Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλικές εκλογές: Πως το ενεργειακό θα επηρεάσει τις κάλπες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μέχρι πέρσι, η Ιταλική εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο ήταν περίπου της τάξεως του 40%, τώρα είναι σε λιγότερο από το 20% προς χάρη των διμερών συμφωνιών με Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Κόνγκο, Ανγκόλα. Σκοπός της Κυβέρνησης – και του σχετικού σχεδίου του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης – είναι η εξάρτηση να πέσει στο 0% εντός της επόμενης διετίας.

Η Ιταλία εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει πυρηνικά εργοστάσια, γεγονός το οποίο την κατατάσσει σε πολύ μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τρίτους. Αυτό συνεπάγεται πως, με την κορύφωση της κρίσης, τουλάχιστον έξι εργοστάσια καύσης άνθρακα ανά την επικράτεια παρέμειναν σε λειτουργία, πόσο μάλλον αύξησαν την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, η Ιταλία σκοπεύει να κάνει πιο ευέλικτες τις διαδικασίες για την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθώντας τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέσα σε όλο αυτό, η συσσώρευση φυσικού αερίου συνεχίζεται, και σύμφωνα με τον Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία είχε φτάσει το 85% των αποθεμάτων, με 90% ως στόχο τον Οκτώβριο. «Θα έλεγα ότι είμαστε αρκετά ενεργειακά ασφαλείς σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός.
Επίσης, μέσω της Ιταλικής SNAM, η Ιταλική Κυβέρνηση ποντάρει στην εγκατάσταση δύο πλωτών εναεριοποιητών συνολικής αξίας περίπου 750 εκ. Ευρώ, οι οποίες μονάδες θα επιτρέψουν στην Ιταλία να μην προβεί σε δελτιοποίηση της ενέργειας. Οι δύο μονάδες χωρητικότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγρού αερίου ετησίως, το οποίο ισοδυναμεί με το ⅓ των τρεχουσών προμηθειών από τη Ρωσία και περίπου το 13% της εθνικής ζήτησης για ιταλικό φυσικό αέριο.

Η ενεργειακή κρίση στην Ιταλία περνά από διάφορα ενεργειακά μέτρα, όπως τη μείωση κατά τουλάχιστον μία ώρα του χρόνου ενεργοποίησης της θέρμανσης, με μείωση της θερμοκρασίας από τους 20 στους 19 βαθμούς Κελσίου σε ιδιωτικές κατοικίες και δημόσιους χώρους, ενώ οι κεντρικές θερμάνσεις των κτιρίων θα καθυστερήσουν κατά τουλάχιστον 8 ημέρες σε όλη την επικράτεια. Αυτό, μαζί με διάφορες συστάσεις για την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών – από τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού στο σπίτι και τη μείωση της διάρκειας του ντους, έως και τη μείωση της θερμοκρασίας μαγειρέματος και τη χρήση των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα.

Έτσι η Ιταλία σκοπεύει να πετύχει συνολική μείωση της κατανάλωσης της τάξεως του 15% σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, ίση με τουλάχιστον 8,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα φτάνουν το 85%. Για να γίνει αυτή η εξοικονόμηση, σημειώνουμε πως επιστρέφουν στην μέγιστη παραγωγή έξι εργοστάσια θερμοηλεκτρικής παραγωγής μέσω καύσης άνθρακα.

Μελόνι, Σαλβίνι και Καλέντα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Αν και ο Τσινγκολάνι τόνισε πως δεν θα παραμείνει στο πόστο του – παρόλη την διακομματική εκτίμηση του έργου του – τα κόμματα εξέφρασαν τις ιδέες τους για τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση.

Η Μελόνι προτείνει την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ενέργειας, ενώ παράλληλα θέλει η Ιταλία να επιστρέψει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τις θάλασσες (όπως στην περίπτωση της Αδριατικής). Μάλιστα χθες στην συνάντηση της Κεντροδεξιάς η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε πως “δεν θα αποκλειστεί καμία πηγή ενέργειας”.

Η Μελόνι υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι μια “πλατφόρμα στη Μεσόγειο” και πως έχει την ευκαιρία να γίνει “κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού για όλη την Ευρώπη” και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από το μέρος του ο Σαλβίνι επανέλαβε την θέση του υπέρ της επιστροφής της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία – η οποία αποκλείστηκε προ ετών μέσω δημοψηφίσματος. Και μέσω δημοψηφίσματος, ο ίδιος ο ηγέτης της Λέγκα προτείνει οι Ιταλοί πολίτες να εκφραστούν σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιλογές για την απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ.

Αν και πολιτικά σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τους ανωτέρω, ο κεντρώος Κάρλο Καλέντα, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Τρίτου Πόλου μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, για την επίλυση του ενεργειακού επικαλείται ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ αυτών και την επιστροφή στην πυρηνική.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More