Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη καθαίρεση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποτελεί πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Σε έκθεση που υιοθετήθηκε σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι γεωπολιτικές και στρατηγικές επιταγές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν παρακάμψεις στη διαδικασία ένταξης που υποβαθμίζουν τις δημοκρατικές αρχές.
Αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης
Παρά τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές φιλοδοξίες μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με την Επιτροπή AFET. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη δημοκρατικά ελλείμματα, ενώ παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση στην ΕΕ να στραφεί προς ένα «διαφορετικό πλαίσιο» για τη σχέση με την Τουρκία, πιθανώς εις βάρος της διαδικασίας ένταξης.
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη συνεχή στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μελών της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τη σύλληψη και απομάκρυνση του Εκρέμ Ιμάμογλου από τη θέση του. Θεωρούν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια αποκλεισμού ενός ισχυρού πολιτικού αντιπάλου από τις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που ωθεί τη χώρα ακόμη πιο κοντά σε ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης. Παράλληλα, καλούν τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδίως στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Τα κριτήρια ένταξης δεν είναι διαπραγματεύσιμα
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία περιλαμβάνουν σταθερούς θεσμούς που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, καθώς και καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Τα κριτήρια αυτά αποτελούν απόλυτες προϋποθέσεις και όχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής με βάση στρατηγικές σκοπιμότητες.
Δυναμική και στρατηγική η εταιρική σχέση
Παρά τις εντάσεις, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, καθώς και την αυξανόμενη επιρροή της σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος με στενούς δεσμούς με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου, οικονομίας και μετανάστευσης, η Τουρκία παραμένει σημαντικός παίκτης.
Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη διατήρησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική δράση, η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η περιφερειακή σταθερότητα.
Ο εισηγητής της έκθεσης, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (S&D, Ισπανία), δήλωσε: «Ακούμε συνεχώς από τις τουρκικές αρχές για τη δήθεν δέσμευσή τους στην ένταξη στην ΕΕ και πόσο σημαντικό είναι να αναβιώσουμε αυτή τη διαδικασία για λόγους ασφάλειας και γεωπολιτικής. Όμως, κάνουν λάθος. Η ένταξη αφορά τη δημοκρατία, και όσο περισσότερο προχωρούν προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο – όπως φάνηκε πρόσφατα με τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου – τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την ΕΕ».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More