Ισραήλ: Εγκρίνεται το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση παρά τις ιστορικές διαδηλώσεις
Μια ειδική επιτροπή στο Ισραήλ ενέκρινε σήμερα (13.03.2023), στην πρώτη της πλήρη κοινοβουλευτική ανάγνωση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει τις τελευταίες 10 εβδομάδες ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, και ανησυχίες στο εξωτερικό.
Τρεις ακόμη αναγνώσεις απαιτούνται στην Κνεσέτ (το κοινοβούλιο), πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση δεξιάς/ακροδεξιάς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να προωθήσει βασικά στοιχεία της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης με ταχύρρυθμες διαδικασίες, πριν από το τέλος αυτού του μήνα.
Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την επιτροπή μετά από έντονη συζήτηση, ορίζει ότι απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων στην Κνεσέτ για την απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του. Και αυτό μόνο για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους υγείας.
Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί να αποτρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο ή το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα από το να επηρεάσουν μια πρόταση μομφής.
H γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, η Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η μεταρρύθμιση ενδέχεται να οδηγήσει σε «παράλογες καταστάσεις». Υποστήριξε ότι δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα» επειδή εμποδίζει κάθε νομική εποπτεία.
Μια συζήτηση και ψηφοφορία για περαιτέρω πτυχές της δικαστικής μεταρρύθμισης έχουν επίσης προγραμματιστεί στην Κνεσέτ το βράδυ της Τρίτης. Οι τροπολογίες έχουν σκοπό να επιτρέψουν στο κοινοβούλιο να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου στοχεύει επίσης να περιορίσει την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει νόμους.
Για 10ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας, ακόμη και από τις τάξεις του στρατού, κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου αυτού της κυβέρνησης, το οποίο δείχνει να έχει διχάσει τη χώρα.
Παρά τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ που ζήτησε να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο – το οποίο έχει χαρακτηρίσει «απειλή στα θεμέλια της δημοκρατίας» – για να υπάρξει διάλογος, οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.
Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More