“Η Τέχνη μου να είμαι εγώ”: Το βιβλίο ως μέσο αυτογνωσίας και θεραπείας της ψυχής
Η ανάγνωση βιβλίων πέρα από τη χαρά που δίνει στον αναγνώστη αποτελεί και ένα μέσο αυτογνωσίας.
Αυτόν τον στόχο έχει και το βιβλίο της βιβλιοθεραπεύτριας Στεφανίας Τσακιράκη, “Η Τέχνη μου να είμαι εγώ“.
Όπως τόνισε η κα Τσακιράκη, ήθελε πάντα να συνδέσει τα βιβλία που πάντα αγαπούσε με τη βιβλιοθεραπεία.
” Τα βιβλία του Αριστοτέλη για παράδειγμα είναι θεραπευτικά για την ψυχή… είναι η ικανότητα των ιστοριών να θεραπεύουν, είναι η σχέση του αναγνώστη με το ανάγνωσμα”, τόνισε η βιβλιοθεραπεύτρια, προσθέτοντας ότι τα βιβλίο είναι ένα μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι ψυχοθεραπευτές στις συνεδρίες τους, είναι μία πράξη αυτοφροντίδας.
Η θεραπεία, όπως είπε, “επιτυγχάνεται μέσω της σύνδεσης και της ταύτισης με τον ήρωα ή την ηρωίδα ενός βιβλίου που βιώνει τη δική του ιστορία… μέσω αυτού συνδέεσαι με εσένα και εκεί έρχεται η κάθαρση, ενώ έξι λεπτά διαβάσματος μειώνουν το άγχος κατά 68% “.
Σύμφωνα με την συγγραφέα, πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι 17.653 χιλιομέτρων σε είκοσι τρία μουσεία της Ευρώπης με στόχο την αναζήτηση της αγάπης, εκεί που πολλοί θεωρούν πως δεν έχει θέση. Στο βιβλίο αυτό, η αφηγήτρια διηγείται στη Μητέρα τη δική της διαδρομή προς την αποδοχή, τη συγχώρεση, την αγάπη και, τελικά, την ελευθερία. Γράφει ένα γράμμα προς όλες τις μητρικές φιγούρες του κόσμου, το οποίο προορίζεται πρωτίστως προς εαυτόν. Λόγια οικουμενικά, γραμμένα από ένα ενήλικο παιδί προς αυτήν την τόσο σημαντική ύπαρξη ή και απουσία της ζωής. Από το Παρίσι ως τη Βιέννη και από το Λονδίνο ως την Αθήνα οι αναγνώστες καλούνται να αναβιώσουν τη δική τους σχέση με το χθες, το αύριο και το παρόν.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More