Η 1η γιορτή ακτινιδίου στην …σκιά του Ολύμπου
Φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό στις αγορές του εξωτερικού, το ακτινίδιο, έχει την τιμητική του στην Νέα Έφεσο Πιερίας.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, παραβρέθηκε στην πρώτη γιορτή που οργανώθηκε για μια καλλιέργεια, η οποία αποτελεί τον βασικό οικονομικό πόρο για δεκάδες οικογένειες.
Η γιορτή στοχεύει να καταστήσει το φρούτο αγαπητό στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στα παιδιά, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίον Ολύμπου.
Η καλλιέργεια στην Ελλάδα ξεκίνησε από αυτήν την κοινότητα. Στον δήμο καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα και παράγονται γύρω στους 60.000- 70.000 τόνους σε ένα σύνολο 300.000 τόνων που παράγονται στην χώρα. Το ακτινίδιο αντικατέστησε την παραδοσιακή καπνοκαλλιέργεια. Ωστόσο, εντατική καλλιέργεια παρατηρείται τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας, αλλά και ποιότητας όπως λέει ο κ. Γερολιόλιος, αναφερόμενος στον πράσινο χρυσό του τόπου.
Ο γεωπόνος Γεώργιος Γεωργαντάς μιλά για την ιστορία του φυτού. Έφτασε στην Πιερία από την Γαλλία πριν από δεκαετίες, το 1973 και ο πρώτος παραγωγός Νικόλαος Τσιλακόπουλος δημιούργησε έναν οπωρώνα 3,5 στρεμμάτων ο οποίος ακόμη υφίσταται και δίνει κανονική παραγωγή.
Η υπεροχή του ακτινιδίου της Νέας Εφέσου έγκειται όχι μόνον στην ιδιαίτερη γλυκύτητα, αλλά και στην ποιοτική δυνατότητα συντήρησης στους ψυκτικούς θαλάμους. Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Τσιλακόπουλος οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής με τον Όλυμπο από την μια πλευρά και την θάλασσα από την άλλη.
Το ακτινίδιο θεωρείται φρούτο, όπως η ντομάτα, αλλά είναι και λαχανικό, αφού μπορεί να μαγειρευτεί. Μαρμελάδα για άλειμμα, αλλά και μαρινάδα για κρέατα, ειδικά στο κοτόπουλο αλά κρέμ, κομμένο σε κυβάκια, ενώ ξεχωρίζουν οι συνδυασμοί με τυριά, που εμπλουτίζουν την καθημερινή διατροφή.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More