Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Κούλουμα υπό βροχή στο Σέιχ Σου, Σαρακοστιανά στο Καπάνι, λαγάνες και χαρταετοί για φιλανθρωπικό σκοπό

  z

Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πατροπαράδοτα έθιμα γιορτάζονται και φέτος, Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα σε διάφορες γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο δάσος του Σέϊχ Σου, παρά τον βροχερό καιρό, τα παιδιά επιδόθηκαν στο πέταγμα του χαρταετού με χαρά.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά στον δήμο Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Νέαπολης- Συκεών, στο Πανόραμα θα μοιραστούν τα Σαρακοστιανά στο πάρκο Γαλανού, ενώ, λόγω βροχερού καιρού, στον δήμο Ωραιοκάστρου, άλλαξαν οι τοποθεσίες των εκδηλώσεων.

Στην Ευκαρπία, ο ελεύθερος επαγγελματίας, Γιώργος Τοπουζίδης, μοιράζει δωρεάν, σε παιδιά που δεν έχουν τους πόρους, πενήντα επτά χαρταετούς, όσα και τα θύματα των Τεμπών.

Εντωμεταξύ, τις τελευταίες προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι κάνουν οι καταναλωτές.

Στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης, την τιμητική τους έχουν τα Σαρακοστιανά, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται , ακόμη και την τελευταία στιγμή, τα απαραίτητα νηστίσιμα εδέσματα. Όσοι διατηρούν εμπορικά καταστήματα, συμβουλεύουν τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέχουν στην επιλογή τους, ενώ όσο για τις τιμές, λένε ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, λόγω βροχής, ωστόσο, πάντα ισχύει ο κανόνας του “ό,τι δίνεις παίρνεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Άκη Ψωμά, ερευνητή Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ”, τα φρέσκα μύδια θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά, διαφορετικά μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Οι κατεψυγμένες γαρίδες πρέπει να μαγειρεύονται κατευθείαν και, εφόσον αποψύχονται, και να μην ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη.

Ξεχωριστή θέση στο Σαρακοστιανό τραπέζι έχει και ο χαλβάς από ταχίνι, ο οποίος βγαίνει σε πολλές γεύσεις, με τις κλασικές, αυτές δηλαδή της βανίλιας και το κακάο, να προτιμώνται από τους καταναλωτές.

Σήμερα είναι και η ημέρα της παραδοσιακής λαγάνας.

Η τιμή της, φέτος δεν διαφοροποιείται συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2,40 ευρώ. Λίγο πιο ακριβά κοστίζει η λαγάνα με έξτρα προϊόντα, όπως ελιά, λιαστή τομάτα και μανιτάρι.

Αρτοποιοί στη Θεσσαλονίκη, έφτιαξαν μία λαγάνα γίγα, για φιλανθρωπικό σκοπό, και ,συγκεκριμένα, για τα παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου.

Σε άλλο φούρνο της πόλης, στον Εύοσμο, αρτοποιοί παρασκεύασαν μία λαγάνα μήκους δύο μέτρων, για την οποία χρησιμοποίησαν τριάντα κιλά αλεύρι που μετά βίας χώρεσε στον φούρνο. Όπως είπαν, το κάνουν κάθε χρόνο για το καλό.

Ρεπορτάζ: Φρόσω Βάρβαρα, Λία Χριστάρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More