναι θετικά πράγματα. Και μέχρι τώρα λειτουργούν όλα θετικά. Δηλαδή ο αμερικάνικος στρατός εκεί στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα. Δήλωσε υποστήριξη δηλαδή και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από το Πεντάγωνο» επισήμανε.
Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανή τη δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή, απάντησε «αυτό είναι μελλοντικό, είμαστε στην αρχή τώρα».
«Αυτό που επιμένουμε είναι ο κουρδικός λαός να είναι ελεύθερος να έχει δικό του ρόλο και πολιτική στην περιοχή. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με ομοσπονδίες, δεν ξέρω, αλλά πάντως εμείς είμαστε ανοιχτοί. Το βασικό για εμάς είναι ότι ό, τι να γίνει, να είναι κοσμικό και να είναι δημοκρατικό. Και τώρα στην περιοχή, άμα βλέπετε σε όλο αυτό το χαμό μόνο στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στο κομμάτι το δικό μας γίνονται δημοκρατικές εκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Μουσλέμ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More