Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, 2-3% του πληθυσμού ή περίπου 200.000 έως 300.00 άτομα, οποιασδήποτε ηλικίας, πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή στη χώρα μας, ένας αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος κατά τη γνώμη μου.
Γράφει η Γκόλφω Λιαμάκη, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας*
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή συγκαταλέγεται στις πλέον βασανιστικές ασθένειες- ψυχικές και μη- η οποία, χωρίς έγκαιρη και εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σταδιακή απώλεια της ικανότητάς του να λειτουργεί ανεξάρτητα και συχνά σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του αλλά και των μελών της οικογένειάς του.
H Δρ Κλινικής Ψυχολογίας, Γκόλφω Λιαμάκη
Ωστόσο, παρόλο που η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μία αρκετά συχνή ψυχική διαταραχή με παιδική συνήθως έναρξη και μία δυνητικά χρόνια διαταραχή με δυσμενή πρόγνωση για την εξέλιξή του πάσχοντα, η ανάγκη των ατόμων με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή για έγκαιρη και εξειδικευμένη θεραπεία δεν έχει αναγνωρισθεί επαρκώς στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαταραχή να εξακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένει αδιάγνωστη ή να διαγιγνώσκεται λανθασμένα, ιδιαίτερα όταν η μορφή της είναι σπάνια και λιγότερο γνωστή.
Έτσι πολλοί πάσχοντες και οι οικογένειές τους παραμένουν σε απομόνωση και σε απόγνωση χωρίς πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία. Τα δημόσια ιατρεία τα οποία εξειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία των ατόμων με τη διαταραχή αυτή είναι πραγματικά ελάχιστα. Είναι συγκεντρωμένα ως επί το πλείστον στην πρωτεύουσα και έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων στα οποία μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Σχετικά άρθρα:
Ζώντας με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή – Προσωπικές ιστορίες
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD): η ασθένεια της αμφιβολίας
Όταν η βαρύτητα της διαταραχής χρήζει νοσηλείας ή όταν υπάρχει απειλή για την υγεία ή τη ζωή του πάσχοντα, τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή νοσηλεύονται σε γενικές ψυχιατρικές κλινικές- αφού δεν προβλέπονται κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία για τη διαταραχή αυτή- συχνά μαζί με άτομα που εκδηλώνουν ενεργή ψυχωσική συμπτωματολογία και τα οποία συνήθως βρίσκονται σε υπερδιέγερση εξαιτίας των συμπτωμάτων τους. Η θεραπεία που λαμβάνουν είναι ως επί το πλείστον φαρμακευτική, ενώ η Θεραπεία Συμπεριφοράς και η Έκθεση με Παρεμπόδιση της Αντίδρασης-η θεραπεία εκλογής για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή διεθνώς-δεν προσφέρεται σε ενδο-νοσοκομειακό πλαίσιο.
Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων με τη διαταραχή αναζητούν βοήθεια στα ιδιωτικά γραφεία των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων. Σε ό,τι αφορά το είδος της προσφερόμενης θεραπείας, η φαρμακοθεραπεία ως μονοθεραπεία φαίνεται να είναι η συχνότερη μορφή θεραπείας στη χώρα μας για τη διαταραχή αυτή. Συγκριτικά λιγότερο συχνά, προσφέρεται ψυχοθεραπεία χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας είναι αρκετά συχνός, επίσης. Σε ό,τι αφορά την προσφερόμενη ψυχοθεραπεία, αν και η Θεραπεία Συμπεριφοράς έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά προ πολλού ως η πλέον αποτελεσματική, συχνά ακολουθούνται άλλες, λιγότερο ή καθόλου αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες λίγες πρωτοβουλίες από άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή, τα οποία έχουν δημιουργήσει forums και blogs τα οποία απευθύνονται σε πάσχοντες με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Εκεί τα μέλη τους μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να λάβουν κάποια μορφή υποστήριξης και καθοδήγησης. Μία τέτοια κοινωφελής δράση είναι και η ομάδα @ocdingreece (Ελληνική Κοινότητα OCD), η οποία δραστηριοποιείται στο Instagram εδώ και έναν χρόνο περίπου.
Πρόκειται για μία καινοτόμα εθελοντική πρωτοβουλία, στην οποία 4 επαγγελματίες ψυχικής υγείας και 7 πάσχοντες με τη διαταραχή, ενώνουν τις γνώσεις και τις προσωπικές τους εμπειρίες προκειμένου να συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το τι πραγματικά είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.
Όραμα της ομάδας @ocdingreece είναι η δημιουργία της πρώτης Ελληνικής Κοινότητας για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται ή/και επηρεάζονται από τη διαταραχή, όπως είναι οι πάσχοντες, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους αλλά και επαγγελματίες όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί κάθε ειδικότητας και άλλοι.
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές δημοσιεύσεις για τη διαταραχή που απευθύνονται στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται να παραμένει κανείς αρκετά προσεκτικός και να εξετάζει πάντα την αξιοπιστία και την επιστημονική εγκυρότητα των δημοσιεύσεων αυτών.
________________________________________________________________________
*Η Γκόλφω Λιαμάκη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είναι κάτοχος ελληνικής και βρετανικής άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
Είναι εγκεκριμένη Επαγγελματίας Ψυχολόγος (Registered Practitioner Psychologist) από το Health & Care Professions Council (HCPC) της Μ. Βρετανίας και πιστοποιημένη κλινική νευροψυχολόγος από τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία, της οποίας είναι τακτικό μέλος (Chartered Member with AFBPsS). Πρόσφατα, ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής της στην επιστήμη της Ψυχολογίας, η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία της απένειμε τον τίτλο Fellow Associate. Η Γκόλφω Λιαμάκη είναι, επίσης, επαγγελματίας μέλος (Professional Member) της International OCD Foundation και της OCD-UK.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More