Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Ένταση στις τελετές προς τιμή των πεσόντων του στρατού για την επέτειο ίδρυσης του κράτους

Το Ισραήλ γιορτάζει αυτήν την εβδομάδα τα 75 χρόνια της ύπαρξής του ως κράτος, ωστόσο η επέτειος επισκιάζεται από τη διαμάχη για τη δικαστική μεταρρύθμιση που οδήγησε σε μια από τις χειρότερες κοινωνικές ρήξεις από την ίδρυση της χώρας το 1948.

Η σημερινή Ημέρα Μνήμης, προς τιμή των πεσόντων του στρατού και η Ημέρα Ανεξαρτησίας, αύριο, παραδοσιακά σηματοδοτούσαν την ενότητα του έθνους που έχει αγωνιστεί σε αλλεπάλληλους πολέμους μετά την ίδρυσή του.

Φέτος, το κλίμα είναι διαφορετικό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για τον λαό μας από αυτήν που προέρχεται εκ των έσω: τη δική μας πόλωση και αποξένωση μεταξύ μας», είπε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στη Γενική Συνέλευση των Εβραϊκών Ομοσπονδιών της Βόρειας Αμερικής που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ.

Από τις αρχές του έτους, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της εθνικο-θρησκευτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιβάλει περιορισμούς στο δικαστικό σύστημα, κάτι που θεωρούν ως υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία.

Στις τελετές στη μνήμη των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών και των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, σήμερα, η ένταση ήταν εμφανής.

Παρά τις εκκλήσεις του Νετανιάχου και των ηγετών της αντιπολίτευσης να τεθούν στο περιθώριο οι διαφωνίες, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη την ώρα που οικογένειες εναπόθεταν στεφάνια και άναβαν κεριά σε τάφους, σε όλη τη χώρα.

«Αυτή δεν είναι η χώρα μου»

Ένας πατέρας που έχασε τον γιο του, ο Ασάφ Χαλάμις, δηλώνει θυμωμένος με τους πολιτικούς που δεν υπηρέτησαν στον στρατό αλλά εκφωνούν ομιλίες στις επιμνημόσυνες τελετές. Ο γιος του, ο Ζοχάρ, ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και επίδοξος σκηνοθέτης. Όταν η διμοιρία του δέχτηκε πυρά, στον Λίβανο, το 1993, ο 21χρονος έθεσε σε λειτουργία την κάμερά του, αφήνοντας στον πατέρα του την καταγραφή των τελευταίων στιγμών της ζωής του.

«(Αυτό το Ισραήλ) δεν είναι η χώρα μου, δεν είναι η χώρα όπου γεννήθηκα, όπου μεγάλωσα, δεν είναι η χώρα για την οποία πολέμησα και για την οποία πέθανε ο γιος μου», είπε ο Χαλαμίς στο πρακτορείο Reuters.

Στην Μπεερσεμπά, όπου μίλησε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάλ Μπεν-Γκβιρ, ξέσπασε ένας μικροκαβγάς όταν ένας άνδρας αντάλλαξε ύβρεις με έναν βετεράνο Ισραηλινό δημοσιογράφο, που θεωρείται αριστερών πεποιθήσεων.

«Δείξε λίγο σεβασμό», φώναξε ένας άνδρας στον Μπεν-Γκβιρ, τη στιγμή που ο υπουργός έφτανε στο πόντιουμ. «Ηρέμησε», του απάντησε ένας άλλος.

«Είναι ντροπή που η αριστερά στέλνει εδώ, στα κοιμητήρια, τους αντιπροσώπους της για να υποκινήσει ταραχές ενώ ο Μπεν-Γκβιρ βρίσκεται εδώ για να υποβάλει τα σέβη του», σχολίασε ο Ραφί Χαζάν, 43 ετών. «Όποιος ήρθε εδώ να διαμαρτυρηθεί, ας πάει πίσω στο Καπλάν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην περιοχή του Τελ Αβίβ όπου γίνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε άλλα κοιμητήρια, λίγο πριν τηρηθούν δύο λεπτά σιγής, οργισμένες οικογένειες φώναζαν «ντροπή» στα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του Ισραήλ.

Μιλώντας σε μια τελετή στο Όρος Χερτσλ της Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος Χέρτσογκ επανέλαβε την έκκληση για ενότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More