Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΕ μετρά καταστροφές και θύματα της κλιματικής κρίσης 40 χρόνων – Οργανώνει πολιτική προσαρμογής  

H παρουσίαση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία καταγράφονται οι οικονομικές ζημιές και τα ανθρώπινα θύματα ανά κράτος μέλος από ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική κρίση την περίοδο 1980-2021 ήταν το θέμα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Επιπλέον αναλύθηκε η στρατηγική που διαμορφώνει η ΕΕ ήδη από το 2013 για την προσαρμογή των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το κατά πόσον αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Καλεσμένη για την ανάπτυξη αυτών των ζητημάτων ήταν η κα Χριστιάνα Φωτιάδου, εμπειρογνώμων του ΕΟΠ -που έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη- σε θέματα επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και Προσαρμογής. 

Η κα Φωτιάδου, αφού παρουσίασε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εξήγησε τον σκοπό της σύνταξης μια τέτοιας Έκθεσης που δίνει την εικόνα για το τι συνέπειες υπήρξαν από την κλιματική κρίση για της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα σε βάθος 40ετίας. Παρουσίασε, έτσι, ενδεικτικά αριθμούς που περιέχονται στην έκθεση και αφορούν τις χώρες με τις μεγαλύτερες και τις λιγότερες υλικές ζημιές και θανάτους και εξήγησε σε ποια θέση βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Στην εκπομπή συζητούνται επίσης τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη γεωγραφική και χρονολογική κατανομή των ζημιών και θανάτων, αλλά και το ποια ακραία φαινόμενα κοστίζουν πιο ‘ακριβά’ στις οικονομίες.  Π.χ. οι χρηματικές ζημιές από πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ. είναι μεγαλύτερες από εκείνες που προκαλούν οι δασικές μεγα-πυρκαγιές.  Ωστόσο οι συνέπειες των μεγάλων δασικών πυρκαγιών είναι πιο μακροχρόνιες για το φυσικό, αλλά και το ανθρώπινο οικοσύστημα.  

Ακόμη, αναφέρεται το ποσοστό των φυσικών καταστροφών για τις οποίες υπάρχει ασφάλιση στις διάφορες χώρες μέλη, πέραν της κρατικής αρωγής. Τέλος, εξηγείται το ότι η ΕΕ, έχοντας πλέον δεχθεί πως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ούτως ή άλλως σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, καταστρώνει στο εξής μια πολιτική προσαρμογής των χωρών μελών σ ’αυτήν.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More