Ισπανία: Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντά σήμερα τον Γενικό Εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον νόμο περί αμνηστίας
Η Επιτροπή της Βενετίας, συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέπτεται τη Μαδρίτη για να εκδώσει έκθεση σχετικά με το νόμο περί αμνηστίας, ολοκληρώνει την αποστολή της αυτή την Παρασκευή με τις συναντήσεις του Γενικό Εισαγγελέα, Álvaro García Ortiz, και του πρόεδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Cándido Conde Pumpido.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η οποία εκδίδει μη δεσμευτικές εκθέσεις, αποτελείται από επτά μέλη – νομικούς και πολιτικούς ηγέτες από διάφορες χώρες – που βρίσκονται στην Ισπανία για να μάθουν όλες τις απόψεις σχετικά με τον νόμο περί αμνηστίας για όσους διώκονται από τη διαδικασία.
Αυτή την Παρασκευή θα κλείσουν τον κύκλο των συναντήσεων με νομικούς εμπειρογνώμονες, σε συναντήσεις που θα γίνουν στο Κέντρο Πολιτικών και Συνταγματικών Μελετών.
Την πρώτη μέρα της, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, κατέστησε σαφές ότι είναι «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες». Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την έκθεση της στο Cortes Generales στις 15 Μαρτίου, αν και άνοιξε την πόρτα στη δυνατότητα να την παραδώσει νωρίτερα εάν χρειαστεί επειγόντως, μια επιλογή που θα απαιτήσει το PP, σύμφωνα με πηγές από αυτό το κόμμα.
Η συνάντηση της με τους βουλευτές της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Κογκρέσου ήταν αυτή που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των ερωτήσεων που έθεσαν για τεχνικές πτυχές του νόμου και άλλα θέματα όπως η Επιχείρηση Καταλονία, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τίποτα για την τρομοκρατία.
Όσον αφορά τους άλλους διορισμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Félix Bolaños, μετέφερε τη σημασία του νόμου και «και την πλήρη συμμόρφωσή του με το Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ».
Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν και με τους προέδρους των επιμελητηρίων, με εντυπωσιακά διαφορετικούς χρόνους.
Η πρόεδρος του Κογκρέσου, η σοσιαλίστρια Francina Armengol, περιορίστηκε να τους χαιρετήσει, ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο δημοφιλής Pedro Rollán, πέρασε μια ώρα μαζί τους.
Από την πλευρά του, το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη επίσημη θέση για τον κανόνα και τρεις από τις τέσσερις δικαστικές ενώσεις – οι συντηρητικές – τόνισαν την κριτική τους άποψη για τον νόμο.
Πηγή: EFE
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More