Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η δημιουργία κοινοτήτων είναι το κλειδί για να γεφυρωθεί το χάσμα φροντίδας για τις γυναίκες στη Λατινική Αμερική

Η δημιουργία κοινοτήτων μέσω τοπικών πρωτοβουλιών ήταν το κλειδί για την προσπάθεια κάλυψης του χάσματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στην υγεία των γυναικών, αλλά είναι απαραίτητο να ενοποιηθούν αυτού του είδους τα έργα για να επιτευχθεί αντίκτυπος στη Λατινική Αμερική.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν έργα που δημιουργούν κοινότητα και που θέλουν να δείξουν τη μεγάλη ανισότητα που έχουμε σε σχέση με την ιατρική και τη ζωή γιατί αυτό πηγαίνει πολύ πιο μακριά από αυτό», δήλωσε η γυναικολόγος Florencia Salort.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ «Χτίζοντας κοινότητες. Ψηφιακός ακτιβισμός και συλλογική δράση για την ισότητα στην υγεία των γυναικών» , που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Τύπου της Roche, η Salort, η οποία είναι μέρος του «XProject», εξήγησε ότι αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση, να κάνει ορατά και να τερματίσει τα κενά στην υγεία των γυναίκες στην περιοχή.

«Δυστυχώς, οι διαφορές στους πόρους στη θεραπεία της υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι τεράστιες και αυτό συνεχίζεται με το ντόμινο αποτέλεσμα, αφού προκαλεί έλλειψη γνώσης και καθυστέρηση στην ανακάλυψη ασθενειών», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι όσον αφορά την υγεία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις και ταμπού προς τις γυναίκες, ειδικά σε θέματα σεξουαλικής, αναπαραγωγικής και φύλου, όπως η εμμηνόπαυση και η ενδομητρίωση.
Η Juana Antonio ασκεί την παραδοσιακή μαιευτική εδώ και 47 χρόνια στην Οαχάκα του Μεξικού, με στόχο την προώθηση αυτής της πρακτικής και των εξανθρωπισμένων γεννήσεων μέσω της εκπαίδευσης νέων μαιών.
Ωστόσο, σχολιάζει ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στο Μεξικό για την αναγνώριση αυτής της πρακτικής και την παραχώρηση δικαιωμάτων στις μητέρες και τα παιδιά τους που γεννιούνται με τη βοήθεια μαιών, αφού πολλές φορές δεν θέλουν να αναγνωρίσουν κάποια όπως η πρόσβαση σε εμβόλια για ανηλίκους.

«Το νεογέννητο έχει δικαιώματα και δεν είναι δίκαιο να του αρνούνται το εμβόλιο επειδή γεννήθηκε με μαία, αυτή είναι η πρόκληση που βιώνουμε σήμερα», είπε.
Ομοίως, εξέφρασε τη λύπη του που οι μαίες, παρά την εμπειρία τους, δεν μπορούν να εκδώσουν επίσημο πιστοποιητικό γέννησης ούτε μπορούν να συστήσουν στις εγκύους να παίρνουν φολικό οξύ ή θειικό σίδηρο, και τα δύο απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Milagros Kirparch, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «NoPausa» που επικεντρώνεται στην εμμηνόπαυση, είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει σχετικά με καταστάσεις υγείας όπως η εμμηνόπαυση.

«Δεν έχουμε πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο στην Αργεντινή αλλά ούτε και σε περιφερειακό επίπεδο, έχουμε μόνο παγκόσμια δεδομένα και αυτός είναι ο αντίκτυπος της παραπληροφόρησης της μη γνώσης απολύτως τίποτα για το τι μας συμβαίνει σε αυτό το στάδιο», εξήγησε κατά τη διάρκεια η Roche Press Day -με την οποία η EFE διατηρεί συμφωνία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ογκολογία.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη σειρά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και ότι αυτό το στάδιο της γυναίκας δεν σημαίνει «γήρας».

Από την πλευρά της, η Caterina Moretti, μια ψηφιακή επιρροή που ζει με το σύνδρομο Down, εξύψωσε τη σημασία της δημιουργίας κοινοτήτων για την επίτευξη αντίκτυπου σε περιφερειακό επίπεδο σε θέματα τόσο ευαίσθητα όπως αυτή η κατάσταση.
«Αυτό που κάνω είναι να κάνω ορατή την ομάδα των ατόμων με σύνδρομο Down για να καταρρίψω μύθους και προκαταλήψεις σχετικά με όσα λέγονται για την πάθηση», είπε.

Πηγή: EFE

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More