Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παράδοση των Κουβανών μαστόρων του ρουμιού πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO             

Η παραδοσιακή γνώση που κατέχουν οι μάστορες ελαφρού ρουμιού της Κούβας προστέθηκε την Τετάρτη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ένας χαρακτηρισμός υψηλού κύρους που αναγνωρίζει μια παράδοση που χρονολογείται από οκτώ γενιές στο νησί.

«Πρόκειται για μια αναγνώριση των γενεών των κουβανών μαστόρων ρουμιού και της παράδοσης του κουβανικού ρουμιού», δήλωσε στο AFP ο δάσκαλος ρουμιού Άσμπελ Μοράλες, 54 ετών.

Οι πρώτοι αρχιμάστορες ρουμιού του νησιού τελειοποίησαν τις ικανότητές τους κοντά στο Σαντιάγο ντε Κούβα, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, γύρω στο 1862. Σήμερα, είναι διάσπαρτοι σε όλη την καραϊβική χώρα σε τοπικά αποστακτήρια ρουμιού.

Γενιά με τη γενιά των ελαφρών παρασκευαστών ρουμιού έχουν μεταδώσει τα μυστικά της διαδικασίας απόσταξης στους διαδόχους τους.

Το ελαφρύ ρούμι, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%, παρασκευάζεται από μελάσα, το παχύρρευστο σκούρο σιρόπι που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, σε αντίθεση με το γεωργικό ρούμι που παρασκευάζεται από χυμό ζαχαροκάλαμου. Το ελαφρύ ρούμι είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κοκτέιλ.

Στην εισήγησή τους προς τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών UNESCO, οι κουβανοί αποσταγματοποιοί δήλωσαν ότι «η γνώση του μάστορα είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα ικανοτήτων» και ενσωματώνει ακόμη και ηθικές αυστηρότητες σχετικά με τη δημόσια και ιδιωτική συμπεριφορά.

Οι μάστορες παραγωγής ρουμιού γνωρίζουν επίσης «την ιστορία του και τις καλές πρακτικές του, που υπερβαίνουν τα εμπορικά σήματα και το μάρκετινγκ».

Σήμερα υπάρχουν 14 μάστορες παραγωγής ρουμιού στην Κούβα: τρεις «αρχιμάστορες», επτά «μάστορες» και τέσσερις μαθητευόμενοι.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μια αποκλειστικά ανδρική επικράτεια, η τέχνη έχει γίνει σταδιακά πιο θηλυκή, σήμερα με δύο γυναίκες «μάστορες» και τρεις γυναίκες μαθητευόμενους.

Σχεδόν όλα τα μέλη αυτής της συντεχνίας έχουν σπουδάσει χημεία, αλλά πρέπει επίσης να έχουν αυστηρή εκπαίδευση στη γεύση και την όσφρηση, καθώς και μακρόχρονη εμπειρία. Συνολικά, απαιτείται μια δεκαετία εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης για να γίνει κάποιος αρχιμάστορας ρουμιού.

«Το ρούμι δεν είναι μόνο ένα απόσταγμα, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας έκφρασης. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας», δήλωσε ο Μοράλες, ο οποίος είναι μάστορας από το 1993.

Οι μάστορες παρασκευαστές ρουμιού γνωρίζουν «το περιεχόμενο και την ιστορία κάθε βαρελιού, τις εναλλαγές ή τις επισκευές βαρελιών και γνωρίζουν ποια μίγματα παράγουν συγκεκριμένο άρωμα, χρώμα και σώμα», αναφέρεται στην εισήγηση της UNESCO.

Η Κούβα έχει ήδη αρκετές παραδόσεις που έχουν καταχωριστεί ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO.

Το «tumba francesa» – (γαλλικό τύμπανο), τραγούδια και χοροί που συνοδεύονται από κρουστά και έφτασαν στην Κούβα με τους Γάλλους αποίκους και τους Αϊτινούς σκλάβους τους στα τέλη του 18ου αιώνα, αναγνωρίστηκε το 2008.

Ακολούθησε η κουβανική ρούμπα (2016), που συνδυάζει τραγούδι και λαϊκό χορό, το Punto Cubano, (2017), μια αγροτική μουσική που προέρχεται από τα Κανάρια Νησιά, και οι Las Parrandas (2018), λαϊκές γιορτές από το κέντρο του νησιού.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More