Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στη ΒΙΠΕ Σίνδου
Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τους, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού βιομηχανικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου που ανάλαβε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στη διάρκειά της, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το ΒΕΘ, με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αμφότεροι οι συμμετέχοντες, έκριναν ως απαραίτητο την κατασκευή του προαναφερόμενου πάρκου, με στόχο τη δημιουργία πόρων της κυκλικής οικονομίας.
Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ, είναι η δημιουργία δομής «βιομηχανικής συμβίωσης» στη ΒΙΠΕ Σίνδου, με τη συμμετοχή σημαντικών βιοτεχνικών μονάδων. «Οι επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία θα προάγουν την κυκλική οικονομία, χρησιμοποιώντας βιώσιμους τρόπους διαχείρισης των υλικών, δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης», τονίζεται στην ανακοίνωση και γνωστοποιείται ότι από τα 32.035 ενεργά μέλη του ΒΕΘ, οι 577 βιοτεχνικές μονάδες είναι εγκατεστημένες στη βιομηχανική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.
«Σε μια εποχή όπου ο πλανήτης αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου, η έννοια της κυκλικής οικονομίας έχει αναδειχθεί ως πηγή ελπίδας και παράλληλα ως επιτακτική ανάγκη για την επόμενη ημέρα του επιχειρείν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει
η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, με την προώθηση της καινοτομίας, την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και τις επενδύσεις σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, οι οικονομίες μπορούν να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε πράσινες επιχειρήσει».
Στη σημασία της στόχευσης των προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν από τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις και τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων που ακολουθεί η ΠΚΜ.
« Η βιομηχανική συμβίωση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων», επισήμανε ο ο σύμβουλος Ανάπτυξης Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΒΕΘ, Σπύρος Ιγνατιάδης, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί μόνο μια στρατηγική που συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επίσης προάγει την καινοτομία και τη δημιουργία νέων ευκαιριών.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, στη σύσκεψη συμμετείχαν η διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Κετικίδης, ο διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, Γιώργος Ζαλίδης, η υποδιευθύντρια Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, Σοφία – Ναταλία Μποέμη, η πρόεδρος Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονία, Άννα Μίχου και η δήμαρχος δήμου Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά.
Τα στάδια για την υλοποίηση του έργου
Στο πλαίσιο των προτεινόμενων ενεργειών με στόχο την αύξηση της κυκλικότητας εκπονήθηκε πρωτογενής έρευνα από την εταιρεία Interview, από την οποία προέκυψε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ασχολείται με τα τρόφιμα και το νερό, τις κατασκευές, τα μηχάνημα και τις συσκευές.
Οπως είπε ο Άλκης Σταυρίδης, της εταιρείας AΙΧΜΗ ΑΕ, «η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης της βιομηχανικής συμβίωσης της ΒΙ.ΠΕ. μπορεί να επιτευχθεί με μία σειρά απλών καταγραφών, καταρχήν από τα μέλη επιχειρήσεις του ΣΕΒΙΠΕΘ και κατ’επέκταση όλων των μελών του ΒΕΘ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή».
Η κάθε επιχείρηση θα αποτυπώσει τις βασικές εισροές και εκροές της, σε κάθε τμήμα των κύριων προϊόντων της και έτσι θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων απαραίτητων εισροών και ανεπιθύμητων εκροών, «οι οποίες είναι δυνατόν να διασταυρωθούν ώστε να προκύψουν εν δυνάμει συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων», τονίζεται. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα καταγραφεί ο κύκλος ζωής βιομηχανικών προϊόντων και μέσω τεχνολογιών σημασιολογικού ιστού, θα προωθηθεί η δυνατότητα απορρίμματα και απόβλητα των διαδικασιών να αξιοποιούνται ως προϊόντα υψηλής υπολειμματικής αξίας για τον ίδιο ή άλλους βιομηχανικούς κλάδους – υποστηρίζοντας τη βιομηχανική συμβίωση.
Δεύτερο βήμα για την υλοποίηση του προαναφερόμενου πάρκου, αποτελεί η μελέτη ανάλυσης των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πλάνο βιομηχανικής συμβίωσης και η επόμενη φάση, περιλαμβάνει πρωτογενή έρευνα και άσκηση χαρτογράφησης, για τον εντοπισμό εταιρειών ή βιομηχανιών που παράγουν απόβλητα, υποπροϊόντα ή περίσσεια ενέργειας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλες εταιρείες, καθώς και ανάλυση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες για συμβίωση μεταξύ τους.
Επιπλέον, θα αναζητηθούν οι επιχειρήσεις που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αναδειχθούν οι δυνατότητες για κοινή χρήση πόρων, αναγνώριση των συμπληρωματικών αναγκών και μόλις εντοπιστούν οι πιθανοί συμμετέχοντες, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας του έργου. Στη συνέχεια θα υπάρξουν συνέργειες και μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ θα υλοποιηθεί χρηματοοικονομική ανάλυση για εκτίμηση κόστους, οικονομικού κέρδους και αξίας και συμβατότητας των ροών αποβλήτων και υποπροϊόντων. Θα ακολουθήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και το τελευταίο στάδιο αφορά στην ανακατασκευή ιδιόκτητου ακινήτου του ΒΕΘ εντός της ΒΙ.ΠΕ στη Σίνδο, για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού και ελέγχου.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More