Θεσσαλονίκη: O Π. Σφυρίδης δώρισε το αρχείο του στο Κολλέγιο Ανατόλια- Γιόρτασε εκεί τα 90ά γενέθλιά του
Το κεράκι της γενέθλιας τούρτας του έσβησε στον χώρο του σχολείου του ο Περικλής Σφυρίδης, παρά το γεγονός ότι πέρασαν περισσότερα από 70 χρόνια από την ημέρα που αποφοίτησε. Το Κολλέγιο Ανατόλια, εκτός από τις πόρτες που άνοιξε για να υποδεχθεί τον 90χρονο απόφοιτο και υπότροφό του, άνοιξε και τη Βιβλιοθήκη Bissel για να φυλάξει το αρχείο που δώρισε ο γνωστός λογοτέχνης.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο χώρο του Κολλεγίου, ήταν για να τιμήσει τη σημαντική προσφορά του Περικλή Σφυρίδη στα Γράμματα, ενός ανθρώπου που πρώτα διακρίθηκε στην ιατρική επιστήμη και στη συνέχεια στη λογοτεχνία, αφήνοντας έντονο το προσωπικό του αποτύπωμα με τις ιδιότητες του πεζογράφου, του ποιητή, του κριτικού λογοτεχνίας, του τεχνοκριτικού, του ανθολόγου, του μελετητή, του σεναριογράφου.
«Είναι τιμή μας που τα 90α γενέθλιά σας τα γιορτάζετε μαζί μας», είπε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατολια, Δρ Πάνος Βλάχος, στον Περικλή Σφυρίδη και τον διαβεβαίωσε ότι το σχολείο κάνει ακριβώς αυτό που εκείνος διδάσκει. «Θέλουμε να έχει ένα αποτύπωμα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φυσικά εκπαιδευτικό. Αυτόν τον στόχο έχουν και οι βιβλιοθήκες μας, όχι μόνο να διδάξουν τα παιδιά και να τα εξοικειώσουν με τη μάθηση, τη γνώση και το βιβλίο, αλλά και να ανοιχτούν στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.
Σχεδόν 4.000 τεμάχια δώρισε στο Κολλέγιο Ανατόλια ο κ. Σφυρίδης, τα οποία φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στη Βιβλιοθήκη Bissel, όπου έχει δημιουργηθεί πολιτική πρόσβασης και κατάλογος για την εξυπηρέτηση των ερευνητών. «Οι λόγοι που αποφασίσαμε να δεχθούμε τη δωρεά, είναι πολλοί. Είναι η συνεχόμενη και για πολλά χρόνια δράση του Περικλή Σφυρίδη στα γράμματα και τις τέχνες της πόλης, η συνεργασία του με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, τα βιβλία του, οι δημοσιεύσεις του, οι διοργανώσεις πολλαπλών εκδηλώσεων, όπως και το ότι υπήρξε υπότροφος μαθητής μας» εξήγησε η διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείου Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Εύη Τραμαντζά.
Χαρακτήρισε επίσης τον λογοτέχνη «ένα λαμπρό παράδειγμα των αρχών, της εξέλιξης και της προσφοράς στα κοινά, όπως και της κοινότητας των μαθητών και των αποφοίτων του σχολείου», αφού όπως ο ίδιος είπε «εδώ άρχισα να εξερευνώ την ανάγκη για το διάβασμα και τις ανθρώπινες αξίες, που κάνουν τον άνθρωπο να έχει όραμα».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν επίσης η ανάγνωση επιστολής που έστειλε με αφορμή την περίσταση ένας φίλος και συμμαθητής του Περικλή Σφυρίδη, ο Φίλιππος Γραμματικός, επίσης απόφοιτος της τάξης του ’52. «Στη μέχρι τώρα πολύπλευρη δραστηριότητά σου πρόσφερες απλόχερα την ευτυχία στους άλλους, όπως και σήμερα προσφέρεις τα βιβλία σου. Έτσι στήριξες το ρητό “η ευτυχία πολλαπλασιάζεται διαιρούμενη”» ανέφερε.
Για τον άνθρωπο Περικλή Σφυρίδη, που άφησε ανεξίτηλο το λογοτεχνικό αλλά και το δοκιμιακό του στίγμα, μίλησε ο συγγραφέας Παναγιώτης Γούτας, ο οποίος τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η καλλιτεχνική αναγνώριση του λογοτέχνη, λόγω της ποιότητας της γραφής του, ωστόσο αποκάλυψε πως στη δική του συνείδηση υπερτερεί η ιδιότητα του διηγηματογράφου, αφού από τα νεανικά του ακόμη χρονιά, αγάπησε περισσότερο τα διηγήματά του. «Και εξακολουθώ να τα αγαπώ για τη σαφήνεια και ακρίβεια της γλωσσικής διατύπωσης, τους ζωντανούς χαρακτήρες τους, τους ζουμερούς και πειστικούς διαλόγους, την αληθοφάνεια της εκάστοτε ιστορίας, κυρίως όμως για το θάρρος του να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δίχως να κρύβεται και δίχως να ωραιοποιεί καταστάσεις, μη διστάζοντας ακόμη και να συγκρουστεί με πρόσωπα του επαγγελματικού οικογενειακού ή λογοτεχνικού του περιβάλλοντος» υπογράμμισε.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η καθηγήτρια ΑΠΘ – συγγραφέας Σωτηρία Σταυρακοπούλου, η οποία επιμελήθηκε τον τιμητικό τόμο «Μέτρον πάντων άνθρωπος» των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή εκδήλωση. Η ίδια αφοσιώθηκε επί 17 χρόνια στη μελέτη του έργου του κ. Σφυρίδη. «Σε όλη του τη ζωή ο Περικλής επέλεξε ένα άγρυπνο ενδιαφέρον για την πολιτιστική ζωή της πόλης μας καθώς και μία ακάματη μέριμνα για την ποιοτική της αναβάθμιση, εκδίδοντας περιοδικά και αναδεικνύοντας μέσα από αυτά άξιους νέους συγγραφείς, οργανώνοντας συνεδρία με τη συνεργασία του πανεπιστημίου μας, ανθολογώντας και μεταφράζοντας Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους, με σκοπό την προβολή τους και έξω από τα σύνορα της χώρας μας» είπε μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος ο εορτάζων μοιράστηκε με το κοινό ενδιαφέρουσες ιστορίες από το Κολλέγιο, τους συμμαθητές και τους σπουδαίους καθηγητές που είχε την τύχη να τον διδάξουν.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με περιήγηση στη Συλλογή και στο Αρχείο Σφυρίδη και ολοκληρώθηκε με σύντομη συναυλία από τον γιο του συγγραφέα Γιώργο Σφυρίδη, γνωστό συνθέτη και μαέστρο με έδρα το Βερολίνο, και φίλους μουσικούς.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More