Η Ιταλία προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας – 3 δις ευρώ οι ζημιές στη γεωργία (video)
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας γενικά σε όλη τη χώρα, με τον χάρτη να χρωματίζει με ‘κόκκινο’ τις περιφέρειες του Βορρά.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η εικόνα του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της Ιταλίας, για την οποία η ertnews ασχολείται εκτενώς ήδη από τις 15 Ιουνίου.
Μια πρόσφατη παρακολούθηση του ποταμού Πάδου ανέδειξε την στάθμη “στα -3,3 μέτρα σε σύγκριση με το χαμηλότερο υδρομετρικό μηδέν του περσινού 15αύγουστου”, με τοπικά τη στάθμη να έχει πέσει συνολικά και κατά 8 μέτρα.
Προβλήματα σε γεωργία και υδροηλεκτρική ενέργεια
Την ανησυχία του για την εικόνα της χώρας εξέφρασε ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος παραδέχτηκε το πρόβλημα τόσο για τη γεωργία όσο και για το ενεργειακό. Πράγματι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος ανά την επικράτεια είναι ουσιώδους σημασίας.
Η Corriere della Sera μεταδίδει πως την Τρίτη η ενεργειακή Enel αναγκάστηκε να σβήσει προσωρινά τις τουρμπίνες στις εγκαταστάσεις της Isola Serafini di San Nazzaro, στην Πιατσέντσα. Παράλληλα στις Άλπεις, αν και οι φυσικές και τεχνητές λίμνες έχουν χαμηλότερη από το κανονικό στάθμη του νερού, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά. Όμως είμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού.
Με την ξηρασία να επηρεάζει τις αγροτικές καλλιέργειες και σε μια εποχή που είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η πλήρης παραγωγή εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται το πρόβλημα να έχει τελικό αντίκτυπο στα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Μάλιστα πριν από λίγη ώρα η Ένωση Αγροτών Coldiretti αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστη η γεωργία από την ξηρασία, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι στιγμής.
Τοπικές διατάξεις ενόψει κυβερνητικών μέτρων
Πλέον καθημερινά ανακοινώνονται τοπικές διατάξεις. Στην Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια κηρύχθηκε περιφερειακή κατάσταση κρίσης, ενώ οι δήμοι καλούνται να εκδώσουν τοπικά διατάγματα για την εξοικονόμηση νερού. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η δήλωση της Συμβούλου Περιβάλλοντος Irene Priolo: “Τώρα δεν είναι η ώρα να πλύνετε το αυτοκίνητο”.
Σε ακρόαση στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, η ενεργειακή Enel εξήγησε πως “το νερό έχει τελειώσει” και πως “όλη η διαθεσιμότητα έχει χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του γεωργικού τομέα για τις επόμενες 10 ημέρες, έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν”. Αν και τονίζεται πως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να προκύπτει δελτιοποίηση νερού για πολιτική χρήση, η γεωργία ανησυχεί πολύ, εφόσον δεν αποκλείεται να κηρυχθεί η κατάσταση φυσικής καταστροφής σε περίπτωση ζημιών στη συγκομιδή.
Με διαφορά όμως η περιφέρεια που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα μέχρι στιγμής είναι αυτή του Πεδεμοντίου, με πρωτεύουσα το Τορίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας της περασμένης Παρασκευής, είναι 170 οι δήμοι “που έχουν υιοθετήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης κανονισμών σχετικά με τη συνειδητή χρήση του πόσιμου νερού και τον περιορισμό ή την απαγόρευση της άσκοπης χρήσης” ενώ “στην περιοχή της Νοβάρα, 10 δήμοι αναγκάστηκαν επίσης να προβούν σε νυχτερινές διακοπές παροχής νερού”.
Προς την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Σήμερα θα συνεδριάσουν οι Περιφέρειες με τον Αρχηγό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ φαίνεται σχεδόν δεδομένο να ζητηθεί εντός της εβδομάδας η Κυβέρνηση να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την λειψυδρία.
Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ από χθες, φαίνεται πως οι Περιφέρειες θα ζητήσουν να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη και γεωργική χρήση των υδάτινων πόρων. Για την οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να διατεθούν δημόσιοι πόροι, και έτσι γίνεται λόγος για πρόσβαση στους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Σημειώνεται πως δεν είναι όλες οι περιφέρειες του Βορρά στην ίδια μοίρα, πόσο μάλλον αναφέρεται ένα πρόβλημα …αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της περιφέρειας της Αλπικής Βάλε ντ’ Αόστα, η οποία είπε ‘όχι’ σε αίτημα βοήθειας από το γειτονικό Πεδεμόντιο επικαλούμενη τη δύσκολη κατάσταση που και η ίδια αντιμετωπίζει με τους υδάτινους πόρους.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μιας Κυβερνητικής απόφασης ίσως να είναι η ύστατη λύση σε ένα θέμα, όχι τόσο απλής, αλληλεγγύης μεταξύ γειτόνων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More