Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς λέει ότι το σχέδιο της Γαλλίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος είναι ένα «σημαντικό βήμα»

Europe Palestinians Explainer

Η Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούνιο ήταν ένα «σημαντικό βήμα».

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος της Χαμάς Μαχμούντ Μαρντάουι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ένα σημαντικό βήμα που, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μια θετική αλλαγή στη διεθνή θέση απέναντι στα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας».

O Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία σχεδιάζει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός μηνών και θα μπορούσε να κάνει την κίνηση αυτή σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση και θα το κάνουμε τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε την Αίγυπτο.

«Η Γαλλία, ως χώρα με πολιτικό βάρος και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την πορεία των δίκαιων λύσεων και να πιέσει προς τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη των προσδοκιών του παλαιστινιακού λαού», σημείωσε ο Μαρντάουι.

Είπε ότι αυτές οι προσδοκίες ήταν «η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εγκαθίδρυση του κράτους τους στη γη τους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Εξωτερικών Βαρσέν Αγκαμπεκιάν Σαχίν, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, δήλωσε στο AFP ότι η αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας από τη Γαλλία «θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και τη λύση των δύο κρατών».

Αιχμηρή κριτική από το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατήγγειλε την ανακοίνωση του Μακρόν ως «βραβείο για την τρομοκρατία και ενίσχυση της Χαμάς».

«Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα φέρουν πιο κοντά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας – αλλά το αντίθετο: τις απομακρύνουν περισσότερο», δήλωσε στο Χ αργά την Τετάρτη.

Σχεδόν 150 χώρες αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Τον Μάιο του 2024, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την αναγνώρισή τους, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησε η Σλοβενία.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More