Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Οι Σανφερμίνες της Παμπλόνας, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και οι ταυρομαχίες

Στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας ξεκινούν σήμερα (6/7) και μέχρι τις 14 Ιουλίου οι Σανφερμίνες, το μεγαλύτερο πανηγύρι της πόλης που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Για τους περισσότερους οι Σανφερμίνες είναι η τοπική γιορτή όπου χιλιάδες δρομείς ή και όχι διανύουν μία απόσταση 825 μέτρων και πίσω τους τρέχουν ταύροι. Από το 1911 μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, που κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν από τους ταύρους που ζυγίζουν μέχρι και 600 κιλά και τρέχουν στο κέντρο της πόλης μέχρι να οδηγηθούν στην αρένα όπου θα θανατωθούν στην ταυρομαχία.

Το πανηγύρι αναζητά τις ρίζες του στον 14ο αιώνα προς τιμήν του Αγίου Φερμίν. Γιατί αφιερώνεται ειδικά σ’ αυτόν τον άγιο δεν το γνωρίζουν ούτε και οι ντόπιοι. Δεν είναι ούτε ο προστάτης της πόλης ούτε και της περιοχής και η μνήμη του γιορτάζεται τον Οκτώβριο. Γεννήθηκε πάντως στην Παμπλόνα και μέχρι σήμερα η πόλη μετατρέπεται σε πανηγύρι με συναυλίες, θρησκευτικές λιτανείες αλλά και ταυρομαχίες.

Οι Σανφερμίνες είναι γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο και για τους ντόπιους, ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν «ο καλύτερος διαφημιστικός πράκτορας τους». Τουλάχιστον 10 φορές βρέθηκε στην Παμπλόνα με πρώτη φορά το 1923 και τελευταία το 1959 , δύο χρόνια πριν αυτοκτονήσει στο Αϊντάχο. Ο Χέμινγουεϊ γεννήθηκε το 1899, και πέθανε στο Αϊντάχο στις 2 Ιουλίου 1961, έχοντας στο κομοδίνο του τα εισιτήρια για το Sanfermin Bull Fair. Μέρες πριν πεθάνει, τηλεφώνησε προσωπικά στο Hotel La Perla της Παμπλόνας για να ακυρώσει την κράτησή του για εκείνη τη χρονιά. Το 1953 είχε κερδίσει το διάσημο βραβείο Πούλιτζερ και την επόμενη χρονιά, το 1954 το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Καθιέρωσε τις γιορτές του Σανφερμίν και τις έκανε παγκοσμίως γνωστές χάρη στις επισκέψεις του και το μυθιστόρημά του «”The Sun also Rises”».

Όπως συμβαίνει συχνά όταν οι θρύλοι αφθονούν και εκτοπίζουν την ιστορία, ειπώθηκαν πολλά για τις επισκέψεις του αυτές, για τον δύσκολο και εκρηκτικό χαρακτήρα του, για την τσιγκουνιά του, για τα μεθύσια του για τις τέσσερις διαφορετικές συζύγους του που τον συνόδεψαν στην Παμπλόνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο μύθος θέλει και διάσημους ηθοποιούς να έχουν βρεθεί στην Παμπλόνα με αφορμή τους Σανφερμίνες. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Για παράδειγμα, η Άβα Γκάρντνερ δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στο San Fermin, ούτε η Γερτρούδη Στάιν, ούτε ο Πικάσο, ούτε ο Έρολ Φλιν, ούτε ο Μαν Ρέι, αλλά ούτε και η Λόρεν Μπακόλ.

Όμως η συγγραφική αποτύπωση του πανηγυριού και οι αντίστοιχες κινηματογραφικές παραγωγές εκτόξευσαν την γιορτή διεθνώς και σήμερα χιλιάδες Κινέζοι, Ιάπωνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βρίσκονται στην Παμπλόνα προκειμένου να ζήσουν από κοντά μια μεγάλη γιορτή. Τα ισπανικά ΜΜΕ, το καλύπτουν ευρέως αλλά πάντα υπάρχει η ανησυχία για το αν και εφέτος κάποιος μεθυσμένος δρομέας χάσει την ζωή του. Η φιέστα ξεκίνησε το μεσημέρι και μέχρι τις 14 Ιουλίου, η Παμπλόνα, καθορίζει το θέρος και τις πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More