Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νοοτροπία του «δεν έχω» και πώς θα την ξεπεράσουμε

Έρχονται Χριστούγεννα και κάτι με θλίβει. Και όχι, δεν είναι «η μελαγχολία των Χριστουγέννων», η οποία αγγίζει πολλούς ανθρώπους αυτή την εποχή, σε όλο τον κόσμο. Είναι που δεν έχω λεφτά να ξοδέψω.

Θυμάστε παλιότερα, τότε που ο καθένας μας είχε στο μπαλκόνι του ένα δέντρο με λεφτά; Τα κόβαμε, τα τρώγαμε ή τα πετάγαμε, αλλά εκείνα κάθε μήνα εξακολουθούσαν να φυτρώνουν. Μέχρι που μείναμε χωρίς δέντρα και πολλοί από εμάς και χωρίς μπαλκόνια.

Πώς δημιουργείται η νοοτροπία της έλλειψης

Για να σας μιλήσω σοβαρά, σας εκμυστηρεύομαι ότι επί της ουσίας τίποτα δεν μου λείπει. Φαίνεται όμως ότι ανήκω κι εγώ στους ανθρώπους που στο λογισμικό τους έχει τοποθετηθεί, εδώ και χρόνια, μια νοοτροπία έλλειψης.

Θυμάστε τον Γιάννη Γκιωνάκη στον Αχόρταγο; Ο ήρωας, του κορυφαίου Δημήτρη Ψαθά, ο Χρήστος Χρυσάφης, παρουσίαζε γλαφυρά το Scarcity Mindset, πολλά χρόνια πριν ορισθεί.

Η νοοτροπία της έλλειψης μπορεί να οριστεί ως ένα μοτίβο σκέψης που επικεντρώνεται σε ό,τι δεν έχουμε ·  ακόμα και όταν έχουμε καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, όπως τροφή, νερό, στέγαση, εισόδημα κ.λπ. Ο όρος επινοήθηκε αρχικά για να περιγράψει έναν συγκεκριμένο τύπο άγχους και στρες, που βιώνουν άνθρωποι των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από κάτω από το όριο τη φτώχειας.

Αμερικανική πειραματική έρευνα (2017), συμπεραίνει ότι η αγωνία που μπορεί να έχει κάποιος επειδή δεν έχει χρήματα ή αρκετούς πόρους για να τα βγάλει πέρα, εκτός από την επιβάρυνση της ψυχικής του κατάστασης, προκαλεί και μείωση της γνωστικής του ικανότητας. H υπερβολική προσήλωση ή η ανησυχία του ανθρώπου για όσα του λείπουν οδηγεί σε εσφαλμένες αποφάσεις και υψηλότερο στρες, προφανώς και σε διαιώνιση της φτώχειας.

Ωστόσο, η νοοτροπία της έλλειψης δεν αφορά μόνο στα οικονομικά. Διαβρώνει πολλούς τομείς της ζωής μας. Μπορεί να είναι ότι:

Δεν έχουμε τον χρόνο, να κάνουμε τα πράγματα όπως τα θέλουμε ή να κάνουμε όσα πράγματα θέλουμε.

Δεν έχουμε αποκτήσει παιδιά. Βρισκόμαστε συνεχώς στη διαδικασία προσπάθειας και κάθε αρνητικό τέστ μας βυθίζει στην απελπισία.  

Δεν έχουμε το ιδανικό βάρος, με αποτέλεσμα να κάνουμε καταστροφικές δίαιτες και να θέτουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας.

Τα «δεν έχω» είναι πολλά και διαφορετικά στις ζωές όλων μας και η πικρία για τη μη απόκτηση αυτών που ζητούμε είναι ανθρώπινη. Ωστόσο, εάν όλα εκείνα που ζητάμε δεν μετατραπούν σε κίνητρο και η έλλειψή τους γίνει το επίκεντρο των σκέψεών μας καθημερινά, θα καταλήξουμε απελπισμένοι.

Και όχι μόνο. Εάν είμαστε συνεχώς προσηλωμένοι σε πράγματα που δεν έχουμε, δεν θα μπορούμε να λύσουμε  προβλήματα, να συγκρατήσουμε πληροφορίες, να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας  ή απλά να ζούμε στο παρόν.

Η νοοτροπία έλειψης μπορεί να προκαλέσει ή να ενθαρρύνει καταστάσεις όπως:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Άγχος ή κατάθλιψη

Τεταμένες σχέσεις

Ανεξέλεγκτες συμπεριφορές

Στρατηγικές για να ξεπεραστεί η νοοτροπία της έλλειψης

Αποδοχή των ελλείψεων: Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε ότι δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτές τις εμμονικές σκέψεις από τη μια μέρα στην άλλη. Ας παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι έτσι είναι τα πράγματα. Ωστόσο, η κάθε έλλειψη δεν χρειάζεται να μας απασχολεί συνέχεια και ολοκληρωτικά.

Να έχουμε ευγνωμοσύνη: Ας ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε αυτά που έχουμε. Υγεία, τροφή, στέγη. Όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας λείπουν, είναι εύκολο να σταματήσουμε να δίνουμε σημασία σε όλα τα καλά πράγματα που έχουμε.

Να απομακρυνθούμε από τους λάθος ανθρώπους: Μερικές φορές, οι λάθος άνθρωποι μπορεί να προκαλούν τους δαίμονες που τριγυρνούν στο μυαλό μας. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιοι από τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους σας υπενθυμίζουν συνεχώς τι δεν έχετε ή τι σας λείπει, φύγετε μακριά. Βάλτε άλλους ανθρώπους στη ζωή σας.

Σχετικό άρθρο: Πώς να προφυλαχτούμε από τα ψώνια του Christmas creep

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More