Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ισπανία θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η Ισπανία θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Wener Hoyer ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όταν λήξει η θητεία του στα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Πέμπτη η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Nadia Calviño κατά την άφιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείσα εάν θα είναι η ίδια η υποψήφια, η Calviño δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή» είναι «απολύτως αφοσιωμένη στο έργο του προέδρου Pedro Sánchez και είπε ότι είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να είναι οικονομική αντιπρόεδρος στο επόμενο διάστημα.

«Η Ισπανία έχει ανθρώπους με εξαιρετικό ταλέντο και, φυσικά, θα παρουσιάσουμε τον βέλτιστο υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε εύθετο χρόνο και μορφή», είπε ο επίσης υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε ότι η η αντικατάσταση δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους και προς το παρόν η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι «ανεπίσημη».

«Θα προτείνουμε το κατάλληλο πρόσωπο για την αντικατάσταση του προέδρου της ΕΤΕπ εγκαίρως», είπε η Καλβίνο.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφίων από τα κράτη μέλη λήγει αυτήν την Παρασκευή, 16 Ιουνίου, μετά την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής που διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, διοικητές της οποίας είναι οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών, οι οποίοι παρέχουν το κεφάλαιο στο κοινό της τράπεζας της ΕΕ.

Οι διοικητές πρέπει να κοινοποιήσουν τους υποψηφίους τους στη γενική γραμματεία της ΕΤΕπ, μετά την οποία θα εκδώσουν σύσταση για νέο πρόεδρο που πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, μετά την οποία οι διοικητές θα επιβεβαιώσουν το διορισμό εγγράφως.

Προς το παρόν, μόνο η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει ως υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο, ενώ υποψήφιο θα παρουσιάσει και η Σουηδία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η ΕΤΕπ διοργανώνει διοικητικό συμβούλιο αύριο στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ πραγματοποιούν τη μηνιαία συνεδρίασή τους αυτήν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο αντικαταστάτης του Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος προεδρεύει της ΕΤΕπ από το 2012 για δύο συνεχόμενες θητείες, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η ΕΤΕπ είναι η δημόσια τράπεζα της ΕΕ, υπεύθυνη για τη διοχέτευση της χρηματοδότησης σε τομείς προτεραιότητας για το κοινοτικό μπλοκ, για το οποίο διαθέτει κεφάλαιο σχεδόν 80.000 εκατομμυρίων ευρώ που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη με βάση το ΑΕΠ τους. Από τη δημιουργία του το 1958, έχει επενδύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΤΕπ είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη διοχέτευση των 20.000 εκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που σκοπεύει να διαθέσει η Ισπανία για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στις αυτόνομες κοινότητες, σύμφωνα με τον Ισπανό αντιπρόεδρο.

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, ο οποίος έδειξε τον ενθουσιασμό και τη διαθεσιμότητά του να συνεργαστεί για τη διοχέτευση αυτών των δανείων της ΕΕ Επόμενης Γενιάς, εκμεταλλευόμενος την καλή εργασιακή εμπειρία έχει ήδη την ΕΤΕπ με τις αυτόνομες κοινότητες», είπε ο Καλβίνο στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυτό το ταμείο των 20.000 εκατομμυρίων ευρώ για τις Αυτόνομες Κοινότητες αποτελεί μέρος της προσθήκης στο σχέδιο ανάκαμψης που θα παρουσιάσει η Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει τα 84.000 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που της αντιστοιχούν από το Ταμείο Ανάκαμψης Επόμενης Γενιάς, επιπλέον των περισσότερες από 77.000 εκατομμύρια άμεσες μεταβιβάσεις που έχει ήδη αναθέσει.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε επισήμως την κοινοτική εκτελεστική εξουσία “πριν από λίγες εβδομάδες” για την πρόθεσή της να ζητήσει αυτόν τον όγκο δανείων και προετοιμάζει την επίσημη παρουσίαση της προσθήκης και το αίτημα για την τέταρτη πληρωμή του σχεδίου ανάκαμψης, εκ των οποίων έχει λάβει 37.000 εκατ. ευρώ από το 2021, δήλωσε ο Ισπανός αντιπρόεδρος.

Η Calviño επέμεινε ότι η Ισπανία «ηγείται» στην ανάπτυξη του ταμείου στην Ευρώπη και τόνισε ότι περισσότερα από 400.000 έργα από εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πολίτες και δημόσιες διοικήσεις έχουν ήδη επωφεληθεί από τα περισσότερα από 27.300 εκατομμύρια ευρώ σε προσκλήσεις για βοήθεια και διαγωνισμούς για έργα ήδη επιλυθεί.

Από την άλλη πλευρά, στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, η αντιπρόεδρος μετέφερε τη δέσμευση της Ισπανίας να αυξήσει τη συνεισφορά της στα μέσα της δημόσιας τράπεζας της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ουκρανικής οικονομίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, αν και προς το παρόν δεν έβαλε αριθμητικά στοιχεία για τις πρόσθετες εγγυήσεις που θα παρείχε γι’ αυτό.

«Η συζήτηση για την ανοικοδόμηση και τη στήριξη της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία υπό την ισπανική προεδρία (του Συμβουλίου της ΕΕ) στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», θυμήθηκε η Καλβίνο.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More