Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η “Παναγία του Κιέβου” παρουσιάζεται σε έκθεση στο Βερολίνο

Το μουσείο Bode του Βερολίνου αντιπαραθέτει γλυπτά από τον Μεσαίωνα με σύγχρονη Ουκρανική τέχνη, συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας μιας μητέρας και του παιδιού της που καταφεύγουν από τον πόλεμο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την δεύτερη μέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τον Ούγγρο δημοσιογράφο Andras Földes που φωτογράφισε μια νεαρή μητέρα η οποία θήλαζε το παιδί της στο μετρό του Κιέβου που απετέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της πόλης.

Ο Földes δημοσίευσε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram όπου μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral ενώ, απετέλεσε έμπνευση για την ζωγράφο Maryna Solomennykova, η οποία ζει στη νότια πόλη Dnipro, για να δημιουργήσει το έργο τηςMadonna of Kyivαντίγραφο του οποίου μάλιστα βρίσκεται σε μια εκκλησία στη Νάπολη. Όπως είχε δηλώσει η Solomennykova η γυναίκα με το παιδί της στον πίνακα συμβολίζουν όλες τις Ουκρανές μητέρες που κρύβονται σε καταφύγια για να σωθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το Μουσείο Bode βρίσκεται στο νησί των Μουσείων και είναι ένα κτίριο που μοιάζει με ναό και στεγάζει μια παγκοσμίως γνωστή συλλογή γλυπτών του Μεσαίωνα και θησαυρών από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Πριν από έναν και πλέον χρόνο, συγκεκριμένα λίγο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το μουσείο διόρισε ως επιμελήτρια την Ουκρανή ιστορικό τέχνης και κριτικό Olesia Sobkovych. Η Sobkovych είχε επιβλέψει πολλές εκθέσεις στο ρόλο της στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Κίεβο.

Η Olesia Sobkovych στέκεται ανάμεσα στα σύγχρονα και μεσαιωνικά έργα που εκτίθενται στο Μουσείο Bode

Αυτή η επιμελητική δομή γίνεται πιο συγκεκριμένη από το γεγονός ότι κάθε σύγχρονο αντικείμενο τέχνης έχει ένα “σωσία” από τον Μεσαίωνα, ένα τεχνούργημα που προκαλεί ένα παρόμοιο συναίσθημα. Στον Μεσαίωνα, επρόκειτο για “φόβο, απελπισία, θλίψη και θάνατο“, δήλωσε ο Paul Hoffman, επικεφαλής της συλλογής γλυπτών του μουσείου. Αυτά είναι και τα συναισθήματα που βιώνουν οι Ουκρανοί μέσα από τον σκληρό πόλεμο στη χώρα τους. Μέσω αυτής της σύνδεσης, τα αντικείμενα από τον Μεσαίωνα ζωντανεύουν για άλλη μια φορά.

Ένα ξύλινο γλυπτό του 15ου αιώνα δίπλα σε έναν πίνακα της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Alisa Lozhkina

Η πραγματική ταυτότητα της ”Παναγίας του Κιέβου”-Που βρίσκεται τώρα;

Ποια είναι όμως η πραγματική ”Παναγίας του Κιέβου” του Κιέβου και πού βρίσκεται τώρα; Πρόκειται για μια γυναίκα ονόματι Tatjana Bliznjak, η οποία λίγες μέρες αφού απαθανατίστηκε στη φωτογραφία του Földes, έφτασε σε ασφαλές μέρος στη δυτική Ουκρανία.

Η έκθεση του μουσείου θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου 2024.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More