“Η Σφραγίδα” –Μουσικοθεατρική παράσταση στην Μυτιλήνη
Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης βούλιαξε από κόσμο, και συγκίνηση.
Ξεκίνησε μια 12ήμερη γιορτή η οποία συνεχίζεται έως τις 6 Ιανουαρίου με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και θεατρικά δρώμενα, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη.
Μια μουσικοθεατρική γιορτή στην Μυτιλήνη αναβιώνει τις μνήμες των μικρασιατών, των οποίων οι παππούδες εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την Μικρά Ασία και να εγκατασταθούν στην Λέσβο, για να μπορούν να αντικρίζουν την απέναντι ακτή. Το ταξίδι γίνεται με οδηγό τον Αργύρη Χατζημαλλή, καλλιτεχνικό επιμελητή μιας ξεχωριστής παράστασης.
Μια σφραγίδα ξύλινη που έβαζαν οι νοικοκυρές επάνω στην ζύμη για τα γλυκά μπισκότα “ταξίδεψε” μουσικοχορευτικά από την Σμύρνη, περιηγήθηκε σε όλη την μικρά Ασία, την Τραπεζούντα, την Σύμη, την ανατολική Θράκη και κατέληξε όπως πολλοί ξεριζωμένοι στην σύγχρονη Αθήνα του ΄60 Η πολιτιστική «Σφραγίδα» βασίστηκε στο παραδοσιακό έθιμο των «Αετουδακίων» από την Χερσόνησο της Ερυθραίας. Τα μπισκότα αυτά, σφραγισμένα με τον δικέφαλο αετό της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αποτελούσαν τις ατομικές βασιλόπιτες της Σμύρνης και έφεραν την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά αιώνων. Τα «Αετούδια» επιστρέφουν εν χορδαίς και οργάνοις και γίνονται ο συνδετικός κρίκος της παράστασης, όπως λέει ο κ. Χατζημαλλής.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν 130 άτομα, από διαφορετικούς συλλόγους με διαφορετικά μουσικά ακούσματα, αλλά το ίδιο συγκινησιακά φορτισμένους». Από την χερσόνησο της Ερυθραίας οι ήχοι και τα τραγούδια φτάνουν στην πόλη της Μυτιλήνης με τον χορευτικό Όμιλο «Οι Αιολείς».
Η περιπέτειά των Αιολέων που άρχισε πριν από περίπου 4.000 χρόνια από την Μακεδονία τους οδήγησε στις μικρασιατικές ακτές και έπειτα από χιλιάδες χρόνια άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής, κουβαλώντας τις μνήμες που ζυμώθηκαν με νοσταλγία, συνήθειες και έθιμα τα οποία συνοδεύουν τους εορτασμούς της νέας χρονιάς.
Η εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου κλείνει στις 21 – 22 Δεκεμβρίου και ο χειμώνας “πνέει τα λοίσθια”. Η γη αρχίζει να πλησιάζει πιο κοντά στον ήλιο, στο φώς, στην αναγέννηση της ζωής, όπως την περιέγραψε ο Στράβων, τον 1ο π.Χ. αιώνα.[1] Ευκαιρία για γιορτή από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι χορευτές στροβιλίζονται στους ήχους της λύρας και των διαύλων, στα ίδια βήματα των αρχαίων κυκλικών πανηγυρικών χορών.
[1] στράβων, γεωγραφικά ιι. 5.1-2.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More