Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μάγδα Τσολάκη στο ΕΡΤΝews: Ανοίγουν νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, μίλησε στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Prime (Η. Σιακαντάρης), η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ή ένα από τα μεγαλύτερα είναι το εμπόδιο της χορήγησης φαρμάκων στον εγκέφαλο, με τις τελευταίες εξελίξεις να δημιουργούν αισιοδοξία για την αντιμετώπισή του.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσολάκη: «Ήδη πρέπει να πούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια συνδέουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ με το σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα έχει ονομαστεί από πολλούς σακχαρώδης διαβήτης τύπου 3 η νόσος Αλτσχάιμερ και ήδη πρέπει να πούμε ότι σε μια παγκόσμια μελέτη η οποία τρέχει τώρα σε όλες τις χώρες του κόσμου για την πρόληψη της άνοιας, χρησιμοποιείται ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, η περίφημη μετφορμίνη.

Δηλαδή είναι η ομάδα που ακολουθεί την άσκηση, τη σωματική, την άσκηση, τη νοητική, την κοινωνικοποίηση, την αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων και επίσης προσπαθούν να ελέγξουν και το σωματικό βάρος όσο μπορούμε στους ηλικιωμένους. Αυτή λοιπόν η προσπάθεια συνοδεύεται και με ένα φάρμακο για το διαβήτη.

Τι βρέθηκε λοιπόν στην καινούργια μελέτη; Ότι κάποιοι υποδοχείς οι οποίοι έχουν σχέση με την ινσουλίνη, είναι ελαττωμένοι στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε ανθρώπους στον εγκέφαλο των ανθρώπων, υποδοχείς που βρίσκονται στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό είναι, ο εγκεφαλικός φραγμός είναι μία τριπλή στοιβάδα η οποία δεν επιτρέπει τοξικές ουσίες και μικρόβια που είναι μεγαλύτερα από τις σχισμές που υπάρχουν σε αυτή την τριπλή στοιβάδα να περάσουν στον εγκέφαλο.

Επειδή είναι πολύ σημαντικό, αυτό το όργανο προφυλάσσεται με αυτό τον τρόπο μόνο, υπάρχει μία δίοδος η οποία μπαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο από τη μύτη, από την οροφή της μύτης μπορούν να μπουν πραγματικά διάφορα μικρόβια, όπως ήταν παραδείγματος χάρη και ο covid, αλλά μπορεί να μπει από τη μύτη χωρίς να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Βρέθηκαν λοιπόν ότι αυτοί οι υποδοχείς που έχουν σχέση με την ινσουλίνη είναι ελαττωμένoi και επομένως εάν αυτοί αποτελέσουν τον στόχο θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, πιθανώς να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, διότι ο εγκέφαλος μας τρέφεται με γλυκόζη, την οποία γλυκόζη τη ρυθμίζει η ινσουλίνη;

Όταν τελικά έχουμε αυξημένη γλυκόζη για διάφορους λόγους, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσει να ελέγξει τις αυξημένες ποσότητες του σακχάρου. Όταν όμως οι υποδοχείς της ινσουλίνης δεν λειτουργούν, η ινσουλίνη δεν μπορεί να δουλέψει, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο τελικά οδηγεί σε νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ».

Απαντώντας στο ερώτημα, πόσο κοντά είναι η εφαρμογή μίας θετικής εξέλιξης για τους σημερινούς πάσχοντες, απάντησε: «Ήδη τρέχουμε στην Ελλάδα επτά κέντρα με ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για την παχυσαρκία και για τον διαβήτη.
Το χρησιμοποιούμε σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Οπότε βλέπετε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες να λύσουμε το πρόβλημα του διαβήτη τύπου 3, που είναι η Αλτσχάιμερ, με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη είτε στην πράξη, είτε στις κλινικές μελέτες, δηλαδή σε προοπτικές μελέτες.

Σε αυτή την μελέτη συμμετέχουν 40 χώρες, πάρα πολλά κέντρα σε κάθε χώρα, μόνο στην Ελλάδα είναι 7 κέντρα τα οποία τα αποτελέσματα θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα, ίσως στην επόμενη χρονιά και επομένως θα δούμε αν πράγματι αυτή η θεωρία, η οποία δημοσιεύθηκε χθες για τους υποδοχείς της ινσουλίνης στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, εάν πραγματικά αυτό είναι ένας στόχος που αξίζει τον κόπο να κάνουμε και άλλες δοκιμές».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More