Θ. Λιβάνιος: Πάνω από 11.000 οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές – Οι χώρες που οι ομογενείς έχουν καταθέσει αίτηση
Πάνω από 11.000 Έλληνες πολίτες και ομογενείς έχουν υποβάλει αίτηση για επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή NEWSROOM.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο «αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλει αιτήσεις 11.500 συμπολίτες μας από τους οποίους τα 3/4 είναι εκτός Ελλάδας και περίπου το 1/4, δηλαδή 3.000 είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας».
Ο αναπληρωτής υπουργός ερωτηθείς από ποιες χώρες προέρχονται οι αιτήσεις και από που περιμένουμε ανέφερε ό,τι «από την Αμερική υπάρχουν τρεις μεγάλες πόλεις. Μεγάλες κατηγορίες είναι προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο που υπάρχει και εκεί ακμάζουσα ελληνική κοινότητα και μετά είναι όλη η Δυτική Ευρώπη, δηλαδή το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία που και εκεί υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων οι οποίοι θα ενδιαφερθούν ενδεχομένως να γραφτούν. Και ασφαλώς υπάρχουν και χώρες οι οποίες μας έχουν κάνει εντύπωση, μεταξύ των οποίων χώρες της Αφρικής, όπως η Γκάνα, όπως η Κένυα, όπως χώρες της Ασίας, το Βιετνάμ. Έχουμε αιτήσεις από την Παπούα Νέα Γουινέα, έχουμε αιτήσεις από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μας έχουν εντυπωσιάσει ότι υπάρχουν Έλληνες εκεί οπου την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένα τις τέσσερις πέντε πρώτες μέρες που λειτουργεί η πύλη, έσπευσαν να κάνουν αίτηση».
Η Διαδικασία
Όσον αφορά τη διαδικασία ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ό,τι «είναι μια πολύ απλή διαδικασία η οποία δεν παίρνει πάνω από 3 -4 λεπτά, κυρίως όσο χρειάζεται να συμπληρώσει τη διεύθυνση που θα αποσταλούν οι φάκελοι. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης είτε με κωδικούς taxisnet που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων οι οποίοι ζουν εντός της Ελλάδας που έχουν κωδικούς τάξης, αλλά ειδικά για το εξωτερικό, εκτός από τους κωδικούς τάξης, γιατί είδαμε και την εμπειρία του 2023, δώσαμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να πιστοποιηθούν και με στοιχεία διαβατηρίου και είτε αριθμό ταυτότητας, είτε αριθμό δημοτολογίου, ώστε να τους δώσουμε μια εναλλακτική. Και φυσικά ιδίως για το εξωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σε όλες τις προξενικές αρχές. Μπορεί να πάει οποιοσδήποτε ψηφοφόρος στην πλησιέστερη προξενική αρχή και να εγγραφεί. Και βέβαια και εντός Ελλάδας υπάρχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που και εκεί όποιος πολίτης θέλει μπορεί να σχεδιάζει την αίτηση».
Ειδικότερα για τις ανησυχίες που πηγάζουν από την επιστολική ψήφο ο κ. Λιβάνιος τόνισε ό,τι «η εκλογική διαδικασία με φυσική παρουσία είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό θα υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα νομίζω. Εναλλακτικούς τρόπους διευκόλυνσης εκλογικού δικαιώματος θα ισχύουν και θα ισχύσουν και στο μέλλον.
Υποθέτω ότι πάντα θα υπάρχει φυσική παρουσία και είναι σημαντικό και με βάση έρευνες που έχουν κάποιες δημοσιευτεί περίπου ένας στους δέκα ψηφοφόρους σκέφτεται πολύ σοβαρά να ψηφίσει με επιστολική ψήφο». Επίσης πρόσθεσε ό,τι «ένας στους δέκα σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Και υπάρχει κι ένα άλλο επιπλέον, άλλο τόσο, περίπου 10%, το οποίο σκέφτεται κι αυτό την επιστολική ψήφο με λιγότερη ένταση. Άρα λοιπόν, υπάρχει περίπου ένα δυνητικό κοινό περίπου ένας στους πέντε, το 20% του εκλογικού σώματος το οποίο σκέφτεται να ψηφίσει επιστολική ψήφο».
Επιπροσθέτως ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ό,τι υπάρχουν τρεις λόγοι για να θέλει κάποιος να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και ήδη ένας στους πέντες και δύο στους δέκα είναι σύφωνοι με αυτό. «Ο πρώτος λόγος είναι για όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ. Τεχνικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στην εστίαση, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και διάφορες κατηγορίες, οι οποίες μπορούν να ψηφίσουν εύκολα με επιστολική ψήφο».
Ακολούθως ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ό,τι η συμμετοχή στην κάλπη «είναι νίκη για τη δημοκρατία, είτε είναι με φυσική παρουσία, είτε είναι με επιστολική ψήφο» και πρόσθεσε «Το σίγουρο είναι ότι όσοι περισσότεροι πάνε στις κάλπες, τόσο ισχυρότερο θα είναι το μήνυμα που θα στείλει η χώρα. Ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, αν θέλετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την επόμενη πενταετία βεβαίως».
