Η στόχευση του Ερντογάν με την τοποθέτηση Φιντάν ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με λουλούδια τον Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Οι δύο άντρες επιβεβαίωσαν την προσήλωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην ανεξαρτησία της, πατώντας όπως όλα δείχνουν και τα επόμενα χρόνια με το ένα πόδι στη Δύση και με το άλλο στην Ανατολή.
«Θα συνεχίσω να υπηρετώ και να προωθώ το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής με βάση την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του έθνους μας και του κράτους μας, χωρίς να μπούμε σε καμία σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και Γιεσάρ Γκιουλέρ υπογράμμισαν την ανάγκη να νικηθεί η τρομοκρατία, με τον απερχόμενο υπουργό να υπενθυμίζει την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
«Στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο προστατέψαμε τα δίκαια δικαιώματα και συμφέροντά μας, θα συνεχίσουμε να τα προστατεύουμε. Δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο. Με κανένα τρόπο δεν αφήσαμε να καταπατήθηκαν τα δικαιώματά μας και δεν θα καταπατηθούν», ανέφερε ο κ. Ακάρ.
Σε μία προσπάθεια να αποφύγει την ντροπιαστική προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Τούρκος Πρόεδρος διόρισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Μεχμέτ Σιμσέκ, με έτοιμο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος Γιλμάζ, πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Τουρκία είναι η 19η οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ που ξεπερνά τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια και κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.660 δολάρια. Ο πληθωρισμός του Μαΐου διαμορφώθηκε στο 39,6% και στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από το 25% έως το τέλος του έτους.
Η χώρα έχει εντυπωσιακά δημογραφικά στοιχεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικό προορισμό για επενδύσεις. Αν επιβεβαιωθεί και ο διορισμός της Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν στην Κεντρική Τράπεζα, αυτό θα σημαίνει ότι ο Ερντογάν κάνει στροφή 180 μοιρών από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και επιχειρεί να επαναλάβει το θαύμα της πρώτης δεκαετίας του στο τιμόνι της Τουρκίας.
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου
Στην Ευρωβουλή τα ελληνοτουρκικά
Θετικά αποτιμάται η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, και εκφράζει την ελπίδα ότι μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Από την άλλη πλευρά, το ΕΚ εκφράζει την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση επικύρωσης της συμφωνίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται λόγος για ένα εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για ακόμη μία φορά γίνεται αναφορά στο κράτος δικαίου, ενώ αύριο αναμένεται νέο καμπανάκι από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υπόθεση του Σαλαχατίν Ντεμίρτας που παραμένει φυλακισμένος.
Πάντως, αυτό που τονίζεται από όλες τις πλευρές είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να στείλει η ίδια ένα σημάδι αλλαγής στάσης προς το θετικότερο.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More