Η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη το σύνολο των φετινών ανανεώσιμων αποθεμάτων της Γης
Σήμερα 2 Αυγούστου υπολογίζεται ότι φτάσαμε στην Ημέρα Υπέρβασης της Παραγωγικής Ικανότητας της Γης, δηλαδή έχουμε καταναλώσει πλέον όλα τα ανανεώσιμα αποθέματα του πλανήτη μας για το 2023 και μέχρι το τέλος του έτους η όποια ανάπτυξη θα εξαντλεί τα μόνιμα αποθέματα που η Γη δεν θα αναπληρώσει ποτέ.
Στον υπολογισμό αυτό έφτασε η μελέτη της δεξαμενής σκέψης Global Footprint Network (GFN), που σε συνεργασία με εκατοντάδες διεθνείς οργανώσεις αναπτύσσει εργαλεία για τη μέτρηση και αξιολόγηση του οικολογικού αποτυπώματος σε 200 περίπου χώρες εδώ και δεκαετίες. Η Ημέρα της Υπέρβασης για τη Γη όταν άρχισε να υπολογίζεται το 1970, έδινε μια ημερομηνία προς τα τέλη Δεκεμβρίου του κάθε έτους. Μισό αιώνα αργότερα, η ημερομηνία έχει μετακινηθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα πλέον, αν και φέτος καθυστέρησε λίγες ημέρες σε σχέση με το 2022, αφού πέρυσι η Ημέρα Υπέρβασης ήταν η 28η Ιουλίου.
Όπως αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE το στέλεχος της WWF Ενρίκε Σεγκόβια η ανθρωπότητα βιώνει μια περίοδο οικολογικής κρίσης κατά της οποία καταναλώνει πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που ο πλανήτης μπορεί να αναπαράγει. Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος πλέον χρειάζεται 1,75 πλανήτες σαν τη Γη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του από άποψη πόρων, αν και βέβαια υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή στην κατανάλωση τους ανάμεσα στις διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, κάποιες λίγες χώρες όπως η Φινλανδία και η Ανγκόλα κλείνουν το έτος με αποθέματα πόρων, ενώ άλλες όπως το Λουξεμβούργο και το Κατάρ τους εξαντλούν μέσα σε ενάμιση μήνα. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να καθυστερούμε την ημερομηνία υπέρβασης κατά 19 ημέρες κάθε χρόνο μέχρι το 2030, αφού ακόμη βρισκόμαστε σε θέση να ανακτήσουμε τη λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων, σημειώνει η WWF.
Ο γενικός διευθυντής της GFN, Στήβεν Τιμπ, θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως τον κύριο παράγοντα για τα ανησυχητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες σχετίζονται άμεσα με την ολοένα και πιο γρήγορη κατανάλωση των πόρων της Γης. Ανάμεσα στις προτάσεις για τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων δεν βρίσκεται μόνο η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων καύσης στην ατμόσφαιρα, αλλά και η μείωση στις απώλειες τροφίμων, αφού υπολογίζεται ότι στην εποχή μας καταλήγει ανεκμετάλλευτο το 40% της τροφής που παράγεται παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Ενρίκε Σεγκόβια, «όχι μόνο τα κράτη και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος» σημειώνοντας ότι «ο δείκτης επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά και κοινωνικός και περιβαλλοντικός».
Πηγή: EFE
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More