Η ΕΕ αποχαιρετά τον Ζακ Ντελόρ – H πορεία του «αρχιτέκτονα» της ενωμένης Ευρώπης
Μεσίστιες κυματίζουν οι ευρωπαϊκές σημαίες στο κτίριο της Κομισιόν σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ. Ο πολιτικός που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του με την Ενωμένη Ευρώπη έφυγε σε ηλικία 98 ετών, έχοντας κατακτήσει τεράστια αναγνώριση για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιδέα.
«Η ιστορική κατασκευή, η ιστορική φιλοδοξία αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού συνόλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς δυσκολίες και κάθε είδους εντάσεις. Αλλά πρέπει να έχει ψυχή…». Με αυτά τα λόγια, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας από τους πιο εμβληματικούς Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφει το όραμα για την οικονομική ενοποίηση που θα οδηγούσε λίγα χρόνια μετά στο ενιαίο νόμισμα.
Στην εποχή ηγετών, όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλμουτ Κόλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ και σε μία στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις, λόγω της βρετανικής απροθυμίας για περισσότερη εμβάθυνση, ο Ζακ Ντελόρ κατάφερε να γίνει ο αρχιτέκτονας της οικονομικής ενοποίησης και του ευρώ. Όμως γνώριζε πόσο εύθραυστες ήταν οι ισορροπίες και πόσο αναγκαίες οι συνθήκες.
Τι θα γίνει αν δεν καταφέρουμε να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφο και είχε απαντήσει: «Η Ευρώπη θα αποδομηθεί. Εγώ δε θα ζω, αλλά σε είκοσι χρόνια, οι Άγγλοι θα πουν ότι δεν τραβάει…».
Πριν μπει στην πολιτική, ο Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στη Σορβόννη, όπου είχε κάνει τις σπουδές του και ήταν Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντελμά. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1981 έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν πριν γίνει ευρωβουλευτής και αργότερα Πρόεδρος της Κομισιόν. Στα χρόνια του μπήκαν τα θεμέλια για τις συνθήκες Σένγκεν, την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, αλλά και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Προχώρησε την κοινή αγροτική πολιτική και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ. Το κτήριο στις Βρυξέλλες φέρει το όνομά του.
«Όταν μου παρουσίασαν την ιδέα (να δώσουν το όνομα μου στο κτήριο), εξέφρασα κάποιες αμφιβολίες. Δεν θα έπρεπε να αποδοθεί αυτή η τιμή σε κάποιον άλλον υπέρμαχο της Ευρώπης; Είναι σωστό να αποδοθεί σε κάποιον που ζει ακόμα; Ή τουλάχιστον να περάσουν κάποιοι μήνες από την “αποχώρησή” του; Ευτυχώς που δεν είμαι προληπτικός, αλλά σίγουρα θα προσέχω περισσότερο την υγεία μου τους επόμενους μήνες…» είχε πει ο Ζακ Ντελόρ.
Υπέρμαχος της οικονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική πρόοδο, ο Ντελόρ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για τη χαλαρή κουλτούρα διαχείρισης πόρων που οδήγησε στο σκάνδαλο που έπληξε τον διάδοχό του, Ζακ Σαντέρ του Λουξεμβούργου.
Ήταν παντρεμένος από το 1948 και έχασε τον γιο του σε ηλικία 29 ετών από λευχαιμία. Η κόρη του, Μαρτίν Ομπρί, ακολουθεί τα πολιτικά του βήματα και αυτή τη στιγμή είναι δήμαρχος της Λιλ.
Πηγή: ΕΡΤ/ Κλειώ Νικολάου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More