Η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής λύρας που “σιώπησε” για αιώνες
Η αρχαία ελληνική επτάχορδη λύρα σιώπησε για αιώνες. Ο μουσικός και ερευνητής Νίκος Ξανθούλης, αξιοποίησε την πολυετή του εμπειρία ως καλλιτέχνης, συνθέτης, ερευνητής και θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού κόσμου και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου παρουσιάζει στις 20:30, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη σχολή αρχαίας επτάχορδης λύρας, με μία συναυλία και με σύντομες εισαγωγές πριν από κάθε κομμάτι, όπου θα περιγράψει τη μαγική πορεία της αναβίωσής της.
Αναζητήσεις στοιχείων και τεκμηρίων για τη λύρα, σπουδή για την τεχνική του οργάνου, εκπόνηση και έκδοση της «ολοκληρωμένης μεθόδου αρχαίας ελληνικής λύρας», είναι τα πρώτα βήματα.
Ακολουθούν παρουσιάσεις και συναυλίες με διεθνή αναγνώριση τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και καλλιτεχνικό επίπεδο. Όπως είπε, άλλωστε, ο κ. Ξανθούλης, το έργο του παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου: Hawaii, Stanford, Berklee, Μόσχα (Παν. Λομονόσοφ), Πεκίνο, Μελβούρνη κ.ά.
Η επανεμφάνιση της αρχαίας ελληνικής λύρας στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη, προσελκύει νέους σπουδαστές, συνεργάτες αλλά και κατασκευαστές της χώρας και του εξωτερικού. Η απήχηση του οργάνου πυροδοτεί την αναζήτηση και άλλων πεδίων δράσης, όπως τη διδασκαλία του σε νεότερους μαθητές και μαθήτριες και τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με άξονα τη λύρα.
Όσο για το αν είναι εύκολη η εκμάθησή της, ο κ. Ξανθούλης είπε: “Μοιάζει με τα ιταλικά…Είναι πολύ εύκολο να παραγγείλεις στο εστιατόριο ή να κυκλοφορήσεις αλλά, αν θέλεις να μάθεις σε βάθος τη γλώσσα, θέλει δουλειά”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More