Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μιανμάρ πνίγεται από τα πλαστικά απόβλητα των δυτικών

Σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης της Γιανγκόν της Μιανμάρ, τα πλαστικά απόβλητα στοιβάζονται σε ύψος ενός μέτρου, το τοξικό προϊόν μιας πρόσφατης έρευνας που ανέφερε ότι πρόκειται για ανεξέλεγκτη απόρριψη δυτικών σκουπιδιών.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι χώροι σε όλη την πόλη Σβέπιθαρ γεμίζουν με σκουπίδια που πνίγουν τα χωράφια, εμποδίζουν την αποστράγγιση των βροχών των μουσώνων και προκαλούν κινδύνους πυρκαγιάς.

Τα σκουπίδια είναι η απόρριψη της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικού, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του αιώνα και έχει φθάσει τα 460 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

«Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών μπορούσα να μαζέψω νεραντζιές από αυτό το χωράφι για να τις φάω», δήλωσε ένας κάτοικος στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Λόγω των πλαστικών αποβλήτων, τώρα δεν μπορούμε να βρούμε καθόλου νεροκάρδαμο για να φάμε. Αντιθέτως, έχουμε μια μυρωδιά».

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το συνεργατικό ειδησεογραφικό γραφείο Lighthouse Reports και έξι συνεργάτες διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα απορρίμματα που απορρίπτονται εδώ προέρχονται από τη Δύση.

Το μείγμα περιλαμβάνει περιτυλίγματα και δοχεία για προϊόντα που κυμαίνονται από το γιαούρτι της Danone μέχρι το τυρί της πολωνικής εταιρείας Spomlek.

Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα από το γερμανικών συμφερόντων σούπερ μάρκετ Lidl και συσκευασίες ζυμαρικών από την καναδική Unico.

Κανένα από αυτά δεν προήλθε από τη Μιανμάρ, αλλά κατέληξαν εκεί παρά τον νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων εκτός αν είναι καθαρά και έτοιμα για ανακύκλωση.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε αφού η Κίνα σταμάτησε να δέχεται ξένα πλαστικά απόβλητα το 2018.

Αρκετά τοπικά εργοστάσια ανακύκλωσης παραδέχθηκαν στις εκθέσεις του Lighthouse ότι τα απόβλητα που δεν μπορούν να επεξεργαστούν συχνά απορρίπτονται ή καίγονται. Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με αρκετές από τις εταιρείες των οποίων τα προϊόντα βρέθηκαν στη Μιανμάρ για να ρωτήσει πώς μπορεί να έφτασαν.

Το γραφείο Τύπου της Lidl είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία ήταν «απογοητευμένη» από τα ευρήματα. «Όλα τα πλαστικά μας απορρίμματα επεξεργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Lidl έχει αυστηρή πολιτική κατά της αποστολής απορριμμάτων ή ανακυκλώσιμων σε οποιαδήποτε χώρα της Ασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Ως εκ τούτου, είμαστε φυσικά απογοητευμένοι που το βλέπουμε και θα διερευνήσουμε».

Ευδιάβατα σύνορα

Το πώς ακριβώς και σε ποιες ποσότητες εισέρχονται τα απόβλητα στη Μιανμάρ είναι ασαφές.

Η έρευνα δείχνει ότι η Ταϊλάνδη αποτελεί βασικό πέρασμα για τα παράνομα εξαγόμενα πλαστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Comtrade των Ηνωμένων Εθνών, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πλαστικών αποβλήτων της Μιανμάρ προέρχεται από την Ταϊλάνδη.

Σχεδόν 7.500 τόνοι εισήλθαν το 2021, το τελευταίο έτος που ανέφερε στοιχεία.

Ωστόσο, τα σύνορα μήκους περίπου 2.400 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι χώρες είναι εξαιρετικά ευδιάβατα και τα διασχίζουν με ευκολία οι διακινητές και οι λαθρέμποροι.

Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάνουν ελάχιστα για να επιθεωρήσουν τα εισερχόμενα απόβλητα, αναφέρει το Lighthouse Reports.

«Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι συχνά ξεπερασμένα και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αυτών των δεδομένων», δήλωσε ο Βίλι Γουίλσον, πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας για το έγκλημα ρύπανσης της Ιντερπόλ, αναφερόμενος όχι μόνο στην Comtrade αλλά σε όλα τα εμπορικά δεδομένα.

«Μένουμε με αυτή την ομίχλη των λανθασμένα δηλωμένων, ελλιπών δεδομένων. Είναι μια άδεια για να κρύβονται σε κοινή θέα».

Τον Ιούλιο η χούντα της Μιανμάρ δήλωσε ότι υπήρχε διαφορά 1,560 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ αυτών που η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι εξήγαγε στη Μιανμάρ και αυτών που η Μιανμάρ δήλωσε ότι εισήγαγε από την Ταϊλάνδη.

Η χασμουρητή απόκλιση «μπορεί να οφείλεται στο παράνομο εμπόριο», δήλωσε η διευθύνουσα επιτροπή της για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου.

Οι ντόπιοι στο Σβέπιθαρ δήλωσαν στο AFP ότι μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που απορρίφθηκαν στη γειτονιά τους προήλθε από εργοστάσια ανακύκλωσης σε μια κοντινή βιομηχανική ζώνη.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι διαμαρτυρίας για μια τέτοια κίνηση στη Μιανμάρ, η οποία διοικείται από στρατιωτική χούντα από το πραξικόπημα του 2021, είναι υψηλοί. Αυτό άφησε ένα ανοιχτό χώρο στη περιοχή του Σβέπιθαρ που κάποτε προοριζόταν για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που μετατράπηκε σε ένα λιβάδι πλαστικών απορριμμάτων, είπε ένας κάτοικος.

«Ξέρω ότι δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας την ανωνυμία της για να μιλήσει για τα ευαίσθητα ζητήματα. «Δεν μου αρέσει καθόλου», είπε ένας άλλος, ο οποίος μίλησε ομοίως υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More