Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Εκτενείς αναφορές των ΜΜΕ στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Μετά την κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλικός Τύπος ασχολείται εκτενέστερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο ναυάγιο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την μέχρι πρότινος ανάμνηση στο ναυάγιο της Καλαβρίας στις 26/02 που κόστισε τη ζωή σε 94 ανθρώπους.

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica τονίζει πως το πλοίο “είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία” και πως “οι Ιταλικές Αρχές ειδοποίησαν τις αντίστοιχες ελληνικές για το ναυάγιο γύρω στις 2.30 π.μ.”, κάτι που επιβεβαιώνει και η Il Giornale.

Η La Repubblica υπογραμμίζει μάλιστα πως για “την παρουσία στη θάλασσα επί τέσσερις ημέρες ενός σκάφους με 750 άτομα” είχε αναφερθεί από χθες η γνωστή στην Ιταλία ακτιβίστρια Ναυάλ Σουφί, ενώ η Corriere della Sera αναφέρει χαρακτηριστικά πως “το αεροσκάφος επιτήρησης της Frontex εντόπισε το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 9.47 π.μ. και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές”, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την Frontex σε σχετικό tweet.

Η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης υπήρξε κατ’ εξοχήν κυβερνητικό λάβαρο και τροφή για προεκλογικές μάχες στην Ιταλία, κυρίως είτε των λαικιστικων είτε των Κεντροδεξιών κυβερνήσεων. Η γεωγραφική θέση της χώρας την θέτει εδώ και δεκαετίες ως εκτεθειμένη στις μεταναστευτικές ροές, παλαιότερα από την Αλβανία και τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα από την Ασία και την Αφρική.

Ενδεικτικά, ύστερα από σχετικά διατάγματα, η παράτυπη μετανάστευση από το 2017 ως το 2021 έμεινε σταθερά κάτω των 70.000 ατόμων, κυρίως λόγω σκληρών μέτρων και απέλασης, ενώ πέρσι ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων ξεπέρασε τις 100.000, και μέχρι στιγμής πλησιάζουμε τις 55.000 αφίξεις για φέτος. Εθνικότητες που καταφθάνουν στη χώρα είναι κυρίως από: Ακτή ελεφαντοστού, Αίγυπτο, Γουινέα, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Η Ιταλία προσπαθεί να αναπτύξει το ‘σχέδιο Ματέι’, το οποίο ουσιαστικά είναι η εφαρμογή του Ιταλικού μότο “ας τους βοηθήσουμε στο σπίτι τους” με τη βοήθεια διμερών συνεργασιών με τις χώρες αναχώρησης. Κάτι το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει, ειδικά με τη Λιβύη. Μάλιστα η Μελόνι το περασμένο σ/κ πήγε στη Τύνιδα με την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Τυνησίας. Όμως ο Τυνήσιος πρόεδρος Σαιέντ τόνισε πως “δεν θα γίνουμε συνοριοφύλακες άλλων κρατών”, αποκλείοντας έτσι τα σχέδια της Μελόνι, τουλάχιστον προσωρινά.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More