Θεόδωρος Κερκέζος – Τα Σαξόφωνα της Βιέννης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τον Θεόδωρο Κερκέζο, έναν από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών, και τα Σαξόφωνα της Βιέννης σε μία μοναδική συναυλία, στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Το μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, έργα συνυφασμένα με την ένταση και τις ποικίλες αποχρώσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30.
Ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα παντρέψει τους ήχους της κλασικής μουσικής με την τζαζ. Οι καλλιτέχνες, Θεόδωρος Κερκέζος, Διονύσιος Ρούσσος, ο οποίος αντικαθιστά έναν από τους σαξοφωνίστες της Βιέννης, Severin Neubauer και Guido De Flaviis, με αρωγό τις ογκώδεις και πλούσιες αρμονίες του σαξοφώνου, μας ταξιδεύουν στο κόσμο της μουσικής, από την μπαρόκ έως την καθαρά τζαζ. Μαζί τους η καταξιωμένη σοπράνο Μαρία Βελιμαχίτη και ο Francesco Nicolosi, ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της Ιταλίας. Τα έργα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε αυτές τις διασκευές εμπλουτισμένα με τζαζ ηχόχρωμα, έχουν προσαρμοστεί στο σύνολό τους από τον Θ. Κερκέζο, με εξαίρεση το Scaramouche του Darius Milhaud, την προσαρμογή του οποίου πραγματοποίησε ο ίδιος ο συνθέτης.
Συντελεστές
Τα Σαξόφωνα της Βιέννης:
Θεόδωρος Κερκέζος: Σοπράνο σαξόφωνο, Διονύσιος Σ. Ρούσσος: Άλτο σαξόφωνο, Severin Neubauer: Τενόρο σαξόφωνο, Guido De Flaviis: Βαρύτονο σαξόφωνο
Συμμετέχουν:
Ματίνα Βελιμαχίτη: Σοπράνο, Francesco Nicolosi: Πιάνο
Πρόγραμμα
Α’ Μέρος
G.F. Händel: The arrival of the Queen of Sheba από το ορατόριο Solomon
G. Bizet: Habanera από την όπερα Carmen
Ν. Σκαλκώτας: Τρεις ελληνικοί χοροί
Θ. Σπάθης: Το λαγιαρνί
J. Strauss II: Άρια Mein Herr Marquis από την όπερα Die Fledermaus
R. Rogers: Surrey with a fringe on top από το μιούζικαλ Oklahoma
D. Brubeck: Blue rondo à la Turk
P. Iturralde: Czárdás
A. Piazzolla: Fuga y Misterio Libertango
Β’ Μέρος
D. Milhaud: Scaramouche
G. Gershwin: Rhapsody in Blue
Σύντομα Βιογραφικά
Θεόδωρος Κερκέζος
Ο Θεόδωρος Κερκέζος σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μπάμπη Φαραντάτο, όπου και δίδασκε για 20 χρόνια. Πήρε επίσης μαθήματα από τους Daniel Deffayet και Jean-Marie Londeix. Έχει δώσει master classes στα Ωδεία της Βοστόνης, Νέας Αγγλίας, Tchaikovsky και Rimsky-Korsakov και στα Πανεπιστήμια Βοστόνης, Πρίνστον, Λουιζιάνα, Μπρατισλάβας, Πεκίνου και στις Ακαδημίες Chopin και Gnesin.
Έχει συνεργασθεί και ηχογραφήσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με φημισμένες ορχήστρες όπως: Συμφωνικές Ορχήστρες Λονδίνου, Βοστώνης, Ζυρίχης, Βερολίνου, Νυρεμβέργης, Mediterraneo – Ισπανίας, Μπιλμπάο, Νότιας Βεστφαλίας, Far Eastern, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τις Φιλαρμονικές του Λονδίνου, Αγ. Πετρούπολης, Βουκουρεστίου George Enescu, Σλοβακίας, Θουριγγίας, Μπουσάν – Κορέας, Αρμενίας, Vienna Chamber Orchestra, με τις Όπερες των Θεάτρων Bellini, Μόσχας και Μάινεγκεν, με τις Ραδιοφωνίες της Μόσχας, Βαυαρίας, Βουκουρεστίου, Μπρατισλάβας, Σόφιας, ΕΡΤ, Σολίστ της Μόσχας και Ensemble Modern-Frankfurt. Έχει συνεργαστεί με τους Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet, Yuri Simonov, Michael Nyman σε αίθουσες όπως: Royal Festival Hall, Quinn Elizabeth Hall και Wigmore Hall του Λονδίνου, Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Τonhalle της Ζυρίχης, Ωδείο Tchaikovsky και Αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας, Shostakovich της Αγ. Πετρούπολης, Μεγάλη Αίθουσα
Πεκίνου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ήταν δύο φορές υποψήφιος για τα 50α Grammy Awards της Νέας Υόρκης από την Naxos (2007), τιμήθηκε με το Honorary Doctor of Musical Arts από το IAACC/UNESCO και το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, εκλέχθηκε ομόφωνα ως Honorary Member of the Russian Academy of Natural Sciences (υπό των Ηνωμένων Εθνών), και τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το
Artist of the Year από το Gina Bachauer Awards. Επίσης, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Artist of the Week στην Αγγλία (12/2006).
Την περίοδο 2000-2010 ήταν ο ιδρυτής και Διευθυντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά υπό τη Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα Σαξόφωνα της Βιέννης
Το μουσικό σύνολο με έδρα τη Βιέννη, είναι η συνέχεια του Kerkezos Saxophone Quartet που ο βιρτουόζος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος δημιούργησε το 1994 και πρόσφατα μετονόμασε σε Vienna Saxophones. Το σύνολο εμφανίζεται σε μεγάλες αίθουσες όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Όπερα Ρώμης, Espace Pierre Cardin στο Παρίσι, Εθνική Λυρική Σκηνή, Massimo Bellini Theater στην Ιταλία και σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Αθηνών, Busan International Music Festival Ν. Κορέα, “Λευκές Νύχτες” Αγ. Πετρούπολης, Noto και Catania της Ιταλίας, Φεστιβάλ “Μανώλης Καλομοίρης” Σάμου, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Πάτρας και Ηρακλείου. Έχει κάνει περιοδείες στη Νότια Ιταλία (12 συναυλίες), Βόρεια Ιταλία (4), στη Νότια Κορέα (4), ενώ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Jeju Philharmonic και Pohang Symphony. Έχει συνεργασθεί με επιφανείς μαέστρους και πιανίστες όπως οι Günter Neuhold, Μύρων Μιχαηλίδης, Jeong In Hyeok, Francesco Nicolosi, Δημήτρης Τουφεξής, Άρης Γαρουφαλής, Alberto Portugheis, και με τους βιολονίστες Maria Safariants και Francis Duroi.
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)
Πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε EΔΩ:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More