Η Ιταλία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με την Τουρκία, με απώτερο στόχο την επίλυση του μεταναστευτικού
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η Ιταλία κινείται δυναμικά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, και για τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθεί με τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα με την Τουρκία. Στην κορυφή της ατζέντας το μεταναστευτικό, εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη Χώρα.
Την Τετάρτη 11/01, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Palazzo Chigi για να συζητήσει το θέμα με τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταγιάνι, τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, και την επικεφαλής των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, Ελισαμπέτα Μπελόνι.
Η πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους μια στρατηγική για την επιβράδυνση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία, περνώντας έτσι από συμφωνίες με τις χώρες αναχώρησης. Βάσει των ανωτέρω, δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως οι Ιταλικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση του μεταναστευτικού προβλέπουν στενές επαφές με την Τουρκία, και έπειτα με Λιβύη και Τυνησία.
Με το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφιερωμένο στο μείζον πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης προ των πυλών (9 και 10 Φεβρουαρίου) η Μελόνι έχει ανάγκη να επιδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους πως η ομάδα της μπορεί να πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα 13/01 ο Ιταλός ΥπΕξ και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αντόνιο Ταγιάνι, μετέβη αυθημερόν στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Συνάντηση Ταγιάνι-Τσαβούσογλου: στο επίκεντρο το μεταναστευτικό, αλλά όχι μόνο
Όπως τόνιζε χθες σχετικό δελτίο Τύπου του Ιταλικού ΥπΕξ “η αποστολή, η οποία θα επιτρέψει να γίνει απολογισμός των διμερών σχέσεων, ιδίως της σταθερής συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, και να συζητηθούν τα κυριότερα περιφερειακά και διεθνή θέματα, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ιταλικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κύριες χώρες της διευρυμένης Μεσογείου και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας στη διαχείριση των μεταναστών”.
Ο Ιταλός ΥπΕξ Antonio Tajani (AP Photo/Riccardo De Luca)
Και πράγματι, όπως σημειώνει ο Ιταλικός Τύπος, τα θέματα στην ατζέντα ήταν ποικίλα και μεγίστης σημασίας: η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, η προμήθεια φυσικού αερίου, ο ‘φάκελος Λιβύη’ και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε δήλωσή του στον Τουρκικό Τύπο (Daily Sabah και Anadolu) πριν την συνάντηση, ο Ταγιάνι αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως “είμαστε έτοιμοι για στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, καθώς και της λαθρεμπορίας ανθρώπων και των παράνομων εξόδων”.
Στο τέλος της συνάντησης στην Άγκυρα, ο Ιταλός ΥπΕξ δήλωσε πως “η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα για την Ιταλία και την Τουρκία” και σε tweet πρόσθεσε επίσης πως το ίδιο ισχύει και “για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και των Βαλκανίων”.
#Ankara Ringrazio @MevlutCavusoglu per l’incontro di oggi. Il contrasto all’immigrazione illegale è una priorità strategica dei nostri governi, anche per stabilizzare la Libia ed i Balcani. Lavoriamo a rafforzare i nostri rapporti economici, anche con business forum ad Istanbul. pic.twitter.com/5UawjYgAPB
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) January 13, 2023
Ήδη χθες ο Ιταλός ΥπΕξ Ταγιάνι είχε υπογραμμίσει την απόλυτη προτεραιότητα του μεταναστευτικού για την Ιταλία, δείχνοντας πως αυτό θα ήταν στην κορυφή της ατζέντας από Ιταλικής πλευράς. “Η (Ιταλική) Κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση του μεταναστευτικού. Απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις Χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της παράνομης αναχώρησης των μεταναστών”.
Μάλιστα, ο Ταγιάνι είχε τονίσει πως θα μιλούσε στον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου “όχι μόνο για τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της οποίας πολλοί μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, αλλά και για τη Λιβύη, η οποία -μαζί με την Τυνησία- είναι η άλλη μεγάλη λεκάνη αναχώρησης”.
Η Ιταλία (ξανα)κοιτά προς τη Μεσόγειο
Η Ιταλία βρίσκεται σε νέα φάση των σχέσεων με την Τουρκία, και δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη επίσκεψη έπειτα από τη νέα στρατηγική της Κυβέρνησης Μελόνι είναι η σημερινή του ΥπΕξ Ταγιάνι στην Άγκυρα.
Οι εποχές του ‘δικτάτορα Ερντογάν’ (επί Ντράγκι, ως ακολουθία του πλέον γνωστού Sofagate) φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί στο βωμό της διπλωματίας και στα πλαίσια της (προσπάθειας) επίτευξης του σχεδίου της Κυβέρνησης Μελόνι. Επίσης, το γεγονός πως ο Ιταλός ΥπΕξ σήμερα επιβεβαίωσε πως και οι δύο Χώρες εργάζονται “για την ενίσχυση των οικονομικών (τους) σχέσεων, επίσης μέσω ενός επιχειρηματικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη” δείχνει και μια ‘εν γίγεσται’ ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Η Ιταλία λοιπόν δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο, πόσο μάλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, και έτσι ήδη την επόμενη Δευτέρα 16/01 ο Ιταλός ΥπΕς κ. Πιαντεντόσι θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Σοϊλού.
Σύμφωνα με το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nova, η Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση της εισροής παράτυπων μεταναστών και “η Ελληνοτουρκική διαδρομή αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των αφίξεων στην Ιταλία μέσω θαλάσσης το 2022, μετά τη Λιβυκή διαδρομή, από την οποία φθάνει περίπου το 50% των μεταναστών, και την Τυνησιακή διαδρομή, με περίπου 30%”. Κάτι το οποίο δικαιολογεί το γεγονός πως τις επόμενες εβδομάδες οι Ιταλοί ΥπΕς και ΥπΕξ αναμένεται να ταξιδέψουν σε Λιβύη και Τυνησία.
Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα Europa Today “δεν είναι η πρώτη φορά που μια (Ιταλική) Κυβέρνηση προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής για να σταματήσει τις αφίξεις, αλλά η Τυνησία και η Λιβύη δεν αποδείχθηκαν ποτέ ιδιαίτερα αξιόπιστοι εταίροι σε αυτό το θέμα”. Μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά το σχέδιο της Κυβέρνησης Μελόνι θα πετύχει.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More