Ι. Αφεντούλη στο Πρώτο: Είμαστε σε πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση διεθνώς – Όσο συνεχίζει η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ασφαλής και ισχυρή (audio)
Την εκτίμησή της ότι δεν μπορεί εύκολα να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εξέφρασε η Ινώ Αφεντούλη, δημοσιογράφος, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διατελέσασα επί δύο δεκαετίες υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες.
Φιλοξενούμενη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η κ. Αφεντούλη, εξήγησε πως για να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο ένταλμα θα πρέπει να υπάρξει ένας συνασπισμός χωρών που να μπορέσει να συλλάβει τον διωκόμενο, όπως έγινε με τον Μιλόσεβιτς μετά τη Γιουγκοσλαβία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας τέτοιος συνασπισμός που θα μπορέσει να το εφαρμόσει, αλλά είναι και αυτό μια ένδειξη της αποσάθρωσης ενός συστήματος διεθνούς, την οποία παρακολουθούμε. Βαδίζουμε όλο και πιο γρήγορα σε μια αταξία, χωρίς να υπάρχει η επιβολή μιας οποιασδήποτε τάξης. Περιμένουμε δε ενδομύχως τον Τραμπ να επιβάλει αυτή την τάξη, που είναι το σύμβολο της ανατροπής της προηγούμενης τάξης πραγμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λοιπόν, είμαστε σε μια, θα έλεγα πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση διεθνώς. Διότι ακόμη και αν ο Πούτιν, αυτό που λέμε συνεχώς εμείς, ίσως και ως wishful thinking, ο Πούτιν δεν θα ρίξει πυρηνικά, δεν θα ρίξει, δεν θα ρίξει. Και αν ρίξει; Δηλαδή το 1% στην περίπτωση πυρηνικών, είναι ήδη πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ίσως, ενδιαφέρει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ξαναπάει στην Αμερική, αλλά η Αμερική δεν έχει σύμβαση με το Διεθνές Δικαστήριο, σημείωσε η κ. Αφεντούλη εκτιμώντας πως λογικά θα περιοριστεί στη χώρα του και πως «αυτό το ένταλμα θα έχει καλώς ή κακώς θεωρητικό χαρακτήρα».
Σχετικά με τις ρωσικές απειλές περί χρήσης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την κ. Αφεντούλη δεν βρίσκει πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, όπως είπε, όχι γιατί ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάποιον ενδοιασμό να ρίξει τακτικό πυρηνικό όπλο σε κάποιο σημείο της Ουκρανίας που θα προκαλούσε μια τοπική καταστροφή, αλλά γιατί θα θέλει να δυσκολέψει «τον φίλο του, τον νέο πρόεδρο της Αμερικής, ο οποίος θέλει να τελειώσει τον πόλεμο με την ανάληψη των καθηκόντων του».
«Αν δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα που ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και μέσα στην Αμερική, ο Τραμπ δεν θα μπορεί πολύ εύκολα να του δώσει δίκιο. Και κατά συνέπεια, εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό του Τραμπ, δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά θα ήταν και πολύ επικίνδυνο να μην υπάρχει στο μυαλό του ή στο περιβάλλον του κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα ως προς την Ουκρανία, ως προς τη Μέση Ανατολή κτλ, νομίζω ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να απειλεί μέχρι τον Γενάρη που θα γίνει η ανάληψη καθηκόντων. Ενδεχομένως να κάνει κλιμάκωση των επιθέσεων των ρωσικών και θα φτάσει μέχρι το «μείον ένα» χωρίς να κάνει την εκτόξευση κάποιου πυρηνικού, για να μπει ας πούμε σε μία συζήτηση, το λέει έτσι κι αλλιώς, με κάποιους όρους πλεονεκτικούς που δυστυχώς αυξάνεται ο βαθμός επιτυχίας» επισήμανε η κ. Αφεντούλη.
Επισήμως, ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει τη δικαιοδοσία μέχρι την ορκωμοσία του να έχει επικοινωνία με έτερους αρχηγούς κρατών, ωστόσο, ανέφερε η κ. Αφεντούλη, «υπάρχουν κανάλια, αυτά που λέμε back channels επικοινωνίας. Εγώ το θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχουν αυτά τα κανάλια. Δεν ξέρω πώς επικοινωνούν σ’ αυτό το επίπεδο, αλλά οπωσδήποτε η επικοινωνία μεταξύ επιτελείων πρέπει να έχει υπάρξει, γιατί βλέπω το τελευταίο δεκαήμερο συνεχόμενες δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά περί διαπραγμάτευσης, περί αποδοχής της ιδέας. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια προεργασία».
