Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεγάλωσε τον εγκέφαλο των αρχαίων ανθρώπων

Η σεξουαλική επιλογή και η γονική συνεργασία, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες της εποχής των παγετώνων, βοήθησαν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των ανθρωπίνων στο Μέσο Πλειστόκαινο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν αυξήσεις στα μεγέθη του εγκεφάλου των αρχαίων ανθρωποειδών που ευθυγραμμίζονται με τις φάσεις των παγετώνων πριν από περισσότερα από 600.000 χρόνια. Η ομάδα ανέπτυξε μια προσομοίωση υπολογιστή για να δείξει μαθηματικά πώς οι νέες συνήθειες ζευγαρώματος και η «γονική συνεργασία» που απαιτούνται για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια μιας αφιλόξενης Εποχής των Παγετώνων «επιτάχυναν» την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η προσομοίωση πρότεινε ότι οι πρόγονοί μας αναζητούσαν συντρόφους παρόμοιους με τους εαυτούς τους λόγω των αυξανόμενων αναγκών όπως η φωτιά, η τροφή και το καταφύγιο για να επιβιώσουν στο θανατηφόρο κρύο. Οι νέες συνήθειες ζευγαρώματος, τις οποίες οι ερευνητές αποκαλούν «θετικό εκλεκτικό ζευγάρωμα», θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση των κρίσιμων ανθρώπινων ικανοτήτων – όπως η ανάπτυξη της επικοινωνίας που βασίζεται στη γλώσσα.

Η μεγαλύτερη εφευρετικότητα και η προθυμία για συνεργασία μεταξύ των γονέων, σύμφωνα με τη μελέτη τους, θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο. «Έχει υποστηριχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι η κλιματική αλλαγή και κυρίως η φάση των παγετώνων ήταν ένας σημαντικός μοχλός της ανθρώπινης εξέλιξης», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης, οικονομολόγο Bruce Petersen.

«Ο Δαρβίνος έδωσε μεγάλη έμφαση στη σεξουαλική επιλογή για την εξέλιξη. Ωστόσο, ο ρόλος της ως εξελικτικής δύναμης αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό για πάνω από έναν αιώνα» είπε ο Petersen. Με άλλα λόγια, μια εκεχειρία στην εποχή των παγετώνων στον πόλεμο μεταξύ των φύλων βελτίωσε τις πιθανότητες για ευφυείς γονείς που τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους και δίδασκαν καλά τα παιδιά τους.

Ο Petersen χρησιμοποίησε ανθρωπολογικά και κλιματικά δεδομένα για να αναπτύξει την προσομοίωση και διαπίστωσε ότι «περίοδοι σοβαρής κλιματικής αλλαγής» που ξεκινούσαν με ένα μεγάλο παγετώνα πριν από 676.000 έως 621.000 χρόνια θα είχαν οδηγήσει σε μια περίοδο αυξημένης σεξουαλικής επιλεκτικότητας. Αυτή η «Εποχή των Παγετώνων μέσα σε μια Εποχή των Παγετώνων», που ονομάστηκε MIS 16 από τα θαλάσσια ισότοπα που χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώρισή της, θα είχε οδηγήσει σε αυτό που ο Petersen αποκαλεί «θετικό εκλεκτικό ζευγάρωμα».

Η προσομοίωση της ερευνητικής ομάδας διαχώρισε τους πρώτους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες : πρώτον, μια ομάδα που ήταν η πιο έξυπνη αλλά σωματικά αδύναμη, μια δεύτερη «ενδιάμεση» ομάδα και, τέλος, μια τρίτη που ήταν η πιο δυνατή αλλά λιγότερο έξυπνη. Τα μαθηματικά μοντέλα διαπίστωσαν ότι το ζευγάρωμα ζευγαριών από την πρώτη κατηγορία όχι μόνο παρήγαγε τους πιο ικανούς απογόνους, αλλά ήταν συχνά το μόνο ζευγάρι με αρκετά παιδιά ώστε τα γονίδιά τους να επιβιώσουν από το βάναυσο παγετώνα. «Πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι τα τεράστια πλεονεκτήματα τόσο της γλώσσας όσο και της φωτιάς θα ασκούσαν ισχυρές επιλεκτικές πιέσεις σε αυτές τις συμπεριφορές», είπε ο Petersen. Χρησιμοποιώντας οικονομικά μοντέλα, ο Petersen τα περιέγραψε ως «οικογενειακά δημόσια αγαθά που παράγονται στο σπίτι», τα οποία ήταν «απαιτητικά να παραχθούν».

«Η μελέτη εφαρμόζει βασικές οικονομικές αρχές, που σπάνια χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν την ανθρώπινη εξέλιξη πριν από τον Homo sapiens», πρόσθεσε ο Petersen.

Πηγή: Daily Mail

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More