Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλικό «όχι» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ιταλικού Κοινοβουλίου επικράτησε το Όχι στην επικύρωση του Μηχανισμού Στήριξης, μια πρωτοβουλία-σεισμός, η οποία είδε τα κόμματα Αδέλφια της Ιταλίας και Λέγκα να τάσσονται υπέρ αυτού του ‘μπλόκου’ στον Μηχανισμό Στήριξης, και τα πιο μετριοπαθή κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Φόρτσα Ιταλία και Νόι Μοντεράτι, να απέχουν. Σημειωτέον, η αντιπολίτευση είναι υπέρ της επικύρωσης, πλην του Κινήματος 5 Αστέρων, που καταψήφισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για διχασμένη κυβερνητική πλειοψηφία. Η Corriere della Sera σημειώνει πως “οποιαδήποτε προοπτική επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την Ιταλία, τη μόνη χώρα της ΕΕ που δεν το έκανε, ‘σκοντάφτει’ ”.

Πηγές του Παλάτσο Κίτζι στην Ιταλική εφημερίδα αναφέρουν πως “η επιλογή του Ιταλικού Κοινοβουλίου να μην προχωρήσει στην επικύρωση του ΕΜΣ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας προβληματισμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για νέες και πιθανές αλλαγές στη Συνθήκη, πιο χρήσιμες για ολόκληρη την Ευρωζώνη”. Οι ίδιες πηγές ορίζουν τον ΕΜΣ “μια ολοκλήρωση σχετικού ενδιαφέροντος και επικαιρότητας” για την Ιταλία “δεδομένης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος”.

Σε πολιτικό επίπεδο, το σημερινό ‘NO’ της Ιταλικής Βουλής στον ΕΜΣ έριξε λάδι στη φωτιά σχετικά με τον πολιτικό διάλογο, και σήμανε ανοικτό πόλεμο μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.
“Το ‘όχι’ στον ΕΜΣ ήταν πάντα ζήτημα ταυτότητας για τα Αδέλφια της Ιταλίας και τη Λέγκα” τονίζει η Corriere della Sera, ενώ η La Repubblica σημειώνει πως πρόκειται για “ένα νέο στοπ που κινδυνεύει να παραλύσει ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθιστώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο ευάλωτες”.

Ένα στοπ-έκπληξη;

Πρόκειται για ένα στοπ το οποίο αιφνιδιάζει – εν μέρει – εφόσον έρχεται λίγες ώρες ύστερα από την ιστορική απόφαση των 27 ΥπΟικ στις Βρυξέλλες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ιταλός ΥπΟικ Τζιανκάρλο Τζορτζέτι προέβη σε δήλωση, η οποία άφηνε να εννοηθεί πως η Ιταλία δεν ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με το τελικό αποτέλεσμα. Σημειωτέον, ο Τζορτζέτι είναι μέλος του κόμματος Λέγκα, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι.

“Συμμετείχαμε στην πολιτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με το πνεύμα του αναπόφευκτου συμβιβασμού σε μια Ευρώπη που απαιτεί τη συναίνεση 27 χωρών” δήλωσε ο Τζορτζέτι. “Υπάρχουν κάποια θετικά πράγματα και άλλα λιγότερο. Ωστόσο, η Ιταλία έχει πετύχει πολλά και πάνω απ’ όλα αυτό που υπογράφουμε είναι μια βιώσιμη συμφωνία για τη χώρα μας με στόχο αφενός τη ρεαλιστική και σταδιακή μείωση του χρέους ενώ αφετέρου τις επενδύσεις ειδικά στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας με εποικοδομητικό πνεύμα” πρόσθεσε ο Ιταλός ΥπΟοικ, σύμφωνα με τον οποίο “υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί κανόνες από αυτούς που ισχύουν σήμερα. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει φυσικά να δοκιμαστούν από τα γεγονότα των επόμενων ετών, τα οποία θα δείξουν εάν το σύστημα λειτουργεί πραγματικά όπως αναμένουμε”.

Italy’s Minister of Economy and Finance Giancarlo Giorgetti delivers a speech at the G-7 High-Level Corporate Governance Roundtable in Niigata, Japan, Thursday, May 11, 2023. (Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP)

Πάλι χθες το βράδυ επί του θέματος είχε εκφραστεί και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με την οποία “το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, κατά την Ιταλία, βελτιώνει τις συνθήκες του παρελθόντος” εφόσον “οι κανόνες είναι λιγότερο αυστηροί και πιο ρεαλιστικοί από εκείνους που ισχύουν έως τώρα και αποτρέπουν τον κίνδυνο αυτόματης επιστροφής στις παραμέτρους του παρελθόντος, οι οποίες δεν θα ήταν βιώσιμες για πολλά κράτη μέλη”.

Όμως η ίδια η Μελόνι έδειξε μια επιφυλακτικότητα εφόσον “παρά το ότι το νέο Σύμφωνο περιέχει καινοτόμους μηχανισμούς, ώστε να λαμβάνονται υπόψη εξαιρετικά, έξωθεν συμβάντα, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των αριθμητικών παραμέτρων που θα πρέπει να τύχουν σεβασμού, εκφράζεται απογοήτευση για το ότι δεν επετεύχθη αυτόματος διαχωρισμός των δαπανών που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις, από τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος. Μια μάχη που η Ιταλία σκοπεύει πάντως να συνεχίσει και στο μέλλον”.

Εγχώριες πολιτικές αντιδράσεις
Διάφορες και σφοδρές οι πολιτικές αντιδράσεις σε αυτή την εξέλιξη. Από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πανηγυρίζει λέγοντας πως έτσι “οι Ιταλοί συνταξιούχοι και εργαζόμενοι δεν θα διακινδυνεύσουν να πληρώσουν για τη διάσωση ξένων τραπεζών”.

Από την άλλην, ο γερουσιαστής και πρώην Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τονίζει πως “εάν η πλειοψηφία καταψηφίσει σημαίνει ότι είναι στην προεκλογική εκστρατεία, κερδίζει η γραμμή του Σαλβίνι”. Σφοδρότατα επικριτικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δια στόματος του βουλευτή Έντσο Αμέντολα εξαπέλυσε πυρά κατά του ΥπΟικ Τζορτζέτι, για τον οποίο είπε πως “θα πρέπει να αντλήσει τα συμπεράσματά του” τονίζοντας πως “ένας Υπουργός Οικονομίας διαψεύσθηκε από το Κοινοβούλιο, γελοιοποιείται από τον αρχηγό του και το κόμμα του, ένας υπουργός που υπογράφει κάτι που δεν έπρεπε να υπογράψει”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More