Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ εξελίσσει την καλλιέργεια ιπποφαούς μέσα από τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας
Τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας για την καλλιέργεια του ιπποφαούς -ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και σημαντική θέση στην αγροδιατροφή- αξιοποιεί το έργο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α.», που υλοποιείται από τον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αναστάσιο Μιχαηλίδη. Το έργο, που βρίσκεται στην αιχμή της βιώσιμης γεωργίας, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.
Εταίροι του προγράμματος, με τίτλο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α. – Πιλοτική καλλιέργεια πέντε ποικιλιών ιπποφαούς (Hippophae L.) με χρήση γεωργίας ακριβείας για την ανάπτυξη υψηλής διατροφικής αξίας γιαουρτιού, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής», είναι εκτός από το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρεία και καλλιεργητές. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο προϊόν: γιαούρτι βιολειτουργικής δράσης εμπλουτισμένο με ιπποφαές, το οποίο θα συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία και πρότυπα υγιεινής διατροφής.
Το ιπποφαές θεωρείται υπερτροφή, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα έλαια και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την παραγωγή του, το κύριο πρόβλημα των Ελλήνων καλλιεργητών, σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, είναι ο συνεχής περιορισμός των αποδόσεων της γεωργικής καλλιέργειας, λόγω εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Οι καλλιεργητές συχνά καταφεύγουν στην αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων χωρίς να γίνεται προηγούμενη μελέτη στα εδαφικά χαρακτηριστικά και τις εδαφικές ανάγκες στην κάθε περιοχή. Αυτή η πρακτική έχει περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημα τεκμηριωμένη εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας στην καλλιέργεια του ιπποφαούς, αναφέρουν οι συντελεστές του έργου.
Το πρόγραμμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω της γεωργίας ακριβείας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως εξειδικευμένοι αισθητήρες που παρακολουθούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του εδάφους, το έργο διασφαλίζει ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν μόνο τις απαραίτητες εισροές. Αυτή η προσέγγιση αυξάνει την παραγωγή, βελτιώνει την ποιότητα των καρπών και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More