Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Θολές» οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα: Ο διευθυντής της CIA τη Δευτέρα στο Ισραήλ – Συνάντηση με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται αύριο στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Axios. Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε σήμερα στην Ντόχα, για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος, «με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων

«Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται μέσω των μεσολαβητών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Al-Qahera News επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Παράλληλα, την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, η οποία σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ισραηλινές απώλειες, ανέλαβε η Χαμάς.

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν από τους πυραύλους.

Μεταξύ των τραυματιών, τρεις στρατιώτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Χανίγια: Η Χαμάς θέλει να καταλήξει σε μια περιεκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να καταλήξει σε μια περιεκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα θέσει τέλος στην ισραηλινή «επίθεση», θα εγγυάται την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και θα εξασφαλίζει μια σοβαρή ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Στη δήλωσή του ο Χανίγια επέρριψε επίσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την ευθύνη για «τη συνέχιση της επίθεσης και τη διεύρυνση του κύκλου της σύγκρουσης, και την υπονόμευση των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω μεσολαβητών και διαφόρων πλευρών».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δείχνει σημάδια πως δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και είπε πως σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας «στο πολύ σύντομο μέλλον».

Αστυνομική έφοδος σε γραφεία του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία στη χώρα του καταριανής ιδιοκτησίας τηλεοπτικού σταθμού, δήλωσαν ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera στο Reuters.

Israeli police have entered Al Jazeera’s office in Jerusalem in order to forcibly close it. pic.twitter.com/qwt4NAZN5j

— Séamus Malekafzali (@Seamus_Malek) May 5, 2024

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισε το δίκτυο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια.

Το Al Jazeera χαρακτήρισε την απόφαση εγκληματική ενέργεια και απέρριψε την κατηγορία πως το δίκτυο απειλεί την εθνική ασφάλεια χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Ανέφερε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να «επιδιώξει κάθε νομικό βήμα».

Δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση του Κατάρ, που παρέπεμψε στο Al Jazeera.

To Al Jazeera έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τη λειτουργία του «κλιμάκωση» και ανέφερε σε μια δήλωση στις αρχές Απριλίου πως «έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων προκειμένου να φιμωθεί το Al Jazeera».

Ανέφερε πως οι ισραηλινές αρχές στοχοποίησαν σκόπιμα και σκότωσαν αρκετούς δημοσιογράφους του, περιλαμβανομένων του Σαμέρ Αμπού Ντάκα και του Χάμζα ΑλΝτάχντουχ που σκοτώθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί πως το δίκτυο είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το παγκόσμιο προφίλ του.

«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτή την εγκληματική ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το δίκτυο. «Το Al Jazeera δηλώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο ακροατήριό του».

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου.

«Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ», ανέφερε στο X. «Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση».

Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τον περασμένο μήνα νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος επιτρέπει στον Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιό του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Το Κατάρ, όπου έχουν την έδρα τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More