Ακύρωση της αίτησης
«Υπάρχουν δύο. Ένα χρονικό ορόσημο ένα λεπτό, δηλαδή πριν τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου. Μέχρι τότε μπορείτε να ακυρώσετε κατ΄ αρχήν οποιοσδήποτε κάνει την αίτησή του. Η διαδικασία είναι η ίδια και ακόμα πιο σύντομη. Είναι δευτερολέπτων υπόθεση. Εάν μετά την ημερομηνία αυτή έχει μείνει κάποιος και έχει αίτηση, θα του έρθει φάκελος ή θα τον παραλάβει. Μπορεί να μην τον παραλάβει μέχρι στις 5:00 η ώρα του Σαββάτου. Την παραμονή των εκλογών που θα γίνει ή που είναι το απώτερο σημείο παραλαβής της επιστολικής ψήφου, για όποιον δεν έχει παραλάβει τότε μπορεί να πάει μετά τις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος, που θα ασκήσει κανονικά το εκλογικό του δικαίωμα».
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμβληθεί με μεγάλους παρόχους ταχυδρομικών και μεταφορικών εταιρειών «Θα μπορείτε να πάτε σε ένα κατάστημα είτε ΕΛΤΑ είτε των άλλων παρόχων, όποιος τρίτος επιλεγεί και να πάτε με επιβεβαίωση ταυτότητας ώστε να μη φανεί ότι θα πάρετε το φάκελο σας και το στείλω για λογαριασμό σας».
Για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων ο κ. Λιβάνιος τόνισε «Η εκκαθάριση αφορά μόνο ένα πράγμα. Να βρούμε το πραγματικό νούμερο της αποχής. Προφανώς κάποιος οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή δεν ψηφίζει γιατί δεν μπορεί να εμφανιστεί στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσει. Άρα γιατί να ψηφίσει κάποιος άλλωστε. Τι ακριβώς να ψηφίσει κάποιος άλλος. Άρα τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να δούμε το πραγματικό, αν θέλετε, ποσοστό της αποχής επί των πραγματικά εγγεγραμμένων στους ζωντανούς εκλογικούς καταλόγους συνανθρώπων μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 1η Ιουλίου. Είναι μια σύνθετη διαδικασία προκειμένου να διευκολύνουμε να μην αναγκαστούμε σε περιττές μετακινήσεις κάποιων που είναι σε κάποιο όριο ηλικίας πάνω από τα 80 – 75 έτη και συγκεκριμένα πάνω από τα 80έτη για να μπορέσει να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του, αν έχει κάνει φορολογική δήλωση, αν παίρνει σύνταξη, εάν έχει κάνει για πρώτη φορά. Γι αυτό και γίνονται τώρα οι δοκιμές. Περιμένουμε και σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής που ετοιμάζεται, προσωπικός αριθμός που θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορούμε να αναζητούμε πληροφορίες σε όλα τα βασικά μητρώα του Δημοσίου.Ξέρετε, είναι πράγματα τα οποία ήταν εκτός λογικής και εκτός καθημερινότητας μέχρι το 2019 και τα οποία τα βλέπουμε πλέον στη ζωή μας καθημερινά, Όπως μπορούμε τώρα να πάρουμε τα ένσημά μας, τη βεβαίωση ενσήμων κατευθείαν ηλεκτρονικά, συνδυάζοντας βάσεις δεδομένων».
«Η επανάσταση είναι η στιγμή που βάζουμε στο επίκεντρο τον πολίτη και σεβόμενοι τις ανάγκες του στο να βάλουμε τον πολίτη και να μπούμε στα παπούτσια του κυριολεκτικά στην καθημερινή του συναλλαγή με το δημόσιο» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε «Αυτό μας διευκόλυνε να καταργήσουμε πιστοποιητικά επί της ουσίας, τα οποία ήταν περιττά, αλλά πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης το οποίο χρειαζόταν απόδειξη το μισό δημόσιο στο άλλο μισό δημόσιο, αν είσαι παντρεμένος ή πόσα παιδιά έχει».
Τέλος, ο κ. Λιβάνιος απαντώντας εάν η επιστολική ψήφος μπορεί να γίνει πράξη και στις εθνικές εκλογές είπε: «Αυτό θα το δούμε κυρίως για τους εκτός Ελλάδας εκλογείς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δούμε πώς θα πάει και τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στις ευρωεκλογές και προφανώς όλα τα κόμματα θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι που χρειάζονται για να ισχύσει η επιστολική ψήφος εκτός στους εκτός Επικρατείας εκλογείς. Τελευταίες εκλογές ψήφισαν 22.000 ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού με τη διαδικασία. Η αρχή έγινε βέβαια». Ωστόσο, συμπλήρωσε ό,τι σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή όπου θα μπορεί ο καθένας να βλέπει τον αριθμό των υποψηφίων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More