Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: «Τέχνη και κλιματική αλλαγή»- Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

Screenshot_11

Με ένα από τα πιο επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας στην εποχή που διανύουμε, κλείνει ο κύκλος των Πολύχρωμων Κυριακών στο ΚΘΒΕ τη φετινή χρονιά. Η κλιματική αλλαγή σε συνάρτηση με την τέχνη θα είναι η θεματική γύρω από την οποία θα κινηθούν οι δράσεις την Κυριακή 4 Μαΐου (12.00-16.00, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών).

Τι είναι η κλιματική κρίση και πόσο επείγουσα γίνεται η ενημέρωση και η αλλαγή της στάσης σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο; Τι μερίδιο ευθύνης έχουμε ατομικά και κοινωνικά στην επιδείνωση του κλιματικού συστήματος; Τι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα; Ποιες καλές πρακτικές μπορούμε να υιοθετήσουμε και σε ποιες διεκδικήσεις να εστιάσουμε στο πεδίο της πολιτικής;
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τρία δωρεάν εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και είναι βασισμένο στον μύθο του Ερισύχθονα, υλοποιείται από φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου, υπό την επίβλεψη της Ειρήνης Μαρνά, νηπιαγωγού και θεατροπαιδαγωγού. Παράλληλα ένα εικαστικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από φοιτήτριες και απόφοιτες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, υπό την επίβλεψη της Ράνιας Εμμανουηλίδου (εντεταλμένης διδάσκουσας ΑΠΘ). Τέλος, μαθητές ηλικίας 9 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουν τις δικές τους κατασκευές, σε ένα εργαστήριο που θα συντονίσουν φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου, υπό την επίβλεψη του Πάνου Μιτσέλη, εικαστικού και σκηνογράφου, διδάσκοντα στο Τμήμα Θεάτρου.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με την κεντρική συζήτηση, στην οποία η Κατερίνα Μπακούση (Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα) θα μιλήσει για την κλιματική κρίση, το πώς επηρεάζει τη ζωή όλων και σε ποιες πρωτοβουλίες οδηγεί η παγκόσμια ανησυχία γύρω από ένα τόσο καίριο ζήτημα. Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης η Μαρίσια Φράγκου (Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας ΑΠΘ) και η Μαρία Καβαλιώτη (σκηνογράφος, ενδυματολόγος) θα εστιάσουν στην τέχνη του θεάτρου, στο πώς δηλαδή το θέμα της κλιματικής κρίσης επηρεάζει τους καλλιτέχνες τόσο σε επίπεδο δραματουργίας όσο και στη σκηνογραφία.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τέχνη & Κλιματική Αλλαγή

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στο ΚΘΒΕ- Κυριακή 4 Μαΐου 2025- Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

«Κλιματική κρίση: καλές πρακτικές στη ζωή και στην τέχνη»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 14.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

Ομιλήτριες:
Μαρία Καβαλιώτη, σκηνογράφος, ενδυματολόγος
Κατερίνα Μπακούση, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (European Climate Pact Ambassador)
Μαρίσια Φράγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας ΑΠΘ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

• Εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες και εφήβους άνω των 15 ετών

«The texture of us: Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήριο για όσους πιστεύουν στη δεύτερη ευκαιρία… ακόμα και για μια πετσέτα»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά

Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, οι Μάρθα Στούπα, Καλλιόπη Φεσσάρα και Δάφνη Βλασίδου – φοιτήτρια και απόφοιτες του 5ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ – προσκαλούν σε ένα εργαστήριο αλλιώτικο απ’ τα άλλα: ένα δημιουργικό ραντεβού για να παίξουμε με υλικά που κάποτε ήταν χρήσιμα, και να τους δώσουμε νέα ζωή μέσα από τέχνη, πλέξιμο, τύπωμα, κόψιμο, κόλλα και χρώμα!

