Η Αίγυπτος ζητά να αντιμετωπιστεί η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας ως «ενιαία οντότητα»
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης Μπαντρ Αμπντελάτι, επισήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή (3/11) την ανάγκη αντιμετώπισης της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ως «ενιαίας» οντότητας των παλαιστινιακών εδαφών.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών ήταν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις προσπάθειες για ταχεία επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο και αποφυγή της κλιμάκωσης της σύρραξης .
Στο επίκεντρο της συνομιλίας Άμπντελ Ατί και Μπλίνκεν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Ταμίμ Χαλάφ δηλώσε ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν λεπτομερώς για τις εν εξελίξει προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και για την επιτακτική ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτήν»
Από την πλευρά του o Μπαντρ Αμπντελάτι , επισήμανε πως η Αίγυπτος καταδικάζει τα κλιμακωτά ισραηλινά μέτρα, που όπως είπε αποσκοπούν στην παρεμπόδιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς και στην παρεμπόδιση της UNRWA στην εκτέλεση του ρόλου της.
Τόνισε τη σημασία της εργασίας για την «ενδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ως ενιαίας μονάδας των παλαιστινιακών εδαφών για να προετοιμαστεί ο τερματισμός της κατοχής και η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους».
Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου και ΗΠΑ για Λίβανο
Οι δύο υπουργοί εξέτασαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Λίβανο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την εισβολή του Ισραήλ στο λιβανέζικο έδαφος και τη στόχευση του ισραηλινού στρατού κατά των δυνάμεων της UNIFIL κατά παράβαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου.
Ο Μπαντρ Αμπντελάτι τόνισε την ανάγκη συντονισμένων διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, την επικράτηση ηρεμίας, την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο.
Επιπλέον επισήμανε τη σημασία της εκλογής προέδρου στον Λίβανο, χωρίς εξωτερικές επιταγές, παράλληλα με τη σημασία της υποστήριξης των λιβανέζικων θεσμών, ιδιαίτερα του λιβανέζικου στρατού, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: skynewsarabia
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More