Η Ισπανία στο σταυροδρόμι των τριπλών εκλογών του 2023
Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ξεκίνησε δυναμικά για κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ισπανία σε μία χρονιά τριπλών εκλογών. Στις 28 Μαΐου προπομπός θα είναι οι εκλογές σε δήμους και Αυτονομίες και προς το τέλος της χρονιάς που ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την Βουλή και την Γερουσία. Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, όμως όλα δείχνουν ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την προεδρία της ΕΕ, που η Ισπανία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά την Σουηδία.
Ως εκ τούτου όλες οι προσπάθειες των κομμάτων προσανατολίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην βελτιστοποίηση της επικοινωνιακής τους καμπάνιας. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα μειώσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων ή των, σε εκκρεμότητα, νομοσχεδίων και θα επιχειρήσει να προωθήσει περισσότερο επικοινωνιακά το κυβερνητικό της έργο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος μετά την αλλαγή ηγεσίας του πριν από ένα χρόνο, αποφάσισε την οριστική στροφή σε ένα πιο μετριοπαθές πολιτικό προφίλ που συνάδει με αυτό του επικεφαλής του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό.
Μέχρι σήμερα σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων δίνουν μικρό προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα όμως καμία δεν δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα του Φεϊχό. Επίσης ακόμα και οι λιγοστές δημοσκοπήσεις που δίνουν το προβάδισμα στο Σοσιαλιστικό κόμμα , δεν δίνουν αυτοδυναμία στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Που σημαίνει ότι όπως διαμορφώνεται το κλίμα μέχρι αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε κι αν είναι ο νικητής των επόμενων γενικών εκλογών θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να μπορέσει να κυβερνήσει. Οπότε και πάλι δημιουργούνται δύο μπλοκ αυτό της αριστεράς και της δεξιάς όπως ταυτοποιούνται στα ισπανικά ΜΜΕ , που θα υποχρεώσουν Σάντσεθ ή Φεϊχό να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται πιο εύκολο για τον Σάντσεθ να κυβερνήσει λόγω της υπάρχουσας εμπειρίας του από την κυβέρνηση μειοψηφίας που σχημάτισε με τους Ουνίδας Ποδέμος αλλά και την στήριξη στο νομοθετικό του έργο που έλαβε τα χρόνια της διακυβέρνησής του από τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα του κοινοβουλίου.
Για τον Νιούνεθ Φεϊχό, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς ναι μεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αλλά ο μόνος σύμμαχος που μπορεί να αναζητήσει είναι το ακροδεξιό κόμμα Βοξ, εικόνα που δεν συνάδει με το πολιτικό προφίλ του Φεϊχό και των άμεσων συνεργατών του. Άλλωστε σε εκείνες τις Αυτονομίες, όπου χρειάστηκε το Λαϊκό Κόμμα να συμμαχήσει με το Βοξ τα αποτελέσματα είναι μάλλον αρνητικά καθώς οι πολιτικές απαιτήσεις της Ακροδεξιάς δυσκόλεψαν πολύ την πολιτική πρακτική που το Λαϊκό Κόμμα επιχειρεί να προβάλει. Επιπλέον μέχρι σήμερα ο Φεϊχό αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα αν θα συγκυβερνούσε μετεκλογικά με την ακροδεξιά και η μόνιμη απάντηση του είναι η αυτοδυναμία.
Στην πραγματικότητα πάντως η πλέον ρεαλιστική “δημοσκόπηση” που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, στις 28 Μαΐου που θα αποδείξει ποιες είναι οι πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος.
Στο Μέγαρο της Μονκλόα , όπου βρίσκεται τόσο η κατοικία όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο, επιμένουν ότι για να αντιμετωπίσουν το εκλογικό έτος δεσμεύονται για καλά οικονομικά δεδομένα. Βασίζονται δηλαδή στην πρόοδο της οικονομίας, η οποία με βάση τα πρόσφατα στοιχεία είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.
Έτσι λοιπόν όχι μόνο ο πληθωρισμός, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από την κορύφωσή του το καλοκαίρι -τώρα είναι στο 5,8%, αλλά και η απασχόληση βρίσκεται στο μέγιστό της ( με πάνω από 20 εκατομμύρια απασχολούμενους) και η οικονομία, παρά την επιβράδυνση, αυξήθηκε κατά περίπου 5% το 2022.
Μετά από μία τετραετία που σημαδεύτηκε από το σοκ της πανδημίας, την ηφαιστειακή έκρηξη στη Λα Πάλμα, τον πόλεμο στην Ουκρανία με αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει φρένο στην “νομοθετική παραγωγή” – καθώς ενέκρινε σχεδόν 200 νόμους τα τελευταία χρόνια με στόχο την οικονομική και κοινωνική προστασία. Οι συνεργάτες του Σάντσεθ αποφασίζουν πλέον να επικοινωνήσουν τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας και διαθέτουν λιγότερο από ένα χρόνο για να το πράξουν.
Η ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η δυνατότητα να συνεχιστεί η γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στα ενεργειακά ζητήματα στις Βρυξέλλες, όπως συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής, θα είναι επίσης σημαντικά επιχειρήματα για την κυβέρνηση Σάντσεθ προκειμένου να επικοινωνήσει την διαχειριστική της ικανότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία σημειωτέον καταψήφισε την πλειοψηφία των νόμων χρησιμοποιώντας την καταστροφολογία ως επιχείρημα, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις προεκλογικά έχοντας όμως ως σοβαρό πλεονέκτημα την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά της τετραετίας.
Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More