Μιλώντας για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κ. Αφεντούλη τόνισε τα εξής.
«Αυτό είναι ένα δράμα, κατά τη γνώμη μου και πιστεύω ότι αυτή η δραματική κατάσταση θα ενισχυθεί φοβάμαι μετά τις 20 Ιανουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν άφωνη αυτό το διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εξισορροπήσει την προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία εάν σταματήσει η αμερικανική βοήθεια τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Αυτό που θα έπρεπε να ακούμε τώρα, αυτές τις μέρες, που εν πάση περιπτώσει κινδυνεύουμε με πυρηνικό πόλεμο, θα έπρεπε να ακούμε μια ευρωπαϊκή φωνή που δεν την ακούμε».
Όσο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ, η κ. Αφεντούλη επισήμανε πως είναι ασφαλής και ισχυρή αν συνεχίσει. «Ένα παράδοξο είναι αυτό, αλλά το λέω σκοπίμως για τις ανάγκες της συζήτησης. Το ΝΑΤΟ, όπως έχουμε κουβεντιάσει και σε άλλες ευκαιρίες, είναι ένα άθροισμα κρατών. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχει 32 κράτη. Το κράτος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, 80% περίπου του προϋπολογισμού, τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, που εδρεύει λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, στρατιωτική παρουσία σε όλη την επικράτεια, Γερμανία, Μεσόγειο, Ατλαντικό κτλ. Εάν λοιπόν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ή ο εκπρόσωπός του γιατί ορίζει, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ενός πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, ο οποίος δεν έχει σχέση με την πολιτική, νομίζω προέρχεται και αυτός από τον επιχειρηματικό χώρο, θεωρείται πάρα πολύ σκληρός, εάν λοιπόν ο κύριος αυτός Γουιτάκερ, με εντολή προφανώς της ηγεσίας του, πει ότι, κοιτάξτε κύριοι, εμείς έχουμε το 80%, θα πάμε στο 40%, λέω ένα νούμερο στην τύχη, αυτό θα το παραλύσει το ΝΑΤΟ. Δηλαδή θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να βρεθεί, το άλλο 40%. Δεν ξέρω αν οι χώρες οι υπόλοιπες έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν. Αυτό θα σημαίνει δηλαδή μεγάλο βάρος στις ευρωπαϊκές χώρες. Και επειδή βρισκόμαστε δυστυχώς σε αυτή την πυρηνική ατμόσφαιρα, στο ΝΑΤΟ τρεις χώρες μόνο διαθέτουν πυρηνικά, Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης κατά βάση είναι η πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Θα είναι πολύ μεγάλη η αποσταθεροποίηση της Ατλαντικής Συμμαχίας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πιστεύω ότι θα φύγουν επειδή αυτό θα ήταν ακόμη πιο περίπλοκο πρακτικά αλλά εάν μειώσουν τη συμμετοχή τους και τη συνεισφορά τους την οικονομική, δηλαδή μέχρι να βρουν μια νέα ισορροπία οι Ευρωπαίοι, θα περάσει πολύς χρόνος και σε αυτό το χρόνο μέσα, χώρες που είναι αντίθετες με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, πάλι τη Ρωσία έχω κατά νου, αλλά μπορεί να βρεθούν κι άλλες, θα έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να το εκμεταλλευτούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ, η κ. Αφεντούλη είπε τα εξής. «Δε νομίζω ότι η Ουάσιγκτον λειτουργεί ως σύστημα εξουσίας. Ακόμη και με τον Τραμπ υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που απλώνεται και στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να οριστούν οι προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη νέα κατάσταση, δηλαδή πόσο βάρος θα δώσουν στην περιοχή, ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις προτεραιότητες καλύτερα. Θα είναι ένα πιο σύνθετο παζλ από αυτό που επιχειρείται να παρουσιαστεί στο δημόσιο λόγο. (…) Επίσης, θα έλεγα ότι το ρεύμα Τραμπ στηρίζεται πάρα πολύ σε ισχυρότατα χριστιανικά ρεύματα. Δηλαδή οι φονταμενταλιστές που στηρίζουν τον Τραμπ, χριστιανοί φονταμενταλιστές είναι και ταυτοχρόνως αντι-ισλαμιστές, αυτά δεν είναι αμελητέα ρεύματα στην Αμερική. Δηλαδή πώς αυτοί θα πλησιάσουν την Τουρκία που είναι μια ισλαμική χώρα; Αυτή τη διάσταση δεν την ακούμε και νομίζω ότι πρέπει να τη βάλουμε στη συζήτηση» είπε καταλήγοντας η κ. Αφεντούλη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More