Ισπανία: Γιατί απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις την τελευταία προεκλογική εβδομάδα
ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Το 1985, όταν το Διαδίκτυο ακόμα βρισκόταν στα σπάργανα, η έφηβη Ισπανική δημοκρατία ενέκρινε το νόμο που θα διέπει όλες τις εκλογικές διαδικασίες της. Το άρθρο 69.7 ορίζει: «Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών πριν από την ψηφοφορία, απαγορεύεται η δημοσίευση και διάδοση ή αναπαραγωγή εκλογικών ψηφοφοριών με οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας». Το 2011, ήδη στην εποχή της Google, του Facebook, του Twitter, του WhatsApp και των «smartphones», τέθηκε σε ισχύ μια μεταρρύθμιση του νόμου, που όμως δεν άγγιξε το συγκεκριμένο άρθρο.
Η ψηφιακή πραγματικότητα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την “απαρχαιωμένη ισπανική εκλογική νομοθεσία”, όπως υποστηρίζουν οι δημοσκόποι. Για παράδειγμα , μπορεί στην Ισπανία να απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων σε συμβατικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ όμως στη γειτονική Ανδόρρα το «El Periòdic d’Andorra» θα συνεχίσει μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο 22 Ιουλίου να δημοσιοποιεί κανονικά οποιαδήποτε δημοσκόπηση προκύπτει για τις γενικές εκλογές στην Ισπανία, κάτι το ποιο κάνει από το 2008 για σχεδόν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι νομοθέτες το 1985 δικαιολόγησαν την απαγόρευση προκειμένου να αποτρέψουν την επιρροή των ψηφοφόρων από τα εκλογικά δεδομένα και τις τάσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σε τέτοιο βαθμό που τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πρόθεσή τους να ψηφίσουν. Έθεσαν μάλιστα πρόστιμα από 3.000 έως 30.000 ευρώ σε όσους παραβίασαν το βέτο. Αλλά αυτός ο περιορισμός έχει χάσει κάθε νόημα δεδομένης της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία προχωρά η τεχνολογία και του τρόπου με τον οποίο άλλαξε η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά, μέσω των κοινωνικών δικτύων, έναν χείμαρρο δεδομένων και άπειρες έρευνες από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Σχετική είδηση: Ρεκόρ ψηφοφορίας για τις γενικές εκλογές μέσω ταχυδρομείου για 2,6 εκατομμύρια Ισπανούς
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More