Η ρίγανη «Αρέθουσα» της Ικαρίας τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Το αποτέλεσμα της έρευνας του Γεωπονικού πανεπιστημίου και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Μελέτης και Προώθησης των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) έδωσε διεθνή ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα σε ένα προϊόν.
Ο λόγος για την ρίγανη «Αρέθουσα», που παράγεται στην Ικαρία. Σύμφωνα με την Γαρυφαλλιά Οικονόμου Καθηγήτρια Γεωργίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής, τρία εργαστήρια, της Γεωργίας, της Χημείας και της Διοίκησης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων & Επιχειρήσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδειχθεί το προϊόν, με τις εξαιρετικές ιδιότητες. Πρόκειται για έναν αυτοφυή πληθυσμό φυτών Ελληνικής ρίγανης, με σταθερότητα, ομοιογένεια και υψηλή απόδοση σε αιθέριο έλαιο (8.5%) και υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (89%).

Η ποικιλία εντοπίστηκε στην Ικαρία και αξιολογήθηκε ως προς την προσαρμοστικότητά της σε διαφορετικά περιβάλλοντα και είναι η πρώτη ποικιλία που απέκτησε πνευματικά δικαιώματα.
Το γεωπονικό πανεπιστήμιο συν-εκμεταλλεύεται αυτήν την ποικιλία με έναν ιδιωτικό φορέα, ο οποίος επελέγη έπειτα από ανοικτό διαγωνισμό και προσφέρει στο προϊόν την δυνατότητα να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της τοπικής παραγωγής και πώλησης.

Όσον αφορά την προοπτική της καλλιέργειας από αγρότες σε άλλες περιοχές η κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι σίγουρα αξίζει να την καλλιεργήσει ένας παραγωγός, γιατί είναι ποικιλία και η συγκεκριμένη ρίγανη διαθέτει brand name και αυτό της δίνει προστιθέμενη αξία.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More