Η Δύση υπέβαλε σχέδιο απόφασης κατά της Τεχεράνης για τα πυρηνικά – «Θα λάβουμε αντίμετρα», προειδοποιεί το Ιράν
Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο συμβούλιο κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ), με το οποίο καταδικάζουν την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, προειδοποίησε τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να μην προχωρήσουν σε ψήφισμα κατά του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Αργότερα, διπλωμάτες ανέφεραν στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι οι δυτικές χώρες προχώρησαν στην κατάθεση του ψηφίσματος στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
«Το κείμενο κατατέθηκε επισήμως» λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Τρίτης (01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο AFP πηγή, ενώ μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία.
Η σύνοδος των κυβερνητών της ΙΑΕΑ ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βιέννη, όπου είναι η έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Ο Αμπάς Αράγκτσι σε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του καταδίκασε έντονα την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στην κατάθεση του σχεδίου, προειδοποιώντας ότι «θα περιπλέξει περαιτέρω το θέμα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Την ίδια ώρα, διπλωμάτες τόνισαν στο AFP ότι το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο σχεδίαζαν να καταθέσουν το ψήφισμα πιθανότατα την Πέμπτη.
Το εν λόγω ψήφισμα έχει στόχο να αυξήσει τη διπλωματική πίεση προς το Ιράν και να συμμορφωθεί με τους κανόνες που αφορούν τα πυρηνικά.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι το μέτρο των ευρωπαϊκών δυνάμεων «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ιράν και του οργανισμού».
Ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε την Παρασκευή δύο σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, τη στιγμή που ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δηλώνει ότι «επιδιώκει την άρση των αμφιβολιών και των ασαφειών» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το 2015 το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) κατέληξαν σε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το κείμενο προέβλεπε τη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι το Ιράν δεν θα προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ όριζε ως ανώτατο όριο για τον εμπλουτισμό του ουρανίου το 3,67%.
Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το 2018, οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή και επανέφεραν τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.
Έκτοτε η Τεχεράνη έχει αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60%, κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δε διαθέτει πυρηνικά όπλα και η οποία εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει τα αποθέματά του σε ουράνιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για να σταματήσει την αύξηση των αποθεμάτων της σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%.
«Αν υιοθετηθεί απόφαση εις βάρος μας, το Ιράν θα λάβει αντίμετρα και θα λάβουμε νέα μέτρα που θα αφορούν το πυρηνικό μας πρόγραμμα τα οποία σίγουρα δεν θα τους αρέσουν καθόλου», προειδοποίησε το Σάββατο ο Αραγτσί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αραγκτσί είχε αναφέρει ότι το Ιράν είναι «πρόθυμο να διαπραγματευτεί» με βάση το «εθνικό συμφέρον» και τα «αναφαίρετα δικαιώματα», αλλά δεν είναι «έτοιμο να διαπραγματευτεί υπό πίεση και εκφοβισμό». Ο βετεράνος διπλωμάτης ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν στις συνομιλίες που οδήγησαν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More