Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καλλιέργεια της φημισμένης φάβας της Σχοινούσας

Ξεκινά η τουριστική περίοδος, με τη νησιωτική Ελλάδα να έχει την τιμητική της. Τα νησιά, όμως, δεν φημίζονται μόνο για τον τουρισμό τους αλλά και για τα τοπικά προϊόντα, που παράγουν.

Η κάμερα της ΕΡΤ3 για τις ανάγκες των γυρισμάτων της εκπομπής «Από το Χωράφι, στο Ράφι» βρίσκεται στη Σχοινούσα. Ένα νησί, που έχει βαθιά ριζωμένη στην ιστορία του την καλλιέργεια της φάβας, θα μας πει ο αντιδήμαρχος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όπως λέει ο αντιδήμαρχος, Νίκος Νομικός, η καλλιέργεια ξεκίνησε από την αρχή που κατοικήθηκε ξανά το νησί. «Οι προ προ παππούδες μας φέρανε εδώ τον σπόρο τον οποίο καλλιεργούν συστηματικά από τότε όλες οι οικογένειες. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το καλλιεργούν πλέον οι νεότεροι αγρότες του νησιού μας και οι νεότερες γενιές. Υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αυτό είναι το θετικό και το σημείο, που έχει σημασία. Ότι ναι, ο τουρισμός είναι το κύριο κομμάτι του εισοδήματός μας και είναι πολύ σημαντικό και καλοδεχόμαστε όλους τους τουρίστες αλλά η Σχοινούσα έχει και αγροτική παραγωγή και η φάβα είναι το κύριο προϊόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Νομικός.

«Για τη σοδειά φέτος είναι μια μέτρια χρονιά. Οι προηγούμενες τρεις ήταν καταστροφικές, είχε πολύ κακές σοδειές. Παρ’ όλα αυτά επιμένουμε και προσπαθούμε. Φέτος η σοδειά υπάρχει, θα είναι επαρκής για την τοπική αγορά στη Σχοινούσα, την κατανάλωση στα εστιατόρια, τα οποία όλα το έχουν αγκαλιάσει το προϊόν και για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έρθουν στο νησί. Και φυσικά το προϊόν αυτό σε κάποιες ποσότητες θα πάει και στα αστικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η κλιματική κρίση είναι και στη Σχοινούσα και πρέπει εδώ να γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες από εμάς σαν αιρετοί για να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε επίσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανομβρίας τόνισε: «Είναι δύσκολο να βρεθεί να λύση για το πρόβλημα της βροχόπτωση. Γίνονται προσπάθειες να γίνουν έργα συγκράτησης όσο γίνεται ποσοτήτων βρόχινου νερού, αλλά υπάρχουν και δυνατότητες της τεχνολογίας μέσω αφαλατώσεων, εμπλουτίζοντας το νερό αυτό να είναι κατάλληλο και για αγροτική χρήση».

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More