Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η λύση της πυρηνικής ενέργειας επανέρχεται – Οι κίνδυνοι και οι φόβοι, παρά τις τεχνικές βελτιώσεις, παραμένουν

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Υπάρχει διεθνώς μια αναβίωση του ενδιαφέροντος από σειρά χωρών να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα δυνατότητά τους για πυρηνική ενέργεια ή να ξεκινήσουν για πρώτη φορά τέτοιες υποδομές. Το επιχείρημα τους είναι πως η σχετική πολιτική θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εποχή που έχει γίνει πιο ασφαλής η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων νεότερων γενιών. Είδαμε έτσι 22 χώρες να χρησιμοποιούν το φόρουμ της παγκόσμιας διάσκεψης για το Κλίμα COP28 προκειμένου να ανακοινώσουν τη δέσμευσή τους (χωρίς νομική ισχύ, αλλά με πολιτική σημασία) για τριπλασιασμό της πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας τους από το 2020 έως το 2050. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, συνολικά 30 χώρες κατασκευάζουν ήδη νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες ή βρίσκονται σε διαδικασία να το κάνουν.  

Ωστόσο, την ίδια στιγμή,  οι τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian –που έρχονται να προστεθούν σε παλιότερες αναφορές διαφόρων φορέων- για την επικινδυνότητα του Sellafield, της μεγαλύτερης εγκατάστασης στη Βρετανία και την Ευρώπη απόθεσης και διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, έρχονται να θυμίσουν τις πολλές διαστάσεις που έχει η ασφάλεια στην «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας, αρκετές εκ των οποίων παραμένουν ακόμη και με τη δημιουργία πιο σύγχρονων αντιδραστήρων. Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων –που κανείς δεν θέλει στην αυλή του-είναι μια από τις κυριότερες, αλλά όχι η μόνη. 

Για τις διαστάσεις αυτές, το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Sellafield, το αν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για πλήρως ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ώστε να ξεπεραστούν οι φόβοι τους οποίους δημιούργησαν τα μεγάλα ατυχήματα του Τσερνόμπιλ (1986) και της Φουκουσίμα (2011), αλλά παλιότερα  και του Three Mile Island στις ΗΠΑ (1979) ή του Windscale στη Βρετανία (1957 στον ίδιο χώρο, που μετεξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις του Sellafield), καθώς και το μέλλον της πυρηνικής σύντηξης, που αν κατορθωθεί ποτέ να τιθασευτεί τεχνολογικά και να αξιοποιηθεί οικονομικά θα αποτελέσει το “Άγιο Δισκοπότηρο της ενέργειας” για την ανθρωπότητα, είναι τα θέματα που συζητώνται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.000). Καλεσμένος είναι  ο Χρήστος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More