Ό,τι έχει υφή και… παρελθόν! Πετσέτες, πανιά, σφουγγάρια, ξύλα, χαρτιά, παλιά ρούχα ή μικρούς θησαυρούς από τον πλησιέστερο κάδο. Ό,τι κι αν έχεις στο σπίτι και “γνέφει” πως δεν τελείωσε ακόμα η ιστορία του, μπορεί κανείς να το φέρει.
Το ΚΘΒΕ θα φέρει τα παλια banners και flyers και ό,τι άλλο χρειαστεί…

Ο καθένας/η καθεμία δημιουργεί το δικό του/της έργο – και μπορεί να το κρατήσει, να το ανταλλάξει ή να το αφήσει να γίνει μέρος του μεγαλύτερου συνόλου. Με τεχνικές όπως το κολλάζ, το τύπωμα με στάμπες από αυτοσχέδια υλικά, το ράψιμο ή πλέξιμο με λωρίδες από πανιά, τη δημιουργική ανακύκλωση με βάση τη φαντασία και την τυχαία ομορφιά των αντικειμένων.

Όλα τα μικρά έργα-ιστορίες θα ενωθούν σε ένα συλλογικό κομμάτι, σε ένα υφαντό παζλ εμπειριών και δημιουργίας – ένα χαλί διακοσμημένο με χρώματα και μοτίβα — μια υφαντή “βάση” που συμβολίζει την κοινότητα, τη συλλογικότητα και την αίσθηση του «ανήκω» – και σε ένα παιχνίδι ντόμινο, από κουτιά και χαρτιά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εικαστικής εγκατάστασης των τριών καλλιτέχνιδων με τίτλο «The texture of us» !

Συντονίζουν:

Μάρθα Στούπα, Καλλιόπη Φεσσάρα, Δάφνη Βλασίδου, φοιτήτριες και απόφοιτες Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Υπό την επίβλεψη της εικαστικού Ράνιας Εμμανουηλίδου (εντεταλμένης διδάσκουσας ΑΠΘ). Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του ΑΠΘ.

Μέχρι 16 άτομα, Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

• Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

«Ο μύθος του Ερισύχθονα: Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία »

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά

Το εργαστήριο προσφέρει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών της Α/Θμιας και της Β/Θμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Με αφορμή τον μύθο του Ερισύχθονα το συγκεκριμένο θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο περιλαμβάνει ποικίλες θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες καλούν τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν τον μύθο, να αναστοχαστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι βιώσιμη ανάπτυξη υπάρχει μόνο όταν ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να διακυβεύει την ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Συντονίζουν:
Ειρήνη Μαρνά, νηπιαγωγός και θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου.
Αγγελική Ανδρεάδη, Αριστοτέλης Αρμάντο Μέμα, Σοφία Μελίνα Παπαδοπούλου, Σοφία Σίμου, Ελευθερία Σκουλάκη Λαζού, φοιτήτριες και φοιτητής του Τμήματος Θέατρου του ΑΠΘ.

Ο σχεδιασμός του εργαστηρίου έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ «Θεατροπαιδαγωγικές Εφαρμογές ΙΙ-Εργαστήριο 3».

Μέχρι 20 άτομα-Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

• Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

«χARTοκυκλώνοντας»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά

Με βασικό υλικό το χαρτί. Συντροφιά τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

Συντονίζουν:
Αναστασία Ταμτελέν, Μάγδα Τεκίδου, Μαρία Χαλβατζή, Χαρά Παπαλέξη, Χριστίνα Γεωργιάδου, φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Υπό την επίβλεψη του Πάνου Μιτσέλη, εικαστικός & σκηνογράφος, διδάσκων στο Τμήμα Θεάτρου.

Μέχρι 12 άτομα-Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες-Κρατήσεις

• Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο.
• Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200033 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00) / email: drama@ntng.gr
• Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή 2 Μαΐου.
• Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων για τα εργαστήρια μέσω κρατήσεων, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής την ίδια μέρα, με σειρά προτεραιότητας.
• Για τη συζήτηση δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Ομάδα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής:

Στέλλα Παπαδημητρίου, Μαρία Λαζαρίδου, Φωτεινή Λογοθετίδου, Κωνσταντίνα Ματζίρη, Μυρτώ Τσίπα, Μαριλύ Βεντούρη, Άννα Μαρία Γάτου

Αρωγοί στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση της Πολύχρωμης Κυριακής είναι το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More