Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Πελαγίδης στο ΕΡΤΝews: Η αξιοπιστία είναι ο βασικός μοχλός της νομισματικής πολιτικής

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, μίλησε στην εκπομπή PRIME του ΕΡΤNews και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη, σχολιάζοντας την οικονομική επικαιρότητα, τις τάσεις στις αγορές και τις πολιτικές κεντρικών τραπεζών. Με αναφορές στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Η επιλογή διοικητών και η σημασία της αξιοπιστίας

Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε διοικητή της κεντρικής τράπεζας έναν ακαδημαϊκό με έμφαση στην «ορθότητα» και την αξιοπιστία. Όπως επεσήμανε, «η κάθε λέξη ενός διοικητή κεντρικής τράπεζας έχει βαρύτητα για τις αγορές. Αν χαθεί η αξιοπιστία, τότε οι αγορές δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ανακοινώσεις».

Αντίστοιχα, σχολίασε και την πιθανή διαδοχή του Τζερόμ Πάουελ. «Η Wall Street Journal ανέφερε πως ο Κέβιν Γουόλς ενδέχεται να διαδεχθεί τον Πάουελ. Είναι υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, του ελεύθερου εμπορίου και του ισχυρού δολαρίου – στοιχεία που καθησυχάζουν τις αγορές». Η τοποθέτηση ατόμων με γνώση των αγορών, όπως ο Σκοτ Μπένετ στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υπογράμμισε, έχει άμεσες θετικές επιδράσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική.

Η σημασία της «αγοράς» και οι γεωπολιτικές προκλήσεις

Ο κ. Πελαγίδης εστίασε στην αλληλεπίδραση των κυβερνήσεων με τις αγορές, λέγοντας πως «ο τρόπος που ανταγωνίζονται οι ομάδες επιρροής για τοποθετήσεις σε θέσεις-κλειδιά, όπως η CIA, το υπουργείο Οικονομικών και οι κεντρικές τράπεζες, επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία».

Αναφερόμενος στις πολιτικές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε: «Εάν εφαρμοστούν πλήρως οι προτάσεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9%. Αυτή η πιθανότητα προκαλεί ανησυχίες στις αγορές».

Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις και η πράσινη μετάβαση

Εστιάζοντας στην Ευρώπη, μίλησε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας, που επηρεάζουν τη δυνατότητα προσαρμογής της οικονομίας της στις σύγχρονες προκλήσεις. «Οι αυξήσεις μισθών, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά και οι εκλογές που ενισχύουν δυνάμεις λιγότερο φιλικές προς τη δημοσιονομική τάξη, δημιουργούν κινδύνους για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Εάν τα δημοσιονομικά χειροτερέψουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως δυσκολευτεί να μειώσει τα επιτόκια, αφήνοντας την οικονομία χωρίς ανάσα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της πράσινης μετάβασης και της δημοσιονομικής ευθύνης, τονίζοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες για ανάπτυξη και την εξυγίανση των οικονομικών τους.

Η νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις και οικονομίες

Ο κ. Πελαγίδης χαρακτήρισε την εποχή μας ως «έναν νέο κόσμο», όπου το εμπόριο μεταξύ φιλικών χωρών αντικαθιστά την παγκοσμιοποίηση, ενώ οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο. «Αυτή η αλλαγή, από το φιλελεύθερο μοντέλο της δεκαετίας του ’80 και του ’90, ξεκίνησε με την κρίση του 2008, η οποία έβαλε ένα πλατό στην παγκοσμιοποίηση και δημιούργησε τις βάσεις για μια νέα κατάσταση».

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων, προωθώντας ένα νέο είδος «κράτους πρόνοιας» που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. «Οι οικονομίες πρέπει να ενσωματώσουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να επιτευχθεί ένα πραγματικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More