Θεσσαλονίκη: Βαδίζοντας στην εποχή της κατάκτησης του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας
«Έχουμε μπει ήδη στην εποχή της κατάκτησης του στόχου όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο 17ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη που διοργανώνει το ka-Business.gr με θέμα «Προοπτικές και προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας».
Το συνέδριο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, θέμα για το οποίο ο κ. Καλαφάτης είπε: «Πρέπει να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα και να κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο».
«Το ελληνικό σύστημα καινοτομίας διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καταγράφει υψηλές αποδόσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία αυξάνοντας συνεχώς τις δαπάνες προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα, και διευκρίνισε πως αναμένεται η δημιουργία ενός εκ των δύο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τα επιτεύγματα της χώρας μας στο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο ίδιος σημείωσε ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 οι ΑΠΕ στη χώρα μας συμμετείχαν κατά 47% στο ενεργειακό μείγμα της, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο από πλευράς επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα.
Για την κλιματική και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως την έχει καθορίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, και πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους. «Η καινοτομία που περνά μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σε αυτό είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία έννοια ομπρέλα, την οποία πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως η δημοτική Αρχή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τρόπο συστηματικό «υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για το περιβάλλον και για την ευημερία των πολιτών».
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, είναι πολύ σημαντικός για τη βιωσιμότητα και έκανε αναφορά στις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αύξηση του τουρισμού, την έναρξη δημόσιων έργων υποδομής, την αύξηση επενδύσεων, της στήριξη νοικοκυριών και τη μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών. «Εμείς υλοποιούμε, δεν μαλώνουμε, δεν μεταθέτουμε τις αποφάσεις για το μέλλον. Προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε», επεσήμανε ο κ. Ζέρβας για να συμπληρώσει: «Για εμάς, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η βιωσιμότητα είναι θεμέλιος λίθος».
Για τη σημασία της συνεργασίας των φορέων για καλύτερα αποτελέσματα μίλησε, κατά τον χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπογραμμίζοντας πως στο επίπεδο του τουρισμού για την πόλη έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. «Κερδίζουμε τις εντυπώσεις, πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία των προτάσεων μας», σημείωσε η κ. Πατουλίδου, η οποία δεν παρέλειψε κατά την αρχική τοποθέτησή της να κάνει αναφορά στο «φρικαλέο συμβάν», όπως χαρακτήρισε το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε 57 ανθρώπινες ζωές.
Για τη συμβολή των επιμελητηρίων στην καινοτομία και την ανάπτυξη έκανε λόγο ο οικονομικός επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Κώστας Ιακώβου, τονίζοντας πως οι δράσεις πρέπει να φέρνουν αποτελέσματα.
Η δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business.gr, Ραλλιώ Λεπίδου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επισημαίνοντας: «Προβληματίστηκα παρά πολύ, προσωπικά, αν έπρεπε να μεταθέσω το συνέδριο μετά το πρωτόγνωρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας. Μέσα σε αυτά τα άτομα ήταν και δικά μας παιδιά, που τα γνωρίζαμε, που ήταν κοντά μας. Κρατώντας στις καρδιές μας αυτές τις 57 ψυχούλες που τόσο άδικα έφυγαν και με την ευχή οι υπόλοιποι 14 που ακόμα νοσηλεύονται να τα καταφέρουν και σύντομα να γυρίσουν σπίτια τους και προπάντων να μην ξαναζήσουμε κάτι αντίστοιχο ποτέ ξανά».
Για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και στην ατζέντα του 2030, που περιλαμβάνει 17 στόχους και ενέκριναν το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες, υπογράμμισε ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ισότητα, η μηδενική φτώχεια, η καλή υγεία και ευημερία, η ποιοτική εκπαίδευση, η δράση για το περιβάλλον και η συνεργασία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αναφορά του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε πει: «Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μία πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».
Στο συνέδριο θα καταθέσουν τις απόψεις τους 60 εισηγητές από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, του αγροτικού και τουριστικού χώρου, της καινοτομίας, του ακαδημαϊκού χώρου και σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αναδείξουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας μέσα από ευρεία θεματολογία.
Το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Υποστηρικτές του πολυσυνεδρίου είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More